Viens no pamatlikumiem, lai ēdiens nešķistu vienmuļš, ir dārzeņu dažādība. Kartupeļiem pievieno papriku, burkānus, cukīni, puķkāpostus vai ko citu, un maltīte uzreiz kļūs daudzveidīgāka, tāpat ieteicams variēt ar garšvielām. Pagatavo mērci no olīveļļas, medus un sinepēm vai sajauc eļļu ar aromātiskiem garšaugiem. Neaizmirsti par sojas mērci, pesto, balazamiko, aromatizētām eļļām un citām piedevām, kas var dažādot dārzeņu pagatavošanu. Pa vidam dārzeņiem ieliec kādu uz pus' em pārgrieztu ķiploku galviņu, pievieno sīpolus, puravu šķēlītes vai čili pārslas.
Burkāni garšos izcili, ja tos strauji apcepsi uz pannas, tad pasutināsi ūdenī un beigās karamelizēsi medū. Izcila piedeva pie gaļas, un ierastie kartupeļi nemaz ar neprasīsies. Bērniem vēl lielāku interesi radīs šāds ēdiens, ja izvēlēsies krāsainos burkānus – dzeltenos, lillā un raibos. To pašu var teikt par bietēm, kas arī pieejamas dzeltenas. Bietes izcili labi garšos kopā ar sāļu sieru, piemēram, zilo, jo pašas ir saldas.
Īstais laiks atklāt topinambūru priekšrocības! Cep tos gluži tāpat kā kartupeļus, un atklāsi, cik garšīgi var aizstāt ierastos tupeņus.
Vienkāršākais veids, kā gatavot krāsnī ceptus dārzeņus, ir – salikt tos speciālajā maisā, aizsiet un ļaut gatavoties, līdz mīksti. Taču tādā veidā dārzeņi būs mīksti un sulīgi, ja vēlies kraukšķīgu ārpusi, jācep tie cepešpannā un jāievēro šie pamatnoteikumi.
Un, pats galvenais, – kad dārzeņi ir gatavi, pasniedz tos ar kādu mērcīti – piemēram, uz skābā krējuma vai jogurta bāzes. Vislabāk, ja mērce būs iepriekš atdzesēta, patīkami kontrastējot ar siltajiem dārzeņu gabaliņiem (te meklē recepti ķiploku mērcei, bet te – taztziki mērcei).
Lai labi garšo!
Krāsnī cepts ziedkāposts
Lieliska recepte, kā ziedkāpostu pagatavot garšām bagātīgu. Vispirms to nedaudz apvāra buljonā, bet pēc tam veselu cep cepeškrāsnī.
Cepts ķirbis ar burkāniem un papriku
Ja padevusies vareņa ķirbju raža, izmēģini šo recepti - pannā cepti ķirbji ar burkāniem.
Krāsnī cepti dārzeņi ar dažādiem rīsiem un lēcām
Rīsu maltītēm ne vienmēr jāsastāv tikai no viena veida rīsiem. Dažādo pusdienas vai vakariņas, pagatavojot maltīti no brūno, sarkano un savvaļas rīsu maisījuma. To pēc tam iemaisi krāsnī ceptos dārzeņos, pievieno mazliet neierastus papildinājumus, piemēram, riekstus un granātābola sēkliņas, un garšu ceļojums var sākties!
Cepti dārzeņi Vidusjūras gaumē
Jaunie kartupelīši turpina iekarot mūsu pusdienu un vakariņu galdus. Šoreiz nedaudz citādāk pagatavoti, iedvesmojoties no Vidusjūras ēdienu vienkāršības. Ņem jaunos kartupeļus, tomātus un ķiplokus, piešauj klāt nedaudz anšovu un olīvu, un iegūsi pasakaini gardu maltīti!
Garšaugos cepti topinambūri
Vairumam noteikti ar topinambūriem ir dalītas jūtas, un daži pat baidās riskēt tos nogaršot, tomēr velti. Rudens sezonā šie zemes bumbuļi noteikti ir jāizbauda, turklāt, ja pašu dārzā tie neaug, veikalos var iegādāties vietējo audzētāju ražu. Kas attiecas uz topinambūru garšu, tie nedaudz atgādina riekstus, bet pēc konsistences tie ir ļoti mīksti, protams, ja izcepti. To izmantošanas iespējas ir plašas, sākot no krēmzupām, beidzot ar salātiem un sacepumiem, taču iepazīstoties, der izmēģināt šo klasisku, gluži kā to darām ar jaunajiem kartupeļiem.
Cepti dārzeņi sicīliešu gaumē
Itāļi nudien ir parūpējušies par visu to labāko. Krāsnī cepti dārzeņi ar riekstiem un rozīnēm. Un nemaz nevajag baidīties no sīpoliem un ķiplokiem, kas gribēs, bučosies tāpat!
Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē
Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.
Aizņemtu latviešu fiksās vakariņas – krāsnī cepti dārzeņi
Recepte pavisam vienkārša – krāsnī apcepti kartupeļi, burkāni un sīpoli eļļā. "Kad nav ideju, ko pagatavot vakariņās, bet ēst gribas ļoti, veikalā nav būts – jāiztiek ar to, kas ir mājās," raksta Gundega savā pieteikumā Tasty.lv vakariņu recepšu konkursam.
Cepeškrāsnī cepti burkāni ar kumīnu
Gatavojoties gavēnim, meklējam veselīgas un gardas receptes, kā no sezonā pieejamajiem dārzeņiem pagatavot aromātiskas un interesantas maltītes. Šie cepeškrāsnī ceptie burkāni ar kumīnu būs laba piedeva kādam pamatēdienam. Garšas dažādošanai var pievienot pāris ēdamkarotes grauzdētu mandeļu skaidiņu vai ķirbju sēklas, bet punktu uz "i" uzliks jogurta mērce ar ķiplociņu un citronu.
Pannā cepti ķirbji
Apceptos ķirbjus var pasniegt tūdaļ karstus no pannas, lai saglabātu zeltaino garoziņu. Pirms pasniegšanas var pārliet ar krējumu, pievienot svaigo sieru vai pārkaisīt ar zaļumiem.
Kartupeļu pusītes ar sieru
Sātīgi un sierīgi kartupeļi mundierī – to pildījums būs īpaši mīksts un gards. Ēd tāpat vai pasniedz ar salātiem un kādu krējuma mērcīti.
Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu
Debešķīgi smaržojoši un viegli pagatavojami krāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu. Recepte, kas tikai pierāda – viss ģeniālais ir vienkāršs!
Krāsnī ceptas bietes ar Fetas sieru un pesto
Interesantu garšu meklētājiem jāizmēģina šī cepto biešu recepte no "Lido" šefpavāru krājumiem.
Cepti kāļu salmiņi ar sinepju mērci
Karsta un smaržīga uzkoda no latviešu virtuvei tik tuvā kāļa. Šoreiz kālis pagatavots gluži kā frī kartupelīši, klāt pasniedzot pikantu sinepju mērcīti, kam pievienoti arī mārrutki.
Krāsnī cepts ķirbis ar timiānu
Krāsnī ceptas, mazliet pikantas ķirbja šķēlītes ar olīveļļu, ķiplokiem un timiānu. Būs garšīgi ēšanai tāpat vai kā piedeva pie gaļas kartupeļu vietā.
Baklažānu vēdeklīši ar tomātiem un sieru
Kad kārtojumi un sacepumi apnikuši, izmēģini šo versiju, kā pagatavot baklažānus sātīgā maltītē.
Krāsnī cepti kartupeļi ar sinepēm
Bez smaržīgiem un karstiem kartupelīšiem nav iedomājams neviens svētku mielasts. Tāpēc pamēģini ko nedaudz pikantāku – karstos, sinepju mērcē apviļātos, cepeškrāsnī ceptos kartupeļus.
Cepeškrāsnī gatavoti kabači ar siera cepurītēm
Pavisam vienkārši pagatavojama un garda recepte. Ceptās kabaču šķēlītes ar sieru Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursa ietvaros.
Cepeškrāsnī cepti jaunie kartupeļi ar kraukšķīgu garoziņu un ķiploku mērci
Vasarā viens no gaidītākajiem notikumiem dārzā ir ne tikai zemeņu laiks, bet arī jauno kartupeļu rakšana. Tie allaž uz galda tiek celti dažnedažākajos veidos, bet allaž garšo izcili labi. Piedāvāju nedaudz citādāku cepeškrāsnī cepto kartupeļu recepti, kas pārsteigs ar izteiksmīgu garšu buķeti un kraukšķīgu garoziņu.
Cepti pikantie burkāni
Ātrs un garšīgs veids, kā veselīgos burkānus notiesāt pusdienās kopā ar kādu gaļas maltīti. Burkānu garšu izcels ne vien pievienotās garšvielas, bet arī svaigā citrona sula un pētersīļi.