Labā ziņa ir tā, ka nekas nav jāmet ārā – pārpalikumi var kalpot par labu pamatu citām maltītēm, ko baudīt pēcsvētku dienās, lai visu apēstu un nekas neietu zudumā. Pelēkie zirņi noderēs, lai tos pievienotu tikko vārītiem rīsiem, piejaucot kādu siltāku mērcīti. Štovētos kāpostus vari pārvērst gardos kāpostu plācenīšos vai pagatavot no tiem kādu sacepumu, ja iedvesma ļauj. Saldās svētku kūkas noderēs citu ātro desertu pagatavošanai. Bet gaļa kalpos gan par pildījumu visdažādākajiem pusdienu sendvičiem, gan kā pamats gardam žuljēnam.
Ingvera un siera kūkas tvaicētie pudiņi
Tvaicētu siera kūku deserti, ko pagatavot no citiem gardumiem, kas palikuši pāri pēc Ziemassvētkiem. Šim desertam noderēs angļu Ziemassvētku kūka, kas palikusi neapēsta.
Vistas žuljēns ar saldo krējumu un šampinjoniem
Vistas žuljēns ar saldo krējumu un šampinjoniem – garda un sātīga karstā uzkoda vai pusdienu maltīte.
Dzērveņu un panetones ātrais sacepums
Ja pēc svētku mielasta palikusi itāliešu Ziemassvētku saldā maize panetone un mazliet dzērveņu, no tām var pagatavot saldu pēcsvētku ātro sacepumu. Tas līdzināsies angļu maizes pudiņiem/šarlotēm.
Mandarīnu sīrups
Gards un atspirdzinošs mandarīnu sīrups, kas derēs kā ātra padzēriena pagatavošanai, tā kokteiļiem un citiem dzērieniem. No dotā sastāvdaļu daudzuma sanāks apmēram pusotrs litrs sīrupa.
Risoto ar tītara gaļu un ceptiem kastaņiem
Neparastām garšām pilns risoto, ko var pagatavot uzreiz pēc svētkiem – no pāri palikušā tītara cepeša un neapēstajiem ceptajiem kastaņiem. Ja mājās pēc svētkiem palicis vien tītars, bez kastaņiem vari arī iztikt.
Krāsnī cepts siers uzkodām
Karstā siera uzkoda baudīšanai ar vīna glāzi. Pagatavošanas princips pavisam vienkāršs – ņem sierus, kas ledusskapī aizkavējušies, sajauc un uzcep cepeškrāsnī. No tiem sanāks fantastisks gardums viesu pacienāšanai.
Kūpināta laša krēmsiers
Smēriņš ziešanai uz maizītēm vai pasniegšanai uzkodu platē – pašu sajaukts krēmsiers ar kūpinātu lasi un citām piedevām. Ja vēlies, lai laša gabaliņi krēmsierā būtu jo īpaši smalki, sastāvdaļas maisi virtuves kombainā.
Kraukšķīgie kartupeļi ķiploku eļļā ar gurķu mērci
Kraukšķīgā garoziņā izcepti, ar ķiploku garšu un aromātu... šādi pagatavotiem kartupeļiem grūti turēties pretim, it īpaši, ja piedevās ir sulīga mērcīte, kurā iemērkt tupeņu daiviņas. Pagatavo tos svētku galdam vai sātīgām vakariņām.
Sacivi – vista ar valriekstu mērci gruzīnu gaumē
Sacivi ir gaļas uzkoda, ko pasniedz atdzesētu. Novārīta vista, kas sadalīta gabaliņos un noturēta aukstajā buljona un valriekstu mērcē. Recepti piedāvā restorāna "Alaverdi" šefpavārs Šota Mudžirišvili.
Pēcsvētku pelēkie zirņi ar rīsiem un lazdu riekstiem
Latviešu ticējumi vēsta, ka Ziemassvētku vakarā un Jaunajā gadā jāizēd visi pelēkie zirņi, kas ielikti šķīvī, citādi nākamajā gadā birs asaras un nebūs naudas. Tomēr, ja svētku galdā celta tik prāva bļoda zirņu, ka visus gribēdams nevar apēst, tos var likt lietā kādā citā maltītē, piemēram, pievienojot rīsiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).
Kartupeļu, fetas siera un spinātu sacepums
Recepte gardām vēlajām brokastīm, brančam vai pusdienām pēc svētkiem, kad pāri palikusi krietna porcija svētkos savārīto kartupeļu. Kartupeļiem pievienojot drusku fetas siera un spinātu, kā arī olas, rezultātā sanāks burvīga maltīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).
Štovētu kāpostu un cepeša sendvičs
Ja no svētkiem ledusskapī palikuši štovētie kāposti un kāds gabaliņš cepeša no brangajām vakariņām, tad šīs sastāvdaļas var apvienot burvīgā pusdienu sendvičā. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).
Cepeša pēcsvētku tarte
Pēc svētkiem, kad palicis pāri "šis un tas", ļoti ērti izcept sāļo plātsmaizi jeb, cepot to apaļu, iznāks tarte. Ja mājās saldētavā noglabāta kārtainā mīkla, tad izcept šādu plātsmaizi būs pavisam vienkārši. No dotā produktu daudzuma sanāks 20 centimetru tarte.
Biešu zupa ar tītara gaļu
Garda biešu zupa, kas pagatavota no tītara gaļas. Tasty.lv "Zupu konkursam" to iesūtījusi lasītāja Evija. Viņas ģimene to ļoti iecienījusi izteiktās un vienreizējās garšas dēļ.
Kāpostu-burkānu plācenīši
Sātīgs un apetītlīgs vakariņu ēdiens. Pasniedz ar skābu krējumu vai salātiem skābā krējuma mērcē.
Kraukšķīgā kartupeļu kūka
Ļoti kārdinošs veids, kā svētku reizei sagatavot kartupeļus pasniegšanai kopā ar kādu cepeti vai zivi.
Divas reizes cepti kartupeļi
Ļoti gards un kārdinošs veids, kā īpašās vakariņās pasniegt kartupeļus. Šim kartupeļu gatavošanas veidam vispiemērotākie būs īsi un apaļi kartupeļi, nevis gari un plāni.