štovēti kāposti svētku maltīte
Foto: Shutterstock
Ir gana daudz apjūsmots, kādus tik gardumus Ziemassvētkos bauda citu zemju ļaudis – poļiem tas ir svētku borščs, itāliešiem – panetone vai panforte, bet briti pamanās mēnesi gatavināt svētku pudiņu. Taču tie nebūtu svētki, ja mēs neparūpētos, ka uz galda stāv kāds trauks ar vārītiem zirņiem, cepti kartupeļi un štovēti kāposti. Tāpēc izvēlējāmies pulciņu recepšu no "Tasty" krājumiem, kas ikvienam būs pazīstamas.

Skaidrs ir viens – Ziemassvētkos uz galda liktajiem ēdieniem jābūt daudz. To arī apzīmē sakāmvārdos un ticējumos bieži pieminētie skaitļi "deviņi" un "divpadsmit". Iemesls daudzajiem ēdieniem ir pavisam vienkāršs – jo vairāk ēdienu, jo bagātāks nākamais gads. Tāpat uz galda nevar aizmirst likt konkrētus produktus, piemēram, zirņi un pupas, lai nākamgad nebūtu jāraud. Pīrāgus ēdam, lai nākamajā gadā sagaidītu pārsteigumi. Bietes, burkāni un citi dārzeņi – labai veselībai. Piparkūkas, lai netrūktu mīlestības. Štovēti kāposti jāēd, lai būtu spēks. Apaļie rauši – saulainam gadam. Putna cepetis nodrošina panākumus, zivis – naudu un bagātību, bet cūkgaļa jāliek Ziemassvētku galdā, lai sagaidītu laime.

Priecīgus un gardus svētkus!

Krāsnī cepti rāceņi

Foto: Shutterstock

Dažādo savu ēdienkarti un ceptu kartupeļu vietā izcep krāsnī rāceņus. Šis cepšanas paņēmiens noderēs arī kāļiem un citām saknēm.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti burkāni ar kumīnu

Foto: Vida Press

Gatavojoties gavēnim, meklējam veselīgas un gardas receptes, kā no sezonā pieejamajiem dārzeņiem pagatavot aromātiskas un interesantas maltītes. Šie cepeškrāsnī ceptie burkāni ar kumīnu būs laba piedeva kādam pamatēdienam. Garšas dažādošanai var pievienot pāris ēdamkarotes grauzdētu mandeļu skaidiņu vai ķirbju sēklas, bet punktu uz "i" uzliks jogurta mērce ar ķiplociņu un citronu.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu

Foto: DELFI

Debešķīgi smaržojoši un viegli pagatavojami krāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu. Recepte, kas tikai pierāda – viss ģeniālais ir vienkāršs!

Lasīt vairāk

Ātrie kausētā siera mīklas pīrādziņi bez raudzēšanas

Foto: Shutterstock

Jau labu laiku "Facebook" grupu "Māmiņas gatavo" ir pārņēmis īsts trakums – ātri pagatavojami un ļoti gardi pīrādziņi, kuru mīklai nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – kausētais siers un milti. Piefiksējām recepti, bet ikdienas steigā piemirsām. Šķirstot "Cāļa Virtuves" arhīvu, vēlreiz uzdūrāmies šai receptei un nolēmām, ka jāpārbauda! Jāatzīst, ka pīrādziņi ir ne vien tiešām ātri un vienkārši pagatavojami, bet arī garšo lieliski! Izmēģiniet!

Lasīt vairāk

Uzticamie gaļas pīrāgi, kas izdodas vienmēr

Foto: DELFI

Šī ir uzticama rauga mīklas recepte, kura nekad nav pievīlusi, jo, pat sviestu aizstājot ar eļļu vai margarīnu, pīrāgi izdodas tikpat "pufīgi" un gardi. Nebūs brīnums, ja neilgu laiku pēc tam, kad cepiens tiks ielikts krāsnī, mājinieki, neatvairāmās smaržas pievilināti, sāks '"spietot" ap virtuves durvīm, jo, iekožoties aromātiskajā un sulīgajā gaļas pildījumā, būs skaidrs – šie ir pīrāgi ar pievienoto vērtību!

Lasīt vairāk

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem

Foto: Shutterstock

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.

Lasīt vairāk

Apelsīnu sulā štovēti kāposti

Apelsīnu sulā štovēti kāposti - gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei. Šis ēdiens piemērots arī cukura diabēta slimniekiem.

Lasīt vairāk

Koča jeb ķūķis

Koča jeb ķūķis - grūbu putra ar žāvētu speķi un sīpoliem.

Lasīt vairāk

Štovēti kāposti ar medu un kūpinātu gaļu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Štovēti kāposti ar medu un kūpinātu gaļu gardi gan karstā, gan aukstā veidā.

Lasīt vairāk

Sivēna cepetis uz iesma

Foto: Shutterstock

Cepetis uz iesma spēj kārdināt ikvienu. Fantastiskā ceptās gaļas smarža cilvēka smadzenēs sasniedz vissenākos, arhaiskākos apetīti rosinošos refleksus. Uz iesma cepts sivēns nozīmē svētkus un daudz draugu kopīgā mielastā. Piena sivēna gaļa ir ļoti maiga un garda, tādēļ vari izmantot tikai sāli un neaizrauties ar citām garšvielām, tādējādi izceļot dabīgo sivēna garšu.

Lasīt vairāk

Cūkas cepetis ar hurmu vīna mērcē

Foto: Shutterstock

Sulīgs, lēni gatavots cūkas cepetis, kam svētku garšu piesķir grilēta hurma, sīpoli un garšvielas.

Lasīt vairāk

Alū sutināts cūkas cepetis ar kraukšķīgu glazūru

Foto: Shutterstock

Cūkas cepetis ir žanra klasika, ar ko nav iespējams nošaut greizi - sulīgs, aromātisks, ar kraukšķīgi-pikantu glazūras garoziņu, tas gluži vai kūst uz mēles. Pasniedz cepeti ar svaigiem salātiem un visi būs laimīgi.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar apelsīnu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcili gards svētku cepetis. Pīles gaļa ir tik mīksta un aromātiska, ka to var ēst vēl un vēl. Cepeti pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem, pāri lejot burvīgo apelsīnu mērci.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta karpa ar mandeļu skaidiņām

Foto: Shutterstock

Izcils svētku ēdiens, kas būs īpaši piemērots tradicionālam Ziemassvētku galdam. Atkarībā no tā, cik liela ir karpa, sanāks 4-6 porcijas.

Lasīt vairāk

Sulīgs, sālī cepts lasis svētku galdam

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojams, bet ļoti sulīgs un gards sālī cepts lasis. Izcils rezultāts bez īpašas piepūles un laikietilpīgiem sagatavošanas darbiem.

Lasīt vairāk

Biešu zupa ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama biešu zupa ar ķiplokiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptu biešu salāti ar brī sieru

Foto: Privātais arhīvs

"Rukola sniegs svaigumu un zaļumu, bietes palīdzēs vēderam – uzlabos gremošanas sistēmu, brī siers piešķirs izcilu garšu salātiem, rieksti un olīveļļa – organismam nepieciešamās un labās taukskābes." Tā par savu gardo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa pieteikumu raksta Karlīna.

Lasīt vairāk

Kārtīgs kurzemnieku ēdiens – sklandrauši

Foto: F64

Kurzemnieku nacionālie rauši, gardie rudzu rausīši ar kartupeļu un burkānu pildījumu, kas nu jau citur pasaulē simbolizē visu Latviju. Man labāk garšo, ja sklandrauši nav saldi un, ja tie, līdzīgi kā gaļas pīrāgi, piesien dūšu.

Lasīt vairāk

Pupiņu salāti ar žāvētu vistu un gurķiem

Foto: DELFI

Zibenīgi pagatavojami pupiņu salāti ar žāvētu vistu un divu veidu gurķiem. Marinētais gurķis un žāvētā vista padarīs tos mazliet pikantākus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!