Bagātīgās angļu brokastis un daudzos literāros darbos aprakstītais pēcpusdienas tējas dzeršanas rituāls ir tikai daži no veidiem, ko britu virtuve iesaka, lai sasildītu miesu un garu, jo britu impērijas laikā angļi aizguva ļoti daudz vērtīgu ideju un produktu no citām valstīm, piemēram, Ziemeļamerikas, Ķīnas un Indijas.
Tā rezultātā klasiskie un pamatīgie angļu virtuves produkti maize, siers, cepta un sautēta gaļa, medījumi, saldūdens zivis un jūras zivis tagad sacenšas, piemēram, ar kartupeļiem, tomātiem un čili pipariem no Dienvidamerikas, un kariju un citām garšvielām no Indijas, veidojot neparastas un īpaši sildošas garšu kombinācijas.
Lai rosinātu tevi pārziemot garšīgāk, apkopojām 17 tradicionālas britu virtuves receptes, ko noteikti ir vērts iemācīties pagatavot.
'Kedžerī' – rīsi ar laša gabaliņiem, kariju un olu
Kedžerī ir britu nacionālais brokastu ēdiens, kura saknes meklējamas 19. gadsimta Indijā. Klasisks kedžerī ir karija rīsi, pasniegti ar zivi un vārītu olu. Piedāvājam klasiku papildināt ar pavasarīgajiem diļļu un pētersīļu zaļumiem, izceļot laša sārtos gabaliņus, bet vārītās olas vietā kedžerī var pasniegt ar plaucētām olām. To mīkstais dzeltenums kā mērce bagātinās rīsus un lasi.
Fotorecepte: Mazie cūkgaļas pīrāgi
Virtuves projekts čaklākajiem gatavotājiem – sātīgi gaļas pīrāgi, kas pildīti ne vien ar cūkgaļu, bet arī buljona želeju. Šos pīrāgus īpašus padara to forma, jo atgādina mazas maizes kūkas. No ārpuses nemaz nepateikt, kas paslēpies vidū.
Gaisīgais deserts ar zemenēm un bezē jeb 'eton mess'
Britu iecienīts deserts "eton mess", kurā svaigie zemeņu gabaliņi mijas ar saldajiem bezē cepumiem, slīgstot gaisīgā putukrējumā. Tā kā deserts ir viegli un ātri pagatavojams, tad recepte noderēs gan saldākai ikdienai, gan svētku reizēm.
Angļu citronu krēms
Angļu citronu krēms jeb "custard". Ideāli piemērots, lai pildītu tartes un smilšu krēma groziņus. Tāpat varat baudīt, vienkārši uzzmērējot uz grauzdētas baltmaizes šķēles. Vislabāk izmantot nevaskotus (bioloģiskos) citronus.
Sulīgs liellopa filejas velingtons kārtainajā mīklā
Izsmalcināta svētku cepeša versija - sulīga liellopa gaļas fileja kārtainajā mīklā. Velingtons ir tradicionāls britu svētku ēdiens, bet ies pie dūšas arī tiem, kuriem neiztrūkstoši svētku mielasta atribūti ir cepetis un pīrādziņi - šīs ēdiens ļauj apvienot abus šos labumus, papildinot tos ar mūsu mentalitātei tik tuvajām sēnēm.
Alus mīklā panēta zivs fileja ar kartupeļu salmiņiem
Gaisīgā alus mīklā pagatavota mencas fileja ar kartupeļu salmiņiem jeb variācija ap britu slaveno ēdienu "fish and chips". Pasniedz kā uzkodu kopā ar mērcīti un salātiem vai citām piedevām.
'Scones' cepumi ar žāvētiem ķiršiem
Gardi un gaisīgi cepumiņi ar žāvētajiem ķiršiem. Angļu iecienītos scones cepumus tradicionāli ēd, pārgriežot uz pusēm un apziežot ar sviestu.
Bagātīgs zivju sacepums angļu gaumē
Zivju sacepums jeb "fish pie", kā to dēvē angļi, ir neatņemama britu virtuves sastāvdaļa. Un tas nemaz neizbrīna, jo tā bagātīgās garšas rudens-ziemas sezonu padara mājīgāku un siltāku.
Olas skotu gaumē laiskām brīvdienu brokastīm
Garda un sātīga brokastu uzkoda - kraukšķīgi cepta gaļas bumbiņa ar olu tās vidiņā. Gaļas masā ietītā ola var būt gan mīksti, gan cieti vārīta.
Rostbifs ar Jorkšīras pudiņu
Rostbifs ar Jorkšīras pudiņu īpašai svētku maltītei.
'Crumble' - vienkāršā ābolu drumstalkūka ar dzērvenēm un mandarīniem
Vienkārši pagatavojama ābolu drupaču kūka, jeb "crumble" ir britu virtuvei raksturīgs saldais ēdiens. To īpaši gardu un acij tīkamu padara sulīgas dzērvenes un mandarīnu atsvaidzinošais aromāts. Drupaču kūka greznos jebkuru svētku galdu.
Gana pīrāgs ar saldo kartupeļu biezeni
Tradicionāli ganu pīrāgs jeb Shepherd's pie tiek pagatavots no maltās gaļas ar kraukšķīgu kartupeļu cepurīti pa virsu. Šoreiz ir nedaudz citādāka versija – pa virsu likti maigie saldie kartupeļi, bet zem tiem paslēpusies jēra maltā gaļa. Maltīte būs lielisks vakariņu ēdiens, ar ko pabarot visu ģimeni.
Šokolādes fadžs jeb mīkstā karamele no trīs sastāvdaļām
"Fadžs jeb mīkstā karamele, manuprāt, ir viens no vienkāršākajiem saldumiem, ko iespējams pagatavot mājās. Piesātināts ar šokolādi, kondensēto pienu un kalorijām - grēcīgi garšīgs! Ardievu, diēta!" tā recepti piesaka mūsu lasītāja Elīna Krišjāne Gustsone.
Banānu 'scones' cepumu šķēles
Angļu iecienītos "scones" cepumus tradicionāli ēd, pārgriežot uz pusēm un apziežot ar sviestu. Sulīgās banānu "scones" šķēles ideāli garšos arī kombinācijā ar sieru un medu.
Ābolu un plūmju krambls ar vaniļas mērci
Sulīgs rudens augļu krambls ar zeltainām smilšu mīklas dumstalām ir viens no vienkāršāk pagatavojamiem ceptajiem desertiem. Cel to galdā karstu, papildinot ar vaniļas mērci vai saldējuma bumbu.
Kraukšķīgā alus mīklā panēta zivs ar ceptiem kartupeļiem
Perfektam nedēļas sākumam jaunu sparu un kārdinošu noskaņu radīs recepte ar slaveno angļu fish and chips ēdienu. Protams, šis nav ēdiens, ko var atļauties ēst katru dienu, taču lietainā pirmdienā, tā, iespējams, būs labākā izvēle sevis palutināšanai, turklāt pagatavošana nav nemaz tik sarežģīta, kā tas varētu sākotnēji šķist.
Kartupeļu un maltās gaļas sacepums - 'Gana pīrāgs'
Gana pīrāgs jeb Shepherd's pie ir tradicionāls angļu ēdiens, kas tiek gatavots no maltās gaļas un kartupeļu biezeņa. Ja vēl ne reizi nav mēģināts, noteikti iesakām pagatavot šo sātīgo sacepumu! Šajā receptē tiek izmantota jēra gaļa, tomēr to var gatavot arī ar citu gaļu.