Nevilšus sanācis tā, ka gandrīz vienisprātis esam pasludinājuši janvāri par zupu un vēl nepamēģināto recepšu mēnesi. Ja pēc cepešiem, pelēkajiem zirņiem un štovētiem kāpostiem gribas atgriezties pie ikdienišķākām lietām, vērts atgriezties pie pārbaudītām vērtībām – kārtīgas biešu zupas, vistas buljonzupas, kādas dārzeņu biezzupas vai frikadeļu zupas, gardās gaļas bumbiņas kāri leksējot no šķīvja vienu pēc otras.
Līdztekus kreptīgajām zupām "Tavs dārzs" un "Tava māja" redaktore Zane Bitmane iesaka pamēģināt arī saldās ogu zupas, ko pagatavot no saldētavā noglabātajām vasaras mellenēm, ķiršiem un zemenēm. "Ar zupu atgriešanos ēdienkartē pie viena atsauksi bērnības atmiņas. Skaidrs, ka katru dienu zupas vien neēdīsi, tāpēc janvāris, manuprāt, ir lielisks mēnesis, kad gatavot pikantus ēdienus – Taizemes zupas, vokus, meksikāņu burito un citus vieglākus un sātīgākus ēdienus ar čili klātbūtni. No saldā gala šomēnes lieliski piestāvēs tartes, kas būs vienkāršāka variācija tortēm un kūkām. Uz kraukšķīgās smilšu mīklas kārtiņas ar pildījumiem var izpausties pēc sirds patikas – skābens citronu krēms, ogu želeja, kas patīkami kontrastē ar olbaltumu virspusē, bet tikpat labi tā var būt pamatīga šokolādes tarte ar apelsīna miziņu klātbūtni. Lai iedvesmas bagāts un garšām piepildīts jaunais gads!" novēl Zane.
Uz aizraujošiem garšu piedzīvojumiem aicina arī "Tasty" redaktore Jolanta Roze: "Šai laikā Ziemassvētku cepešus un rasolu tā vien prasās aizskalot ar vieglām buljonzupām un veselīgiem salātiem, jo visiem taču zināms, ka jaunais gads nāk roku rokā ar apņemšanos dzīvot veselīgāk un negrēkot ar dažādām pārmērībām. Arī gaļu vismaz uz kādu laiku nenāktu par ļaunu izslēgt no ēdienkartes, aizstājot to ar zivīm, kas ziemā ir īpaši treknas un gardas. Burkāni, bietes, kāļi, dzērvenes, skābēti kāposti – visi šie veselīgi ziemas krājumi ļaus uzņemt vitamīnu trieciendevu un neļauties sezonas vīrusiem. Atceries arī par ķiplokiem un ķimenēm, kas ir ne vien ļoti latviska garšviela, bet arī palīdzēs kuņģim tikt galā ar svētku pārslodzi. Lai veselīgs un garšām bagāts tev šis jaunais gads!"
Kolēģu ieteikumiem pievienošu vienu nelielu kulināro apņemšanos, ko iesaku visiem tiem, kas Ziemassvētkos zem eglītes saņēmuši virtuves kombainus, mikserus, vafeļu pannas, multivāres katlus un citus izpalīdzīgus jaukumus – lieciet lietā tos jau šomēnes, cik tik uziet! Ja sen gribējies izkopt beļģu vafeļu mākslu – uz priekšu. Jo kad tad, ja ne jaunā gadā, vai ne? Lai garšīgs janvāris!
Vistas zupa ar mazajiem burkāniņiem un klimpām
"Šī viistas buljonzupas un klimpu recepte varbūt šķiet nedaudz ķēpīga, tomēr tā ir salīdzinoši ātri pagatavojama, turklāt ļoti spēcinoša. Laiku pa laikam mēdzam vakariņās tādu uzvārīt," par gardo zupu stāsta Tasty.lv vakariņu recepšu konkursa dalībniece Inga.
Upeņu zupa ar biezpiena klimpām
Vasarīgs kārums - upeņu vietā droši var izmantot jebkuras citas ogas!
Pupiņu zupa ar liellopa gaļu un desiņām
Zupa ar spēcīgu garšu sātīga ēdiena cienītājiem. Šajā Chili con carne interpretācijā netrūkst gaļas, garšvielu un, protams, sarkano pupiņu. Angļu valodā ir iegājies apzīmējums "komforta ēdiens" (comfort food), ar kuru tiek apzīmēti tādi ēdieni, kas dod mājīguma sajūtu un ļauj vismaz uz brīdi piemirst par savām ikdienas raizēm – šī zupa noteikti ir viens no šādiem ēdieniem.
Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām
Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!
Franču sīpolu zupa
Sātīgā Franču sīpolu zupa ar grauzdiņiem un siera cepurīti.
Čili sautējums ar sieru un lociņiem
Gards un sātīgs sautējums ar malto gaļu un pupiņām ir kā radīts, lai sasildītos vēsā, nemīlīgā dienā.
Pikantais cūkgaļas sautējums ar ķirbi un pupiņām
Sātīgs sautējums, kura košās krāsas un pikantā garša priecēs acis un sasildīs vēsajās rudens dienās. Vari eksperimentēt, timiānu aizstājot ar rozmarīnu, oregano vai karija pulveri, jo tas tikai padarīs šo jau tā gardo gaļas ēdienu vēl izteiksmīgāku.
Veģetārais pupiņu sautējums
Ja ledusskapī aizķērusies bundžiņa konservētu pupiņu, konservētu tomātu, kukurūza un kāds sīpols vai puravs, tad sātīga un sildoša pusdienu vai vakariņu maltīte ir garantēta.
Borščs Kubaņas kazaku gaumē
Riktīgi sātīgs borščs Kubaņas kazaku gaumē. Asu izjūtu cienītāji to var uzlabot, pievienojot čili piparu.
Tako ar zivi meksikāņu gaumē
Ātrā uzkoda dienvidamerikāņu gaumē – mīklā panēta zivs trauslā tako laiviņā. Īpašu garšu maltītei piešķirs alus mīkla, kurā zivs panēta, kā arī krējuma mērce. Baudi kopā ar limonādi vai meksikāņu alu.
Burito ar cūkgaļu
Burito ar cūkgaļu - kārtīgai pusdienu maltītei.
Biešu zupa ar ķiplokiem
Vienkārši pagatavojama biešu zupa ar ķiplokiem.
Saldi skābā zefīra tarte ar citronu krēmu
Saldummīļiem, šķiet, nav tāda deserta, no kura varētu atteikties, taču tiem, kas saldus ēdienus bauda laiku pa laikam un arī tad īpaši izmeklētus, noteikti garšos šī tarte, kurā dominē lielisks saldā un skābā balanss. Kraukšķīga smilšu mīklas pamatne, skābens citronu krēms un gaisīga olbaltumu virspuse, kas palutinās ikvienu nedēļas nogurdināto.
Cepeša pēcsvētku tarte
Pēc svētkiem, kad palicis pāri "šis un tas", ļoti ērti izcept sāļo plātsmaizi jeb, cepot to apaļu, iznāks tarte. Ja mājās saldētavā noglabāta kārtainā mīkla, tad izcept šādu plātsmaizi būs pavisam vienkārši. No dotā produktu daudzuma sanāks 20 centimetru tarte.
Mazās šokolādes tartes ar šķipsniņu zelta
Saldākai dienai – ar šokolādi bagātīgas trauslās mīklas tartes. Īpaši smalku šo desertu padarīs drusciņa pārtikas zelta, kas kalpos kā izcils svētku reižu dekors. Gardēži novērtēs!
Vistas zupa ar rīsiem, puraviem un selerijām
Nav universālāka un mīļāka ēdiena par vistas zupu. Katram sava versija par to, kam jābūt īstā vistas zupā, vieniem tās ir smalkās nūdeles un burkāniņi, citiem - dažādi dārzeņi, bet vēl citiem - rīsi, noteikti rīsi! Šai reizei - vistas zupas recepte ar puraviem, selerijām un, protams, rīsiem! Pārmaiņas pēc zupa top dziļā pannā.
Sarkano bietīšu - dārzeņu zupa
Vieglai maltītei sarkano bietīšu - dārzeņu zupa.
Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem
Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem - recepte, kas noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan klasisku garšu salikumu cienītājiem.
Krāsainais ziemas dārzeņu sautējums
Veselīgs, krāsains dārzeņu sautējums, kura bagātīgo garšu nodrošina ziemas sezonai piestāvošie svaigie un konservētie dārzeņi.
Dzērveņu un apelsīnu mērce ar putukrējumu un cukurotām dzērvenēm
Tik kārdinošs un mājīgs ziemas deserts – dzērveņu un apelsīnu mērce ar putukrējumu un cukurotām dzērvenēm. Tās vari nopirkt gatavas vai iepriekšējā dienā pagatavot mājās, izmantojot šo recepti dzērvenēm pūdercukurā.
Skābēti kāposti ar bietēm gruzīnu gaumē
Īsti vitamīnu salāti, tik vērtīgi ziemas aukstajiem mēnešiem. Pagatavo salātus, sapildi burkā un pasniedz kā piedevu pie pamatēdieniem.
Gardais ceptu reņģu sautējums ar burkāniem, tomātiem un sīpoliem
Gards ceptu reņģu sautējums ar burkāniem, tomātiem un sīpoliem. Lieliski garšos gan ikdienā – ar ceptiem vai vārītiem kartupeļiem, gan kā svētku galdā ceļama uzkoda – uz svaigi grauzdētas maizes šķēlēm.
Sviestā cepta bute ar burkāniem un pupiņām
Garšas kārpiņām atmaigt liks sviestā pagatavota bute, kurai pievienoti gardi baltvīnā sautēti dārzeņi ar kaperiem, kurus atsvaidzinās citronu sula. Varbūt tieši šī recepte liks no jauna iemīlēt zivs ēdienus, lai tie kļūtu par pastāvīgu sabiedroto tavā ēdienkartē?
Šķelto zirņu humuss ar ķiploku grauzdiņiem
Finansiāli izdevīga un ļoti garšīga uzkoda, kurai ir tendence zibenīgi nozust no šķīvja. Un, starp citu, tā lieliski sader ar alu, tādēļ patiks futbola un hokeja faniem. Garantējam, ka nākamreiz nāksies gatavot lielāku daudzumu.
Ukraiņu borščs ar gaļu
Ukraiņu borščs ar gaļu derēs gan ikdienai, gan ciemiņus uzņemot.
Ātrā soļanka ar kāpostiem un desiņām
Kad ģimene pieprasa soļanku, bet nav laika vārīt buljonu un "ķēpāties", sagatavojot nieres, vāru vienkāršotu soļankas variantu. Lielais katls ar gardu, dūšu piesienošu zupu ir gatavs jau nepilnas stundas laikā, turklāt nākamajā dienā soļanka garšo vēl labāk.
Sātīgā svaigu kāpostu zupa ar rāceņiem
Pagatavo lielo katlu ar svaigu kāpostu zupu, ar ko varēsiet mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo uzsildot tā būs vēl garšīgāka.
Krēmīga siera zupa ar malto gaļu
Ja tev garšo frikadeleļu zupa, bet negribas tērēt laiku, ķēpājoties ar frikadeļu gatavošanu, šī zupa būs īsts atklājums. Kausētais siers tai piešķir īpaši krēmīgu garšu un sātīgumu.
Vistas un tomātu zupa ar makaroniem
Mazliet neierasta kombinācija – vistas un tomātu zupa ar makaroniem un kausēto sieru.
Ātrā konservēto tomātu krēmzupa
Garšīgas krēmzupas pagatavošanai nav nepieciešamas vairākas stundas, ja vien izmanto vienkāršas sastāvdaļas. No konservētajiem tomātiem sanāks izcili garda, karsta un sildoša zupa, kuru baudīt pusdienās vai kā pirmo ēdienu sātīgākās vakariņās.
Video: klasiskās beļģu vafeles
Brīvdienās un svētkos varam atļauties našķēties vairāk, un šādām reizēm lieliski piestāvēs klasiskās beļģu vafeles, kas savu izcilo garšu vēl jo vairāk pierādīs kombinācijā ar saldējuma bumbu, vaniļas mērci un svaigām ogām. Nesakiet, ka nebrīdinājām - papildporcija garantēta!