zoss cepetis svētki mielasts
Foto: Shutterstock

Strauji, strauji pietuvojusies tā diena, kad galdā goda vietā jāceļ zoss vai gaiļa cepetis – Mārtiņdienu svinēsim jau 10. novembrī. Lai tam sagatavotos, jau laicīgi jāpadomā par to, kur atrast putnu, ko likt galdā, un kādu garšu cepetis tiks pagatavots. Tāpēc izvēlējāmies 14 dažādas receptes – gan zoss, gan pīles, gan vistas un tītara – lai varētu godam sveikt mājās arī savus Mārtiņus.

Folkloras grāmatas vēsta, ka lai gan Mārtiņi, ko svinam 10. novembrī, ir kristīgo svētki, tie tik dziļi iesakņojušies svinamo dienu tradīcijās, ka arī mūsdienās labprāt bērni tērpjas maskās un iet dzīt Mārtiņu. Piemēram, Māras Šternas grāmatā "Senā gadskārta" norāda, ka mielošanos ar zosi Mārtiņdienā latvieši pārņēmuši no vācu muižniekiem, jo kā vēsta tautasdziesmas, tad būtiskāks latviešiem ir bijis melns gailis, ko upurējuši, lai vienmēr būtu ko ēst. Tāpat bez zoss vai gaiļa cepeša, galdā liktas arī pupu pītes jeb pikas, kas gatavotas no zirņiem vai pupām, kartupeļiem un kaņepēm. Gatavoja arī pīrāgus, plāceņus, dzēra alu, bet visu saldināja ar medu.

Es gaidīju Mārtiņdenu
Tā kā lielu svētku dienu:
Mīksts plācenis muldiņā,
Zosu gaļa bļodiņā.
Latviešu tautasdziesma

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!