Gada patriotiskākais mēnesis, kad priekšā Lāčplēša diena un Latvijas Neatkarības proklamēšanas diena, liek raudzīties ne tik daudz eksotisku un vēl nepamēģinātu ēdienu virzienā, kā tepat tuvāk – laiks novērtēt to, ar ko varam lepoties mēs paši, izceļot no pūra lādes latvisko recepšu vācelītes. Starp pārbaudītajām vērtībām ir kā pelēkie zirņi un bukstiņputra, tā kārdinošas medus kūkas, rupjmaizes kārtojumi un maizes zupa, kas ir īpaša un tikai viena tāda mums.
"Novembrī latviešiem ir daudz svinamdienu – Mārtiņdiena, Lāčplēša diena un, protams, Latvijas Republikas proklamēšanas gadadiena, kad jāceļ galdā siļķe kažokā, pīrāgi un jāpiesmaržina māja, cepot medus kūku un grilējot vien' maz' cūciņ' vai gardu zoss cepeti. Manuprāt, novembrim piestāv arī deserti ar dzērvenīgu skābumiņu, mežonīgās medījuma gaļas garša, latviešiem tik mīļā saldskābmaize un, protams, neiztikt arī bez sātīgas sīpolu zupas vai kreftīgas kāpostu zupītes, lai kārtīgi sasildītos pēc laipošanas starp novembra neiztrūkstošajām pavadonēm – peļķēm. Un kas par to, ka pēdējie dzērvju kāši jau pametuši Latviju?! Mēs paliekam šeit, lai izgaršotu katru novembra dienu īsteni latviskā garā," par šī mēneša garšas baudām stāsta "Tasty" redaktore Jolanta Roze.
Novembra garša pavisam noteikti ir spēcinošās un vitamīniem bagātīgās ogas – brūklenes, dzērvenes, pīlādži un smiltsērkšķi. Tās bez savārīšanas kādā ievārījumā vari ne tikai pievienot desertiem, bet arī gaļas ēdieniem, apsmērējot ar ogu mērci Mārtiņdienas zosi vai valsts svētku cepeti. Tāpat turpinām sajūsmā notiesāt ķirbjus, atceroties arī par bietēm, rāceņiem un citiem latviskiem dārzeņiem. Bet, ja neesi vēl ne reizi mūžā skābējis kāpostus, iesakām pamēģināt arī to.
Šī mēneša garšām iedvesmo arī "Tava māja" un "Tavs dārzs" redaktore Zane Bitmane: "Lai kaut nedaudz paātrinātu laiku drūmajā mēnesī, es tumšos vakarus vairāk pavadu virtuvē, un iesaku to darīt arī citiem. Šajā laikā neviens nepārmetīs, ja izcepsi kādu kūku darba dienā, izmēģināsi kādu jaunu recepti vai vienkārši radoši eksperimentēsi. Laikā, kad varam ilgāk pabūt virtuvē, iesaku atklāt pākšaugu dažādību – lēcas, šķeltie zirņi, dažādās pupiņas, turku zirņi un vēl, un vēl... No tiem var tapināt fantastiskus ēdienus, pat saldos!"
Ja arī tev saskrēja siekalas mutē, iedomājoties gardus speķa pīrādziņus vai tikko silti izvārītu maizes zupu, laiks vien doties uz virtuvi. Pirms tam gan ielūkojies "Tasty" recepšu krājumos, lai mazliet iedvesmotos gatavošanai. Lai garšīgs novembris!
Īstā 'Siļķe kažokā'
Katram sava īstā recepte klasiskajiem salātiem "Siļķe kažokā". Šī ir portāla "Cālis" lietotājas Ilviksas īstā "Siļķe kažokā" - īstam svētku baudījumam.
Rauga mīkla, kas rūgst tikai 30 minūtes
Rauga mīkla, kas rūgst tikai 30 minūtes. Uzreiz saku, ka mana rauga mīkla ir vislabākā, jo, pirmkārt, nav ilgi jāmīca, otrkārt, jāraudzē tikai 30 minūtes un ledusskapī! Tātad nevajag ne cepeškrāsni, ne siltu virtuvi. Treškārt, tā ir brīnišķīgi garšīga, jo tai ir vairāk sviesta, līdz ar to līdzīga kārtainajai mīklai.
Gardā medus kūka
Medus kūka, kas ir patiesi mitra, ar krējumu bagāta un gardām medus biskvīta kārtām. Un tās pagatavošana neaizņems visu dienu.
Alū sutināts cūkas cepetis ar kraukšķīgu glazūru
Cūkas cepetis ir žanra klasika, ar ko nav iespējams nošaut greizi - sulīgs, aromātisks, ar kraukšķīgi-pikantu glazūras garoziņu, tas gluži vai kūst uz mēles. Pasniedz cepeti ar svaigiem salātiem un visi būs laimīgi.
Zoss cepetis ar karamelizētiem āboliem
Ļoti vienkārši pagatavojams un gards zoss cepetis. Šoreiz āboli nevis tiek pildīti vēdera dobumā, bet cepti atsevišķi blakus zosij. Tādējādi āboli karamelizēsies un iegūs glītu izskatu.
Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās
"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.
Vīramātes medus kūka
Vīramātes medus kūka - klasiskā, sen pārbaudītā, pati gardākā meduskūka.
Rupjmaizes kārtojums glāzītēs
Rupjmaizes kārtojums - gards, bet ne pārāk salds deserts.
Sīpolu zupa ar sieru
Sīpolu zupa ar sieru un baltmaizes ķiploku grauzdiņiem.
Klasiskā skābu kāpostu zupa
Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.
Kreptīgā skābu kāpostu zupa
Janvāris ir īstais laiks, kad gatavot spēcinošas un sildošas zupas, piemēram, šo skābu kāpostu zupu, kurai neierastu garšu piešķirs pievienotā selerijas sakne.
Ar karamelizētiem sīpoliem un kausētu sieru pildīta saldskābmaize
Saldskābmaize kopā ar īpaši pagatavotiem sīpoliem būs garda delikatese baudīšanai kā ikdienā, tā svētku reizēs. Vēl jo labāk maizīte garšos kopā ar glāzi putojoš un auksta alus. Tieši kausētais siers padara maltīti īpašu – tas ir patīkami izkusis un smeķīgs. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.
Stirnas gulašs ar dzērvenēm
Pēc veiksmīgām medībām - stirnas gulašs ar dzērvenēm.
Rupjmaizes kūka ar dzērvenēm
Rupjmaizes biskvīta kūka ar putukrējumu un dzērvenēm lieliski iederēsies svētku galdā - gan 18. novembrī, gan citos godos. Visas sastāvdaļas norādītas kūkai, kas cepta 20-22 cm diametra veidnē.
Pupiņu zupa ar bekonu, tomātiem un rozmarīnu.
Aromātiska, sātīga un garda pupiņu zupa ar bekonu, tomātiem un rozmarīnu.
Mārtiņdienas zoss cepetis
Nedaudz neierasts zoss cepetis Mārtiņdienas cienastam.
Desiņu un pupiņu sacepums
Ļoti vienkāršs un gards vakariņu ēdiens, kuru pēc darba var ātri sacept, ja tik dārzeņi tiks pietiekami smalki sagriezti.
Puravu, kartupeļu un zirņu krēmzupa
Garda, bieza un garšīga puravu un kartupeļu krēmzupa ar zirnīšiem. Maltīti paspilgtinās kraukšķīgā piedeva – mīklā apceptie puravi. Sasildīs vēsākajās dienās un kārtīgi pabaros izsalkušos.
Gardās kāpostu kotletes
Kāpostu kotletes ir sulīgas, gardas un vienkārši pagatavojamas. Vari tās pasniegt ne vien kā piedevu, bet arī kā pamatēdienu. Pat jaunākie ģimenes locekļi, kuri lielākoties nav sajūsmā par sautētiem vai tvaicētiem kāpostiem, ne vien ar gardu muti noēdīs zeltaini kraukšķīgās kotletes, bet noteikti prasīs papildporciju. It īpaši, ja kā piedevu pasniegsi skābo krējumu vai sēņu mērci.
Klasiskie 'Žagariņi'
Gardie bērnības našķi – "žagariņu" cepumi. Tik gardi un saldi, it īpaši ja tos pārkaisa ar pūdercukuru. Gatavoti pēc "Cāļa virtuves" fotoreceptes.
Veselīgie auzu pārslu cepumi ar dzērvenēm un riekstiem
Viens no bērnības lielākajiem kārumiem daudzu atmiņās ir tieši auzu pārslu cepumi, taču ne visi atraduši to mīļāko recepti, ar ko remdināt sentimentālo kārdinājumu. Šī recepte bez olām un miltiem gala rezultātā ļaus našķēties ar viegli kraukšķīgiem un sulīgiem cepumiem, kas ideāli piestāvēs tējas vai kafijas pauzei, lai atgūtu enerģiju, jo sastāvā ir rieksti, dzērvenes un nedaudz zemesriekstu sviests.
Rudenīgie ķirbju un auzu pārslu cepumi
Šī recepte ir vēl viens apliecinājums tam, ka reizēs, kad mājās nekā nav, bet tik ļoti gribas ko garšīgu, top vislabākās idejas. Prātojot, kā likt lietā pārpalikumus no ķirbja, nolēmu iemēģināt veiksmi tiem cepumu veidolā. Un, jāatzīst, gala rezultāts nelika vilties!
Kūka 'Sarkanais samts'
Ļoti latviska kūka, lai gan recepte nākusi no aizjūrām! Saskaņā ar vienu no versijām, tortes "Sarkanais samts" jeb "Red velvet" recepte radusies Amerikā, konkrētāk, Misisipi reģionā. Cita versija atklāj vēl divas šīs maigās tortes izcelsmes versijas. Proti, viena no viesnīcas "Waldorf-Astoria" viesēm palūdza tortes recepti viesnīcas restorānā un par to viņai piestādīja rēķinu 100 dolāru vērtībā. Sieviete bija ļoti vīlusies par tādu viesnīcnieku rīcību un iedeva recepti visiem, kam vien varēja. Mūsdienās ir daudz versiju par šo recepti.
Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē
Manas mammas gatavoto, ārkārtīgi vienkāršo kāpostu salātu lielākie plusi ir nepārspējamais kraukšķīgums un pikanti saldskābā garša. Šie gardie salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm, gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan citiem klasiskiem, daudzu iecienītiem ēdieniem.
Viltotie kāpostu tīteņi
Kāpostu tīteņu šmorēšana ir gana laikietilpīgs process, ko atlikt uz citu reizi, bet, ja tik ļoti kārojas šī klasika, izmēģini recepti, kas neprasīs tik daudz laika pavadīt pie plīts, turklāt gala rezultāts arī neliks vilties.
Gaisīgais vaniļas krēms ar dzērveņu mērci
Izcils deserts ziemas sezonai. Svētkos ne vienmēr ir jāēd kūkas, tās var aizstāt ar šādu maigu vaniļas krēmu, papildinot ar skābāku ogu mērci.
Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un putukrējumu
Maizes zupa ir viens no tiem ēdieniem, kurš raksturīgs tieši Latvijai. Citviet pasaulē tādu neatrast un nenobaudīt, jo, kā zināms, rupjmaize, deserta galvenā sastāvdaļa, ir mūsu zemes "īpatnība". Baudi to ar gaisīgu putukrējumu vai pienu!
Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem
Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.
Speķa pīrādziņi svētkiem
Speķa pīrādziņi lieliem svētkie un godiem. Tik gardi, ka ar vienu noteikti nebūs gana!
Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem
Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.