Maigs un gaisīgs kā pirmais sniegs šis saldais ēdiens, samtaini čaukstot, izkusīs mutē, liekot garšas kārpiņām tirpt no baudas. Ja var ticēt leģendai, tiramisu kūka esot bijusi 19. gadsimta Venēcijas kurtizāņu mīļākais saldais ēdiens. Rūpējoties par tavu baudījumu, "Tasty" komanda ir sagatavojusi 17 grēcīgi gardas tiramisu receptes.
Tiramisu burtiskā tulkojumā nozīmē "pacel mani augšā", bet metaforiski "dari mani laimīgu". Šis deserts tiek dēvēts arī par eņģeļu ēdienu. Iespējams, šim saldajam ēdienam ir visbagātīgākais recepšu variāciju skats, jo nav vienas "īstās" tiramisu receptes – Marsalas vīnu reizēm aizstāj gan ar amareto, konjaku, rumu vai citu stipro alkoholu. Putukrējuma vietā izmanto olas baltumu, olu dzeltenumu aizvieto ar olu liķieri, bet "savoiardi" jeb dāmu pirkstiņus aizstāj ar mīkstām piparkūkām. Kafija ir teju vienīgā nemainīgā šī deserta sastāvdaļa.
Uzzināt ko vairāk par kafijas izmantošanu arī citos saldajos ēdienos vari šeit.
Klasiskajā tiramisu receptē izmanto vistu olas, bet, ja baidies lietot termiski neapstrādātas olas, vari aizstāt tās ar paipalu olām, jo, lietojot tās, salmoneloze neapdraud.
Šī saldā ēdiena gatavošanai vari izmantot ne vien lielāka izmēra traukus, kā ierasts, bet kārtot sastāvdaļas stikla glāzēs – šādi pasniegts tiramisu izskatīsies īpaši kārdinošs, jo būs saskatāmas visas tā kārtiņas.
Tiramisu pildījumam paredzēto putukrējumu labāk kul "pa vecai modei" – ar putojamo slotiņu. Šādi labāk varēsi kontrolēt putu gaisīgumu, jo tās nekādā gadījumā nedrīkst pārkult, turklāt tavu roku siltums šim izsmalcinātajam desertam piešķirs krietnu devu mīlestības, kas, mūsuprāt, ir viena no svarīgākajām šā leģendārā deserta sastāvdaļām.
Karaliskais tiramisu kārtojums glāzītē
Kad kūkas gatavot negribas, un ar saldējumu remdināt saldo kāri arī ne, lieliska alternatīva ir kārtojums, turklāt glāzītē pasniegts tas kļūst vēl īpašāks. Lai arī šis nav klasiskais tiramisu, kā radoša interpretācija tas garšos arī autentiskā deserta cienītājiem.
Tiramisu ar banāniem
Tiramisu ar banāniem - novērtēs visi saldummīļi.
Medus tiramisu
Ātri pagatavojama medus tiramisu no gatavas biskvīta ripas.
Atsvaidzinošais citronu tiramisu
Atsvaidzinoša tiramisu variācija ar izteiksmīgu citronu garšu.
Tiramisu ar Amaretto
Garda un vienkārši pagatavojama tiramisu kūka ar Amaretto liķieri.
Klasiskais tiramisu
Īpašām viesībām gardais un tradicionālais itāļu deserts - tiramisu.
Tiramisu ar zemenēm, banāniem un šokolādi
"Šī ir mana mīļākā recepte, pirmo reizi tiramisu ar zemenēm un banāniem pagaršoju kādā Milānas restorānā un pašai izdevies atkārtot šo recepti vēl labāk (bet pašpikojot recepti no slavenās Lindas Douzeras un viņas pavārgrāmatas "Italy. The Food and The Lifestyle"). Jaunajā gadā šis ir mūsu kuplās saimes mīļākais deserts, kas tiek apēsts vēl pirms pusnakts, jo ne tikai mazie, bet arī pieaugušie nevar nociesties. Gatavoju vienmēr divas veidnes, lai pietiek pa gabaliņam vismaz 20 cilvēkiem," stāsta Karīna Oborune, atsūtot savu ideālā tiramisu recepti.
Milānas tiramisu
Milānas tiramisu - ja gribas kādu palutināt.
Tiramisu ar kafijas liķieri
Tiramisu – klasisks itāļu deserts, kas burtiskā tulkojumā nozīmē "pacel mani augšā", bet metaforiski "dari mani laimīgu". Daudzi sevi dēvē par tā oriģinālās receptes autoriem un domas dalās. Tā sastāvā vienmēr ir cepumi "Dāmu pirkstiņi", kas izmērcēti kafijā un pārklāti ar sātīgo maskarpones krēmu. Tiramisu variācijas ir ļoti dažādas - kafija tiek papildināta ar dažādiem dzērieniem, savukārt krēms ar dažādām ogām un mērcēm. Recepti sagatavojusi Baiba Muzikante, Caramelle.lv.
Maigais tiramisu bez olām
Tiem, kas baidās no debešķīgā itāļu deserta tiramisu, jo tā pagatavošanai jāizmanto termiski neapstrādātas, jēlas olas, iesakām izmēģināt šo recepti, kurā olas tiek aizstātas ar putukrējumu. Šis variants ir tikpat gards un maigs kā klasiskais tiramisu, tiesa - treknāks!
Tiramisu ar mascarpone sieru
Tiramisu ar mascarpone sieru - jebkuru svētku visgardākā kūka, turklāt ļoti ātri pagatavojama pašu spēkiem!
Tiramisu
Tiramisu tiek dēvēts arī par eņģeļu un kurtizāņu ēdienu. Iespējams, šim saldajam ēdienam ir visbagātīgākais recepšu variāciju skats, jo nav vienas "īstās" tiramisu receptes – Marsalas vīnu reizēm aizstāj gan ar Amaretto, konjaku, rumu vai citu stipro alkoholu. Putukrējuma vietā liek olas baltumu. Olu dzeltenuma vietā olu liķieri. Savoiardi jeb dāmu pirkstiņu vietā izmanto mīkstas piparkūkas. Šī recepte - no portāla "Cālis.lv" lietotājas Elitochkas krājumiem.
Adventes laika tiramisu
"Adventes laika tiramisu - iebildumi, ka klasiskajā tiramisu nekādu putukrējumu un biezpienu, kur nu vēl augļus neliek, šai gadījumā netiek ņemti vērā. Daudz briesmīgāk man šķiet par tiramisu nosaukt kaut ko, kam pievienots saputots sviests, kura garšu nomāc ar rumu," tā šo recepti piesaka Nora.
Tiramisu ar amaretto un espresso
Tiramisu ar amaretto un espresso - pieaugušo viesībām.
Tiramisu Jura Dukaļska gaumē
Kārdinošs tiramisu ar maskarpones krēmu, kafiju un dāmu pirkstiņiem. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis un "Borjomi".
Tiramisu no Itālijas
Tiramisu recepte, kas nākusi no Itālijas, ar stipru espresso kafiju padarīs viesības ne vien saldākas, bet arī ciemiņus možākus.
Tiramisu ar saldo krējumu
Tiramisu recepte, kurā sakultos olas baltumus un maskarpone sieru aizstāj saldais krējums. Grēcīgi!