Savu artavu meksikāņu virtuvei ir devusi spāņu kolonizācija, kas meksikāņu ēdieniem pievienoja sieru, gaļu, piena produktus, kā arī cūku taukus, kurus meksikāņi iepriekš nepazina. Tā kā gatavošanas tradīcijas gadsimtu gaitā ir saplūdušas, gardos čurros cepumus, kurus ēd ar šokolādes mērci, pasniedz kā Spānijā, tā Meksikā. Enčiladas un empanjadas gatavo arī puertorikāņi, bet aso čili sautējumu iecienījuši amerikāņi, kuri daudzu gadu garumā rīko pat čili gatavošanas konkursus.
Savukārt gvakamoles mērce, kas pagatavota no avokado, jau kļuvusi iecienīta visā pasaulē. To bauda ne tikai kā piedevu tortiljās, bet arī kā uzkodu, mērcējot gvakamolē kukurūzas čipsus.
Meksikas virtuvei raksturīgo garšu ēdienam piešķirs arī laims (arī miza) un koriandrs vai kāds no lielveikalu stendos nopērkamajiem gatavajiem garšvielu maisījumiem (Tex-mex).
Interesanti, ka meksikāņi čili asumu nomierina, uzdzerot sīvo tekilu. Meksikas reģionos ir pieejams ļoti plašs šī dzēriena klāsts – vairāk kā 20 dažādas tekilas šķirnes. Tomēr, ja šis paņēmiens tev šķiet pārāk ekstrēms, tad slāpju veldzēšanai itin labi noderēs arī glāze vēsa pašmāju alutiņa. Savukārt vietējie čili audzētāji ''Tavs Dārzs'' pastāstīja, ka čili asumu vislabāk var remdēt tieši ar kādu piena produktu, piemēram, skābo krējumu. Tāpat arī maizes rieciens un rīsi nāks par labu, bet ūdens, alus nekādā veidā nepalīdzēs pārvarēt dedzinošo sajūtu.
Pagatavo kādu no mūsu apkopotajām 20 Meksikas virtuves garšām bagātajām receptēm, kas noderēs gan sātīgām, ģimeniskām vakariņām, gan karstai ballītei ugunīgos ritmos, īpaši labi kontrastējot ar ziemīgo ainavu aiz loga.
Lai labi garšo!
Fusilli pasta meksikāņu gaumē ar maltu liellopa gaļu
Sātīga un sildoša maltīte nedaudz eksotisku garšu mīļotājiem. Pievieno dārzeņus pēc savas patikas un variē ar garšvielām pēc gaumes. Ne tik pikantais variants derēs arī mazajiem gardēžiem! Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore.
Veģetārais čili
Tradicionāli čili con carne gatavo no maltās gaļas, taču nezinātāji pat nepateiks, ka šajā receptē no gaļas nav ne kripatiņas, jo tā aizstāta ar soju, tāpēc netrūkst ne sātīguma, ne arī tipiskā garšvielu pikantuma.
Pildītas tako ligzdiņas ar Holandes sieru
Pelēkajās dienās šī priecīgā maltīte būs tā, kas noteikti uzmundrinās ēdājus. "Sātu dod vistas fileja, kraukšķīgumu salāti un paprika. Izvēlies dārzeņus pēc savas gaumes – plāni grieztu burkānu, gurķa vai baltā redīsa šķēlītes, Ķīnas kāpostu vai ledus salātus," norāda receptes autore Linda Tellgrena no bloga Lindas Virtuve. Punkts uz "i" būs gardais, izkusušais Holandes siers.
Asā vistas zupa meksikāņu gaumē ar kukurūzas čipsiem
Zupa asu ēdienu mīļotājiem, lai gan, pievienojot čili pavisam nedaudz, tā garšos arī tiem, kas nav uz "tu" ar čili.
Tortiljas ar zivi, salātiem un jogurta mērci
Garda un vienkārša uzkoda – ar zivi, salātiem un mērci pildītas tortiljas. Šo no tortiljām gatavoto maltīti dēvē par fahitām (fajitas).
Vienkārši pagatavojama tomātu biezzupa ar vistu meksikāņu gaumē
Vienkārši pagatavojama tomātu zupa ar vistu, kam vēl vairāk meksikāņu temperamenta piešķirsi, pievienojot svaigu vai kaltētu čili. Tāpat šai zupai piestāv arī dažādi svaigi zaļumi, piemēram, pētersīļi vai kinza.
Gardās vistas enčiladas ar sieru
Gardie, sildošie un pikantie meksikāņu ēdieni ir kā radīti, lai tos baudītu ziemas spelgonī. Ar sulīgu vistas gaļu pildītās, tomātos un krējumā sutinātās enčiladas ar zeltainu siera garoziņu, līdzinās mums ierastajām pildītajām pankūkām, kas papildinātas ar čili asumiņu.
Gardās burito bļodiņas ar rīsiem, pupiņām un vistas gaļu
Maltīte, kuru ne gluži nosaukt par salātiem – burito pildījums, kas pasniegts bļodiņās. Aromātiskajiem rīsiem pievienota svaigi spiesta laima sula, kas tiem piešķir īpašu spirgtumu, bet vistas filejas gabaliņi apviļāti pikantā garšvielu maisījumā. Košs un izteiksmīgs ēdiens, ar kuru ieskandināt brīvdienas.
Asais burito ar liellopa gaļu un papriku
Ļoti ātri pagatavojamu vakariņu ideja tex-mex cienītājiem - burito ar liellopa gaļas strēmelītēm un saldo papriku.
'Tex-mex' kotletes ar marinētiem sīpoliem un tortiljām
Piektdienas vakaram piestāv intensīvākas garšas, kādēļ gan nesarīkot tex-mex ballīti? Vai vismaz vakariņas tex-mex noskaņā - kotletītes ar tortiljām un pašu marinētiem sīpoliem.
Tako ar zivi meksikāņu gaumē
Ātrā uzkoda dienvidamerikāņu gaumē – mīklā panēta zivs trauslā tako laiviņā. Īpašu garšu maltītei piešķirs alus mīkla, kurā zivs panēta, kā arī krējuma mērce. Baudi kopā ar limonādi vai meksikāņu alu.
Načo čipsi ar malto gaļu un sieru
Načo - kukurūzas čipsi ar malto gaļu un pupiņām ir sātīga uzkoda pie aliņa.
Meksikāņu vistas iesmiņi
Meksikāņu vistas iesmiņi "īstu asumiņu" cienītājiem.
Tomātu un čili salsa uzkodām
Smalki sakapāti, svaigi dārzeņi, čili asumam un spirgta laima sula – sajaucot visas sastāvdaļas iegūsi gardu un svaigu salsu, ko baudīt ar uzkodām vai gaļu. Salsa ir īpaši meksikāņu virtuvei raksturīga mērce, kas ievērojama ar to, ka tajā ir labi jūtamas visas pievienotās sastāvdaļas.
Pildītās meksikāņu 'pankūkas' - kesediljas
Ātra un vienkārša brokastu recepte, ko piedāvā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.
Maltās gaļas zupa meksikāņu gaumē
"Šī nu ir tā zupa, kura garšojusi daudziem! Katrs, kurš izmēģinājis, slavē," piesakot recepti Tasty.lv konkursam "Meklējam februāra garšu" raksta lasītāja, kas sevi nosaukusi par Trako raganu virtuvē. Kas nav mazsvarīgi, šo zupu var ļoti ātri pagatavot - ilgākais, 40 minūtēs!
Pupiņu zupa meksikāņu gaumē
Uhh, zupiņa ar pupiņām, papriku un meksikāņu garšvielām - pikanta, sātīga un sildoša!
Veģetārais čili ar pupiņām un kukurūzu
Ziemas periodā jo īpaši cilvēkiem, kas neēd gaļu jeb veģetāriešiem, nereti ir krietni sarežģītāk izdomāt jaunas ierosmes gardām maltītēm. Veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā ideju maltītei bez gaļas - veģetāro čili ar pupiņām.
Čili sautējums ar sieru un lociņiem
Gards un sātīgs sautējums ar malto gaļu un pupiņām ir kā radīts, lai sasildītos vēsā, nemīlīgā dienā.
Asie tortilju rullīši ar liellopa gaļu
Nezinu, kā jums, bet man ļoti garšo tako jebkurā tā formā. Tako salāti, cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar tako mērci... Tas ir tikai laika jautājums, līdz es izdomāšu, kā tako iekļaut arī zupās. Bet šai dienai - tako pildījums tortilju rullīšos. Nav tā, ka man negaršotu kraukšķīgie tako čipsi, tomēr ikreiz, kad tos ēdu, puse čipsu galu galā sabirst man klēpi, tādēļ nolēmu eksperimentēt ar tortiljas plāceņiem.