Sagatavo cepamtrauku, uzkarsē cepeškrāsni un ķeries pie darbiņa. Visvieglāk varēsi pagatavot sacepumu, ja pamatā ņemsi vienu dārzeni, piemēram, ziedkāpostu vai ķirbi. Gabaliņus atliks vien pārliet ar krēmīgu Bešamela mērci (recepte – te), sasmalcinātiem konservētajiem tomātiem vai saldo krējumu un ielikt krāsnī, lai cepas 20-25 minūtes. Gatavošanas beigu posmā pārber sacepumu ar rīvētu sieru, lai tas iemantotu kārdinoši zeltainu garoziņu.
Uz gatavošanu naskākie var droši izņemt no darbarīku atvilktnes dārzeņu mandolīnu, lai veikli sašķēlētu tomātus, cukīni, sīpolus un citus košumdārzeņus, ko vienu pie otra sarindot gardā sacepumā, kas līdzinās ratatujam.
Ziemā, protams, nevar aizmirst arī par šīs sezonas īpaši aktuālajiem dārzeņiem – rāceņiem, kāļiem, pastinakiem un burkāniem. Arī tie itin labi iederēsies sacepumā, pārlieti ar sakultām olām vai pārklāti ar gaisīgu mīklas "cepurīti", kas cepšanas laikā kļūs kraukšķīga un skaisti apbrūnēs.
Kamēr sacepums gatavojas, tev būs gana daudz laika, lai pagatavotu vieglus dārzeņu salātus, ko pasniegt piedevās. Te atradīsi receptes sulīgiem burkānu salātiem, šeit meklē receptes ekonomiski izdevīgiem kāpostu salātiem, bet te rodami padomi, kā pagatavot salātus no Ķīnas kāposta.
Lai labi garšo!
Ziedkāpostu un siera sacepums
Vienkāršs ziedkāpostu sacepums, kas papildināts ar siera mērci un sarīvētu sieru virskārtā. Vari izmantot kā Parmezāna sieru, tā rīvētu Krievijas, Holandes vai kādu citu labi kūstošu sieru.
Dārzeņu sacepums ar lēcām
Sātīgs lēcu, dārzeņu un olu sacepums jeb "moussaka". Ja baklažāni vai ķirbji negaršo, tos droši vari aizstāt ar burkāniem vai kādu citu dārzeni, kas tīk labāk.
Sātīgais pupiņu sacepums ar marinētiem pipariem un sieru
Dienās, kad gribas sasildīties ar kaut ko sulīgu, bet reizē apetīti remdinošu, šis dārzeņu sacepums ar siera un olu "cepurīti", būs īstajā vietā un laikā. Pat zvērināti gaļēdāji tikai pēc maltītes nobaudīšanas attapsies, ka labi paēsts pat bez gaļas klātbūtnes ēdienā.
Saldo kartupeļu sacepums ar sieru un tomātiem
Saldie kartupeļi, saukti par sirdstriekas ēdienu - traki garšīgi, bet arī nežēlīgi sātīgi.
Vienkāršais ķirbju un siera sacepums
Ļoti vienkāršs ķirbju un siera sacepums, kas būs gatavs pusstundā. Pasniedz to tāpat vai kopā ar svaigajiem salātiem.
Saulainais dārzeņu sacepums ar kabaci un mocarellu
Kraukšķīgas kabaču šķēlītes, kas cieši izkārtotas ar tomātiem – pamats gardam sacepumam. Papildini to ar kūstošo mocarellu vēl labākai garšai.
Sakņu dārzeņu un gaisīgas mīklas sacepums
Saldi burkāni, gardi pastinaki, sīpoli un puravi, kas apcepti cepeškrāsnī. Bet tas vēl nav viss – tiem klāt gaisīga un vienkārša mīkla. Ēdiens, kas ir kaut kas starp sacepumu un pīrāgu – pusdienu vai vakariņu galdam.
Vienkāršais dārzeņu sacepums ar olām
Šajā receptē piedāvātos dārzeņus droši var aizstāt ar tiem, kas atrodami mājās vai dārzeņus izvēlēties atbilstoši savai gaumei, neievērojot receptē piedāvāto.
Gardais cukīni un tomātu sacepums ar sieru
Cukīni vai kabaču sacepums ar tomātiem un sieru labi garšos gan tāpat, gan kā piedeva grilētai gaļai. Izmēģini šo recepti!
Rāceņu un siera sacepums
Rāceņu sacepums būs garda, krēmīga un aromātiska piedeva tiem, kas ēd gaļu, kā arī brīnišķīga sezonas dārzeņu maltīte tiem, kas gaļu neēd.
Gardais dārzeņu sacepums ar lēcām un kartupeļu plācenīšiem
Sacepums var būt gards arī bez gaļas, un šī recepte tam ir spilgts piemērs. Krēmīgā kartupeļu biezputra virspusē sacepumu padara neparastāku, bet sulīgie dārzeņi piešķir ēdienam nepieciešamo sātīgumu. Šo sacepumu noteikti par labu atzīs gan veģetārieši, gan tie, kuru maltīte bez gaļas nav maltīte.
Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru
Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.
Svaigu kāpostu sacepums ar kartupeļiem un tomātiem
Svaigu kāpostu sacepums ar kartupeļiem un tomātiem - sātīgai un gardai ikdienas maltītei.
Liesais cukīni-siera sacepums
Kaut šis sacepums nevar lepoties ar lielu kaloriju daudzumu, tam piemīt citas lieliskas īpašības: piesātināta garša, vienkārša pagatavošanas metode un kraukšķīga garoziņa. Ir vērts izmēģināt, lai pārliecinātos, ka pat cukīni nīdēji var mainīt savas domas, nogaršojot šo burvīgo un svaigo garšu salikumu.
Krāsainais dārzeņu sacepums ar fetas sieru
Dārzeņu sacepums ar fetas sieru un balzamiko.
Ar mocarellu pildīti baklažāni sicīliešu gaumē
Savu versiju par itāliešu tradicionālo "aubergine parmigiana" - ar mocarellu pildītiem baklažāniem aromātiskā tomātu mērcē, piedāvā šobrīd Latvijā dzīvojošs sicīlietis Džuzepe Palmeri, piebilstot, ka Sicīlijas krodziņu un restorānu ēdienkartēs šīs debešķīgi gardais ēdiens slēpjas aiz nosaukuma "parmigiana di melanzane".
Vienkāršais šampinjonu un kartupeļu sacepums
Šampinjonu un kartupeļu sacepums - īpaši labi garšo ar svaigiem lapu salātiem.