Lai pirms svētkiem atsvaidzinātu un dažādotu tavus karbonāžu cepšanas ieradumus, esam apkopojuši 14 gardas, klasiskas un arī mazliet citādākas receptes.
Īsta žanra klasika, protams, ir cūkgaļas karbonādes, bet nevajag aizmirst arī par vistas gaļu. Bet ēdienkartes dažādošanai vari pamēģināt arī maigo jēra vai teļa gaļu.
Pirms karbonāžu cepšanas jāatceras, ka gaļu vajag izdauzīt ar gaļas āmuriņu, bet maigākus karbonādes gabalus, piemēram. vistas gaļu vari uzmanīgi padauzīt ar gaļas āmuriņa plakano pusi vai izrullēt ar mīklas rulli, lai nesabojātu gaļas struktūru.
Lai gaļas sagatavošanas process būtu mazāk ķēpīgs, ieliec gaļas šķēles atstatus vienu no otras celofāna maisiņā, ierīvē ar sāli, pipariem u.c. garšvielām, un tikai tad ķeries pie klapēšanas.
Un vēl, ļoti svarīgi ir karbonādes nepārcept, lai gaļa nebūtu pārāk sausa.
Lai labi garšo!
Vistas filejas karbonāde ar citronu un kaperu mērci
Gardas vistas karbonādes ar interesantu buljona un citronu mērci, kurai pievienoti kaperi. Karbonādes pasniedz ar svaigiem salātiem vai kādu citu piedevu.
Karbonāde ar ābolu mērci
Burvīgi mīkstas un sulīgas cūkgaļas karbonādes, kuras vēl īpašākas padarīs rudenīgā ābolu mērce, kuru gatavo no medus, ābolu sulas un ābolu etiķa.
Jēra karbonāde ar piparmētru mērci
Izcils īpašu vakariņu vai pusdienu maltītes ēdiens, kuram vispiemērotākie būs jēra karbonādes vai filejas gabaliņi. Šādā veidā var cept gan gaļu ar kauliņu, gan bez kauliņa. Jēra karbonādes, līdzīgi kā liellopa steikus, pasniedz vidēji ceptus.
Cūkgaļas karbonāde ar dārzeņu rīsiem, cepti vienā pannā
Ērts veids kā cūkgaļu sagatavot kopā ar rīsiem vienā pannā. Vispirms gaļu un dārzeņus pannā apbrūnina, bet pēc tam pannu liek cepeškrāsnī un visu cep gatavu, līdz cūkgaļa caurkarsusi un rīsi mīksti.
Kakla karbonāde zem zilā siera segas
Īsta cūkgaļas recepte vīrieša gaumē. Kalorijas, protams, šajā ēdienā labāk nezināt, bet garša – neatkārtojama. Un kāpēc gan mēs kādreiz pēc kārtīgas izslēpošanās dzestrajā ziemas gaisā nevarētu baudīt kaut ko tik sātīgu, toties bezgala gardu. Gatavo Dzintars Šteinbergs-Ozoliņš, ēst gatavot mīlētājs, dekorators mākslinieks.
Cūkgaļas gardums ar tomātiem un sīpoliem
Cūkgaļas gardums ar tomātiem un sīpoliem brangām pusdienām vai vakariņām.
Cūkgaļas karbonāde ar sinepēm
Iecienītās klasiskās karbonādes garšu var mainīt, piemēram, kā šajā receptē - pirms panēšanas gaļu pārziežot ar sinepēm. Rezultāts būs viegli pikanta un ļoti laba garša!
Piena jēra karbonāde alus marinādē, glazēta viršu medū
Restorāna "Astor" šefpavāra Artūra Arnicāna gatavoto jēra karbonādi gribas pielīdzināt izsmalcinātam mākslas darbam, jo katra detaļa ir filigrāni izstrādāta un uzmanības vērta.
Ļoti vienkārši pagatavojama karbonāde ar sieru
Vienkārši pagtatavojama cūkgaļas karbonāde ar sieru - Agra recepte konkursam "Meklējam februāra garšu!". Ļoti garda un sulīga - gan uzreiz pēc cepšanas ar piedevām, gan nākamajā dienā, liekot uz brokastmaizēm.
'Franču' karbonāde ar sēnēm un siera cepuri
Šī recepte ir tik vienkārša, ka to varēs pagatavot arī virtuvē nepieredzējušākas saimnieces. "Franču" karbonādēm var izmantot cūkas, liellopa vai vistas fileju - atkarībā no gaumes un aktuālā piedāvājuma gaļas veikalā.
Grilēta kakla karbonāde citronu un zaļumu marinādē
Grilēta cūkgaļas kakla karbonāde, kas marinēta citronu un zaļumu marinādē, būs gards risinājums vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Šo pašu marinādi var izmantot arī šašlika gatavošanai, atšķirsies vien gaļas sagriešanas veids!
Sinepēs un bazilikā marinēta, grilēta cūkas karbonāde ar kauliņu 'Ašā sapnis'
Cūkgaļas karbonāde bez kauliņa, marinēta sinepju, bazilika un citrona sulas maisījumā, mmmm.... gardi!
Gardais teļa gaļas sīpolklopsis
Kas ir sīpolklopsis? Tie ir gaļas gabaliņi ar mērci un daudz ceptiem sīpoliem. Oriģinālrecepte paredz gatavošanai izmantot teļa gaļu, bet vari to droši aizstāt un šādā veidā gardi pagatavot arī vistas, cūkas, liellopa vai jebkādu citu sev tīkamu gaļu. Lai recepti saglabātu autentiskāku, atļāvāmies saglabāt tās autora oriģinālo rakstīšanas stilu.
Baltvīnā marinēts cūkgaļas karbonādes steiks
Vīns ēdienam piešķir ne tikai īpašas garšas nianses, bet arī paātrina gatavošanas gaitu, piemēram, gaļa izcepsies ātrāk. Ļaujies eksperimentam, pagatavo pusdienās vai vakariņās sulīgo cūkgaļas karbonādes steiku baltvīna un timiāna marinādē!