Vai esi jau sācis domāt par to, ko gardu liksi 18. novembra svētku galdā? Ja arī tavās mājās tiek plānots valsts svētkus atzīmēt godam, par nelielo mielastu vērts padomāt ja ne ļoti laicīgi, tad vismaz kamēr vēl veikali vaļā, jo šogad datumu sakritība mūs aplaimojusi ar garu nedēļas nogali. Lai maltīšu plānošana ritētu kaut nedaudz vieglāk, izvēlējāmies dažas idejas no "Tasty" virtuālās pavārgrāmatas, kas var palīdzēt domu lidojumam.
Pirmā lieta, par ko vajadzētu padomāt, ir uzkodas. Ja sēšanās pie galda nozīmē pilnu trīs ēdienu maltīti, tad jāparūpējas, lai būtu gards starts. Tā kā 18. novembrī lepojamies ar visu latvisko, tādiem ir jābūt arī gatavošanā izmantotajiem produktiem un pašām maltītēm. Kā būtu ar biešu salātiņiem, kādu podiņu pelēko zirņu un ceptiem nēģiem? Vai varbūt kādu ķirbju krēmzupu, pīrādziņu vai citu uzkodu? Šīs lietas ir visnotaļ iecienītas un raksturīgas latviešu virtuvei, tāpēc sākumam būs itin piemērotas.
Pēc tam jau var pievērsties nopietnajām lietām. Reti kurš svētku galds iedomājams bez centrālā garduma, ko visiem apbrīnot un kāri notiesāt – cepeša. Latvietim parastajam tuva ir kā cūciņa, tā liellopa gaļa, vista vai kāda zoss, ko varbūt nav paspēts uzcept Mārtiņdienā. Ja gribas ko vieglāku, tad glābiņš būs zivis – krāsnī cepta karpa vai lasis. Pie tam nāksies piedomāt par piedevām. Iederēsies gan štovēti kāposti, gan kāds krāsnī cepts dārzenis, piemēram, kartupeļi vai bietes.
Bet svētku mielasta noslēgumā kā punktiņš uz "i" noteikti būs deserts. Tas var būt gan rupjmaizes kārtojums individuālos trauciņos, gan kāds ķirbja krēms ar putukrējumu, gan šķīvītis ar peldošajām salām.
Priecīgus svētkus!
Cepti nēģi mājas gaumē
Burvīga ceptu nēģu recepte, kuru man ierādīja un padomus nesavtīgi sniedza manas draudzenes mamma Edītes kundze. Nēģi sanāk ļoti garšīgi. Iesākumā nēģi ir jāapbrūnina - tos var grilēt uz oglēm vai cept uz pannas, atkarībā no tā, kādas kuram iespējas. Nēģu gatavošana tiek pabeigta cepeškrāsnī melnās tējas mērcē.
Ķirbju, burkānu un lēcu krēmzupa
Lieliska, krāsaina ķirbju krēmzupa, kuru papildina gan burkāni, gan selerijas, gan lēcas. Turklāt tā kā zupai netiek pievienots nedz sviests, nedz krējums, tā ir vieglāka nekā ierastās krēmzupas. Šīs zupas recepte līdz mums atceļojusi no Palestīnas, bet izmantotie produkti ir ierasti arī mūsu virtuvē.
Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiplokiem
Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiploku aizdaru labi garšos gan ar rupjmaizes šķēli, gan kā spirdzinoša piedeva pie svētku cepeša.
Sarkanbaltie biešu un kazas siera tornīši
Sarkans pie balta, sarkans pie balta – un rezultātā sanāk gardais biešu un kazas siera tornītis. Šis ēdiens var kalpot kā lieliskas ātrās brokastis vai starteris pusdienām, vai brangām vakariņām. Tā kā kazas sieri mēdz būt sāļi, no garšvielām pietiks tikai ar melnajiem pipariem. Bet olīveļļa un balzamiko etiķis patīkami kontrastēs ar biešu saldumu.
Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem
Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.
Mutē kūstoši pīrādziņi ar sulīgu maltās gaļas pildījumu
Gardi pīrādziņi ar trauslu, mutē kūstošu mīklas garoziņu un sulīgu, bagātīgu maltās gaļas buljonpīrādziņu pildījumu - tādi, kādus man iemācīja cept vecmāmiņa, vien ar dažiem nenozīmīgiem uzlabojumiem. Varu galvot, ka ar vienu pīrādziņu noteikti būs par maz!
Ar mazsālītiem gurķīšiem un sieru pildītas olas
Recepte noskatīta vairāk nekā 40 gadus vecā žurnālā "Padomju Latvijas Sieviete" un īstenota arī mūsmājās, kļūstot par daļu no vēlajām brīvdienu brokastīm.
Cūkgaļas cepetis kraukšķīgā apelsīnu glazūrā
Svētku cepetis - šķiņķis ar rombveidā sagrieztu ādiņu uz galda izskatīsies īpaši kārdinoši. Šis šķiņķa cepetis izdosies ļoti sulīgs un maigs, jo vispirms tas jāvāra ūdenī, bet beigās jācep cepeškrāsnī, un tieši tas piešķir patīkami kraukšķīgo garoziņu.
Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem
Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.
Tītara cepetis ar citroniem un ķiplokiem
Smaržīgs, izcili gards tītara cepetis ar zeltainu ādiņu un citronu svaigo smaržu. Pamatīgās maltītes pagatavošana gan prasa labu laika sprīdi, taču rezultāts būs tā vērts!
Cūkgaļas cepetis ar ābolu mērci
Pamatīga un sātīga maltīte kārtīgiem gaļēdājiem. Rūpīgi pagatavotais cūkgaļas cepetis garšos lieliski ar ābolu mērci. Bet kraukšķīgajā cūkas ādiņā paslēptie ķiploki piešķirs patīkamu aromātu.
Viltotais zaķis ar vārītām olām pildījumā
Ātri pagatavojams viltotais zaķis - nepieciešamas 15 minūtes visu sastāvdaļu sajaukšanai un mīcīšanai un cepeškrāsnī iekšā! Labi garšos arī atdzisis - uz brokastu maizītes.
Krāsnī ceptas laša pauniņas
Sulīgas laša filejas, kas cepoties uzņems citrona un zaļumu aromātus. Cepšanas brīdī sāli nepievieno, to katrs ēdājs pievieno pēc saviem ieskatiem.
Krāsnī cepta karpa ar mandeļu skaidiņām
Izcils svētku ēdiens, kas būs īpaši piemērots tradicionālam Ziemassvētku galdam. Atkarībā no tā, cik liela ir karpa, sanāks 4-6 porcijas.
Apelsīnu sulā štovēti kāposti
Apelsīnu sulā štovēti kāposti - gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei. Šis ēdiens piemērots arī cukura diabēta slimniekiem.
Cepti kartupeļi kraukšķīgā bekona 'mētelītī'
Īpaši gardi bekona šķēlēs ietīti kartupeļi, ko vari pasniegt gan kā neparastu piedevu, gan kā uzkodu – ar dažādām mērcēm.
Krāsnī cepti kartupeļi ar sinepēm
Bez smaržīgiem un karstiem kartupelīšiem nav iedomājams neviens svētku mielasts. Tāpēc pamēģini ko nedaudz pikantāku – karstos, sinepju mērcē apviļātos, cepeškrāsnī ceptos kartupeļus.
Krāsnī ceptas bietes ar Fetas sieru un pesto
Interesantu garšu meklētājiem jāizmēģina šī cepto biešu recepte no "Lido" šefpavāru krājumiem.
Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās
"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.
Rupjmaizes kārtojums glāzītēs
Rupjmaizes kārtojums - gards, bet ne pārāk salds deserts.
Peldošās salas
"Sen zināmās un gardās peldošās salas - gards deserts īstiem kārumniekiem. Es izmantoju lauku olas, tāpēc vaniļas mērce sanāca tik skaisti dzeltena," recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Henzele.
Ķirbja krēms
Maigs ķirbja krēms desertam. Var pasniegt tāpat vai ar putukrējumu un riekstiem.
Gaisīgais vaniļas krēms ar dzērveņu mērci
Izcils deserts ziemas sezonai. Svētkos ne vienmēr ir jāēd kūkas, tās var aizstāt ar šādu maigu vaniļas krēmu, papildinot ar skābāku ogu mērci.