Olas, neapšaubāmi, ir viens no iecienītākajiem brokastu ēdieniem. Tas tādēļ, ka tās ir ne vien ļoti gardas un sātīgas, bet arī ļoti ātri pagatavojamas. Vairums brokastotāju olas izvēlas gatavot klasiskos, laika gaitā pārbaudītos veidos – vārīt, cept vai sakult kultenī. Bet, pieliekot nedaudz izdomas, olas vari izmantot daudz radošāk un garšīgāk, piemēram, sutināt tomātos, kopā ar bekonu izcept kēksiņu pannā, pagatavot gardu brokastu burgeri vai likt uz ķiplokotas un kraukšķīgas brusketas maizītes.
Klasisko "vēršacu" cienītājiem iesakām pamēģināt tās iecept kādā apēdamā formā, piemēram, maizes šķēles garoziņā, sīpola gredzenā, avokado pusītē vai bekona šķēlē, bet, ja vēlies brokastīs baudīt ko svaigāku, izmanto olas gardu salātu pagatavošanai.
Ja iedvesmojām tevi sākt šo rītu ar gardām un labi pārdomātām brokastīm, lūk, 17 recepšu varianti, kas palīdzēs tev interesanti un neparasti pagatavot klasisko brokastu sastāvdaļu – olas.
Lai garšīgas brīvdienas!
Brokastu karstmaize ar šķiņķi un olu
Nedaudz citādāka versija brokastīm - starp kraukšķīgajām maizes šķēlēm apetīti rosina bagātīga siera kārta, šķiņķis un pa virsu cepta ola.
Cepeškrāsnī gatavotas olas
Brokastu recepte tiem, kam apnikušas ikdienišķās "vēršacis", – olas mafinu pannā, kas pagatavotas cepeškrāsnī. Atliks vien sagatavot visu mafinu pannas iedaļās un ļaut krāsnij paveikt lielāko daļu darba.
Brokastu sendvičs ar avokado-olu salātiem
Dienas pirmajai ēdienreizei jābūt sātīgai, un šeit vietā būs avokado un vārītas olas, kas izkārtojušās starp pilngraudu maizes riecieniem.
Brokastu olas maizes garoziņā
Kad vārītas olas vai ceptas vēršacis apnikušas, pienācis īstais brīdis izmēģināt ko jaunu. Cepta ola maizes garoziņā labi izskatīsies uz šķīvja, noteikti raisīs bērniem lielāku interesi par maltīti, un labi garšos kā brīvdienu laiskajās brīvdienās, tā steidzīgajos darba dienu rītos.
Grauzdētās brokastu tomātmaizes ar ceptām olām
Vienkāršas, ātri pagatavojamas, bet ļoti gardas, sātīgas un glītas maizītes, kas būs tava brīvdienu brokastu galda rota.
Sutinātos tomātos ceptas olas
Garda ideja, ko aizņemties no Tunisijas un Libānas virtuves – sutinātos tomātos ceptas olas, kas tiek sauktas par "shakshouka". Šo maltīti var baudīt kā brokastīs, tā pusdienās, jo tā ir pietiekami sātīga.
Sātīgās olas ar bekonu mafinu pannā
Brīvdienās brokastīm jābūt īpašām, it īpaši tad, ja ir svētki. Arī ierasto brokastu olu var pagatavot kā citādāk – izmanto mafinu pannu un tu iegūsi ļoti eleganti pasniegtas brokastis.
Krāsnī ceptas kartupeļu pankūkas ar olu un šķiņķi
Sātīgas brokastis ir ideālais veids, kā sākt dienu, tāpēc jādomā par to, lai šķīvī būtu gardas lietas. Pamēģini pagatavot kartupeļu pankūkas cepeškrāsnī – tās nebūs jāgroza pannā un iegūs patīkami kraukšķīgu garoziņu.
Sātīgās maizītes ar ceptu olu un sieru
"Piecas minūtes, un esi sevi nodrošinājis ar vakaram vajadzīgo enerģijas devu! Kuram gan ir vēlēšanās tērēt savu laiku, lai pēc darba ilgi gatavotu un bārstītos ar garšvielām. Rupjmaize piepildīs izsalkušo vēderu ar sāta sajūtu, savukārt pikantais siers piešķirs īsto noskaņu bez problēmām, jo satur visas nepieciešamās garšvielas," par savu veikumu raksta Kārlis. Šī ir viena no receptēm, kas piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" konkursā.
Vakariņu maizītes ar biezpienu, paipalu olām un tītara šķiņķi
Gardas maizītes nav domātas brokastīm vien – vakariņās izsalkumu remdēt palīdzēs rudzu maizītes ar paipalu olām un šķiņķi. Lai našķis būtu veselīgāks, smēriņam izmanto vājpiena biezpienu un grieķu jogurtu. Receptes autore ir Linda Vilmansone, viena no raidījuma "Gatavo 3" kulinārēm.
Olas tomātos ar bekonu un čorizo desiņām
Spāņu gaumē gatavots, sātīgs brokastu ēdiens – tomātos ceptas olas ar bekonu un čorizo desiņām. Īpaši labi garšos ar šķēli svaigi grauzdētas maizes.
Brokastu burgers ar olu un bekonu
Sātīgs brokastu burgers ar liellopa gaļas kotletēm, bekonu un ceptu olu. Recepti piedāvā "Rakvere" gaļas meistari.
Laša un vārītas olas vraps
Ērta un garda uzkoda, kas būs piemērota gan pasēdēšanai nelielā draugu lokā, gan brīvdienu brokastīs ģimenei, gan paņemšanai līdzi uz darbu veselīgai uzēšanai pārtraukumā.
Pildītas olas ar kariju
Vienkārša un ātra recepte uzkodām kā nelieliem, tā prāvākiem svētkiem. Ja pildītās olas gribas nedaudz zaļākas, garnējumam izmanto pētersīļa lapiņas.
Kartupeļu – siļķu salāti ar olām un vinegreta mērci
Kartupeļu salāti ar siļķi, olām un vinegreta mērci ir vienkārši pagatavojami un ļoti gardi. Ja vēlies, šo salātu aizdaram vari izmantot arī majonēzes – krējuma mērci.
Puravu un olu salāti ar sinepju mērci
Kaut kas pavisam vienkāršs, bet tajā pašā laikā īpašs – gardi puravu salāti ar estragona lapām. Tam visam pa virsu garšīga mērce, kas pagatavota no Dižonas sinepēm, sarkanvīna etiķa un olīveļļas. Būs tieši laikā vieglām pusdienām vai vakariņu pirmajam ēdienam.
Lionas salāti ar plaucētu olu
Brokastu salāti, kuru dzimtene ir dienvidnieciskā Liona. To galvenais akcents ir plaucēta ola.