Spageti formas makaroni, atšķirībā no penne, fusilli vai kādas citas, ir diezgan unikāli. Tas tāpēc, ka spageti var iejaukt jebkurā no klasiskajām itāliešu mērcēm – derēs gan klasiskā Boloņas mērce, gan Alfredo mērce, bazilika pesto, kā arī vienkāršā marinara. Atliek vien izvēlēties to, kas vislabāk garšo, un pagatavot.
Runājot par to, cik daudz spageti vajadzīgi, lai pabarotu ģimeni, var vadīties pēc šo makaronu svara. Aptuveni 225 grami nevārītu spageti pietiks četrām porcijām. Gatavošanas viltība, kas jāņem vērā, lai makaroni nesaliptu – tos vienmēr iemaisi karstajā mērcē. Tā garšas sajauksies labāk un pastas maltīte izdosies tik garda, ka mēli varēsi norīt!
Spageti ar avokado, kaltētiem tomātiem un pupiņām
Ātri un viegli pagatavojams makaronu un uzturvielām bagātu dārzeņu ēdiens, kas iepriecinās ar saviem garšas kontrastiem. Avokado krēmīgums, sarkano pupiņu maigums un tomātu asums atklāsies jaunā spageti receptes versijā. Ir labi baudīt ēdienus, kas sastāv no veselīgiem un gardiem produktiem.
Spageti ar mīdijām tomātu mērcē
Jūras velšu cienītāju delikatese – ātri pagatavojams ēdiens bez piena produktiem. Galvenais izvēlēties svaigas un kvalitatīvas mīdijas. Ja gaidāmi viesi, pasniedz spageti lielā traukā. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore.
Spageti Vidusjūras gaumē ar tunci, tomātiem un paipalu olām
Vienkārša recepte, lai gada aukstajā laikā nedaudz ienestu svaigo Vidusjūras garšu. Svarīgi izvēlēties labas kvalitātes tunci. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore, un "Dobeles dzirnavnieks".
Fotorecepte: Maltās gaļas bumbiņas itāļu gaumē
Klasiska un itāliska pastas ēdienu piedeva – tomātu mērcē sutinātas cūkgaļas frikadeles. Pasniedz kopā ar nūdelēm vai smalkāka izmēra spageti, pa virsu kaisot sarīvētu cieto sieru.
Spageti saldā krējuma mērcē ar spinātiem
Ja ledusskapī glabājas bunte spinātu, bet zupa nešķiet tas kārdinošākais veids, kā tos likt lietā, pagatavo sātīgu maltīti no spageti, zaļumus liekot lietā mērces gatavošanā. Krēmīgi, sātīgi un vasarīgi!
Spageti ar sautētiem dārzeņiem un garnelēm
Mīksti novārīti spageti, kas pasniegti ar sutinātiem dārzeņiem un garnelēm, kā arī svaigiem rukolas un redīsu salātiem. "Recepte ir pašizdomāta – parasti tas notiek tad, kad ir iedvesma kaut ko pagatavot," raksta Kristīne Meikališa savā pieteikumā Tasty.lv vakariņu recepšu konkursam.
Spageti ar tomātiem, čili un garnelēm
Klasiskie spageti mazliet citādākā gaismā – ar apceptām garnelēm, mīkstiem konservētajiem tomātiem un mazliet čili asumiņam. Kontrastu maltītei piešķirs zaļās pupiņu pākstis (var izmantot gan svaigas, gan saldētas), bet izteiktu garšaugu aromātu – dilles.
Spageti ar bazilika pesto un krāsainiem tomātiem
Mājās gatavots bazilika pesto gan smaržo, gan garšo daudz labāk, nekā veikalos pirktais. Pat ja nav zaļumu sezona, veikalos ir iespējams iegādāties leknus garšaugus podiņos. Baziliks un ciedru rieksti ar pilnasinīgu sieru veidos pesto, kurš pat vienkāršākos spageti pārvērtīs karaliskā maltītē. Maltītes ideju iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
'Fettuccini Alfredo' jeb spageti ar sviestu un parmezāna sieru
Piedāvājam Itālijas klasiku fettuccini Alfredo. To ir ļoti viegli pagatavot, šim ēdienam ir tikai trīs sastāvdaļas, bet tas ir ļoti bagātīgs, sātīgs un pa īstam baudāms tikai šāds – trekns un sātīgs. Taupi šo recepti īpašam gadījumam, jo tā ir ļoti garda. Parmezāna sieru labāk pērc gabalā, nevis jau sarīvētu. Siers ir dārgs un eksluzīvs, bet īstā parmezāna siera burvība ir izbaudāma tikai to rīvējot īsi pirms gatavošanas. Protams, šo sieru var aizstāt arī ar citiem kvalitatīviem cietajiem sieriem, bet noteikti izvēlies cieto sieru.
Boloņas mērce ar ķirštomātiem
Vēl viena Boloņas mērces variācija - šoreiz ar svaigiem ķirštomātiņiem, tādēļ rezultāts šķitīs vieglāks un ne tik barojošs. Vēl viens šīs receptes pluss - tā ir ātra, jo, kā zināms, klasiskās Boloņas mērces mīnuss ir ļoti ilgais gatavošanas laiks.
Makaroni ar šķiņķi jeb 'pasta carbonara'
Itāļu virtuves klasika - "spageti carbonara" jeb makaroni ar šķiņķi un olu.
Spageti krēmīgā ķirbja mērcē ar vistas fileju un valriekstiem
Šinī ēdienā ķirbis kombinācijā ar ķiplokiem, saldo krējumu un čili veido zīdaini krēmīgu mērci, kas ļoti "piestāv" vistas filejai. Valrieksti un timiāns spageti piešķir rudenīgas garšas nianses.