uzkodas svinību galds jaunais gads svētki
Foto: Shutterstock
Ne viens vien ticējums nosaka, ka līdzīgi kā Ziemassvētkos, arī Vecgada vakarā uz galda jāliek daudz ēdienu, kas atnesīs laimi un bagātību nākamajā gadā. Ja vēl neesi izlēmis, ko tad gatavot, lai pasniegtu viesiem vai ņemtu līdzi ciemakukulī, ar idejām var palīdzēt "Tasty".

Latviešu ticējumi saka, ka līdz pusnaktij ir jāpaspēj paēst vismaz 12 reizes, lai nākamais gads būtu pārticis un bagāts. Pagājušā gada skābumu varot apēst ar skābiem (vai štovētiem) kāpostiem, ja to dara Vecgada vakarā. Taču skābus kāpostus nekādā gadījumā nevajagot ēst Jaunā gada dienā – tad viss turpmākais gads būšot skābs. Tāpat jāēd sausi pelēkie zirņi, lai būtu veselība un nauda. To pašu nodrošina zivis, jo īpaši – siļķe.

Bet interesanta ir seno latviešu paraža ar pelēkajiem zirņiem – tos novāra vēl vecajā gadā un ēd līdz 31. decembra pusnaktij. Tos, kas paliek pāri, sadedzina – tad nākamais gads nebūšot asaru pilns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!