Šomēnes mazliet atvadāmies no ļoti sātīgām maltītēm, lai sagatavotos svētkiem, kā nākas. Tā vietā var izmēģināt kādu vieglāku salātu recepti vai krēmzupu – testēšanai, lai saprastu, vai ir vērts likt mielasta galdā. Tāpat jāatrod ideālā deserta recepte un jāatsvaidzina piparkūku cepšanas prasmes. Lai gan saldās noskaņās, decembrī jāatceras par kādu cepeti un pelēkajiem zirņiem – jo kas gan ir namamāte, kas galdā neceļ deviņus un vairāk ēdienus, vai ne?
"Decembris, manuprāt, ir gada garšīgākais mēnesis, kad arī pati izmēģinu jaunas variācijas un garšu salikumus, vismaz adventes vakaros, ja nesanāk laika ikdienā. Produktu plauktiņos un ledusskapī šajā mēnesī man noteikti ir labi daudz mandarīnu, kanēlis, šokolāde, lai iedvesmas vadīta varu pagatavot ko šokolādīgu, jo tā taču ir Ziemassvētku garša! Arī piparkūkas (pašu ceptas vai veikalā iegādātas). Bet no brango produktu klāsta – pelēkie zirņi, kas neapnīk dažādo pagatavošanas veidu dēļ. Katrs svētdienas vakars decembrī ir kūku vakars, kad tuvinieku lokā baudām kādu jaunu, kārdinošu kūku par godu jaunas svecītes iedegšanai, un šo jauko tradīciju ierosinu ieviest arī jums," iesaka "Tava māja" un "Tavs dārzs" redaktore Zane Bitmane.
Vērtīgus ieteikumus decembrim sniedz arī "Tasty" redaktore Jolanta Roze: "Šogad mēģini neatlikt uz pēdējo brīdi dāvanu iegādi un recepšu piemeklēšanu svētku galdam: kādi neierastāki salāti, steiks interesantā marinādē, cepetis ar sezonas sulīgo hurmu, laicīgi gatavot sākts Ziemassvētku pudiņš vai Itālijā iecienītais svētku kārums panetone liks priecāties gan lieliem, gan maziem.
Atceries – ir labi būt labam! Negaidi, kad kāds lūgs palīdzību, ej un dalies svētku priekā, uzaicinot ciemos draugus uz kopīgu Ziemassvētku dāvanu meistardarbnīcu vai iepriecini kādu, kam tas tiešām nepieciešams, piemēram, apciemo vientuļo kaimiņu, uzcienājot ar pašceptām biezpienmaizītēm. Dalies ar labāko, kas tev ir, un drīz vien jutīsi, ka sirdi piepilda patiess svētku prieks!"
Kamēr gaidām svētku brīnumu, ļaujies neparastām un kādu laiciņu nebaudītām garšām arī tu. Ļauj formā reibinošākam kļūt Ziemassvētku pudiņam. Laikus pagatavo piparkūku mīklu pēc kādas sen noskatītas receptes, bet pirms svētkiem neaizmirsti uzbriedināt pelēkos zirņus, lai nākamajā gadā maciņš tikai pieņemtos apjomos. Lai garšīgs decembris!
Cukuroti mežģīņu cepumi
Grezni mežģīņu cepumi, kuri ne vien lieliski garšo, bet arī izskatās tik dekoratīvi, ka vari tos izmantot pat kā eglīšu rotājumus.
Rairitas piparkūkas
Kraukšķīgas, trauslas un mutē kūstošas piparkūkas!
Īpaši sildošais karstvīns
Karstvīns, kā zināms, ir sildošs dzēriens, bet šī versija ir īpaši "siltinoša".
Vienkāršais mandarīnu ievārījums
Vienkārši pagatavojams mandarīnu ievārījums – gardums ziemas krājumiem, ko vari pasniegt gan kā dāvanu kādam mīļam cilvēkam, gan baudīt uz svaigi grauzdētas maizes šķēles.
Kārdinošās biezpienmaizītes
Rauga mīklas biezpienmaizītes ar kārdinošu pildījumu, kas garšos īpaši labi ar krūzīti silta kakao vai tējas.
Kartupeļu – siļķu salāti ar olām un vinegreta mērci
Kartupeļu salāti ar siļķi, olām un vinegreta mērci ir vienkārši pagatavojami un ļoti gardi. Ja vēlies, šo salātu aizdaram vari izmantot arī majonēzes – krējuma mērci.
Liellopa steiks ķimeņu un raudenes marinādē
Apstrādā steiku ar sauso marinādi un ļauj gaļai marinēties vismaz vienu stundu. To var atstāt arī ledusskapī, ietītu pārtikas plēvē uz visu nakti. Sāls mīkstinās gaļas šķiedras un steiks izcepsies mīksts un sulīgs.
Cūkas cepetis ar hurmu vīna mērcē
Sulīgs, lēni gatavots cūkas cepetis, kam svētku garšu piesķir grilēta hurma, sīpoli un garšvielas.
Bagātīgais Ziemassvētku pudiņš
Vienkārši pagatavojams, bet bagātīgs tradicionālais angļu Ziemassvētku pudiņš, kura sastāvā ir dažnedažādi žāvētie augļi un šļuciņa tava iecienītākā alkoholiskā dzēriena. Ziemassvētku pudiņu sāc gatavot jau tagad - jo līdz svētkiem ilgāks laiks, jo pudiņa garšas "labāk saprecas". Agrāk to gatavoja pat pāris mēnešus, bet mūsu steidzīgajā laikā arī pāris nedēļas būs gana ilgs laiks.
Panetone ar dzērvenēm un balto šokolādi
Panetone ir tradicionāla itāļu svētku maize. Garda, salda, viegla un poraina tā burtiski kūst uz mēles. Sukāžu gabaliņi un kaltētās dzērvenes ir kā mazi pārsteigumi. Folijā ieklātu, šo keksu varēsi uzglabāt divas nedēļas, turklāt tas nezaudēs savas lieliskās garšas īpašības.
Ātrais piparkūku un mandarīnu deserts
Šķiet, ka svētku dienās visi esam no sirds saēdušies piparkūkas, un tās pašrocīgi pagatavotas tik daudz, ka joprojām atrodas teju katrā mājā. Lai izvairītos no piparkūku noputēšanas trauciņos, piedāvājam pagatavot pavisam vienkāršu un gardu desertu, kur izmantojamas ne tikai piparkūkas, bet arī mandarīni, kas arī šajā laikā, šķiet, atrodami katrā mājā.
Tiramisu ar banāniem
Tiramisu ar banāniem - novērtēs visi saldummīļi.
Pupu pītes jeb pikas ar kartupeļiem un kāpostiem
Kas to būtu domājis, ka īsti latviskā garā – no kartupeļiem, pupām un kāpostiem, var pagatavot kreptīgu un interesantu ēdienu. Šo variāciju par klasiskajām zirņu pikām Tasty.lv lasītājiem piedāvā kafejnīcas "Austra" šefpavāre Rūta Rietuma.
Pēcsvētku pelēkie zirņi ar rīsiem un lazdu riekstiem
Latviešu ticējumi vēsta, ka Ziemassvētku vakarā un Jaunajā gadā jāizēd visi pelēkie zirņi, kas ielikti šķīvī, citādi nākamajā gadā birs asaras un nebūs naudas. Tomēr, ja svētku galdā celta tik prāva bļoda zirņu, ka visus gribēdams nevar apēst, tos var likt lietā kādā citā maltītē, piemēram, pievienojot rīsiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).
Zirņu biezputra ar apceptu bekonu
Zirņu biezputra bija viens no galvenajiem ēdieniem viduslaikos. Smalkos namos, to vārot, tika pievienotas dārgas un aromātiskas garšvielas: safrāns, kanēlis, muskatrieksts, ingvers un melnie pipari, tās visas samaisot kopā ar cukuru. Šādu maisījumu izmantoja gan gaļas ēdieniem, gan dārzeņiem, gan desertiem. Šoreiz cukurs pievienots biezputrai vārīšanas procesā, bet garšvielas tiek pārkaisītas, biezputru pasniedzot.
Šokolādes kūka
Ātra un vienkārša šokolādes kūka. Pasniedz vēl siltu - ar vaniļas saldējumu un aveņu mērci!
'Cielaviņas' vainags ar šokolādes krēmu
Nereti "Cielaviņas" tipa kūkas grūti sagriezt, tāpēc piedāvājam olbaltumu izcept vainaga formā, tad nogriezt katram gabaliņu itin nemaz nebūt grūti. Ja esi šokolādes cienītājs un dievini bezē un lazdu riekstus, šī kūka, kas to apvieno, palutinās lielākos saldummīļus.
Burkānu sautējums ar žāvētām plūmēm
Dārzeņu sautējuma recepti gavēņa ēdienkartes paplašināšanai iesaka "Lido" šefpavāre Ilga Joma.
Ziemassvētku marcipāna štolle vācu gaumē
Ziemassvētku marcipāna štolle ir kaut kas līdzīgs bagātīgam kliņģerim, tikai to veido kā kukulīti, kas pildīts ar marcipānu.
Ziemassvētku šokolādes rulete franču gaumē
Šokolādes rulete koka stumbra veidolā (Yule log) ir neatņemams franču Ziemassvētku un Jaunā gada svētku galda kārums. Noslēdzošo rotājumu var veidot ar šokolādes skaidiņām, šokolādes lapiņām, ar vienkāršu pūdercukura sniedziņu, cukura pērlītēm.
Saldais ķirbju plovs ar sviestu un rozīnēm
Salds un sātīgs ķirbju plovs ar rozīnēm un kausētu sviestu gardām brokastīm vai launagam.
Cūkgaļas šķiņķa cepetis ar dzērvenēm un portvīnu
Gards cūkgaļas šķiņķa cepetis ar dzērveņu un portvīna glazūru un mērci. Recepte, kas jo īpaši noderēs svētku mielastam.
Sātīgā sīpolzupa ar sieru un olu
Garda un sātīga sīpolu zupa ir kā radīta, lai sasildītos ziemīgi aukstās dienās.
Grūbu un tomātu tabulē salāti ar garšaugiem
Lai gan tabulē salātus parasti gatavo no bulgura, kvinojas vai kuskusa, šī variācija būs vēl gardāka, jo pagatavota no latviskajām grūbām. Noderēs kā ikdienas maltītei, tā svētku galdam.
Dārzeņu sacepums ar lēcām
Sātīgs lēcu, dārzeņu un olu sacepums jeb "moussaka". Ja baklažāni vai ķirbji negaršo, tos droši vari aizstāt ar burkāniem vai kādu citu dārzeni, kas tīk labāk.
Kartupeļu, maltās gaļas un kausētā siera sacepums
Sātīgai maltītei ikdienā vai svētkos – kartupeļu, maltās gaļas un kausētā siera sacepums.
Ziedkāpostu un burkānu sautējums ar ingveru
Sildošs ziedkāpostu un burkānu sautējums ar pikantām garšvielām – ingveru, koriandru, kariju un kurkumu. Lieliska un viegla veģetārā maltīte pusdienām vai vakariņām.
Rulete ar krēmsiera pildījumu un glazūru jeb 'Ziemassvētku pagale'
Saldās ruletes jeb "Ziemassvētku pagales" (Yule log) jo īpaši iecienītas franču, nīderlandiešu, beļģu un citu Eiropas valstu nacionālajās virtuvēs. Šoreiz mazliet citādāks variants bez šokolādes, bet ar krēmsieru un piparkūku garšu.
Apgāztā citronu un dzērveņu siera kūka bez cepšanas
Neceptā siera kūka mazliet citādākā izpildījumā – to gatavo, kā ierasts, tikai pēc pagatavošanas pasniedz apgāztu. Kūkas pamatā ir maskarpones un citronu masa, kas papildināta ar dzērveņu un aveņu mērci.
Cepts lasis skandināvu gaumē ar marinētu gurķu salātiem
Kārtīgām vakariņām vai svētku maltītei – krāsnī cepts lasis ar ātri iemarinētiem gurķīšiem un bietēm. Pasniedz siltu vai atdzesētu – nākamajā dienā.
Ziemassvētku kūkas pamatrecepte
Klasiska Ziemassvētku kūkas recepte angļu gaumē, ko parasti gatavo laicīgi pirms svētkiem – vismaz nedēļu pirms pasniegšanas. Gatavo kūku pēc tam var dekorēt, kā vien sirds kāro – ar sviesta krēmu, marcipāna masu, kausētu šokolādi vai ko citu.