Tomātu konservi ir vērtīgi arī tādēļ, ka, atšķirībā no daudziem citiem dārzeņiem, tie apstrādes gaitā nezaudē savas vērtīgās uzturvielas, drīzāk pretēji, – piemēram, likopēns, kas ir spēcīgs antioksidants, pēc termiskas apstrādes kļūst pat organismam labāk pieejams, vēsta "Recipehealth".
Tomātu sastāvā ir arī "laimes hormons" serotonīns, kas palīdz regulēt nervu sistēmas darbību un darbojas kā dabīgs antidepresants, kas tumšajos un drūmajos ziemas mēnešos īpaši nāk par labu mūsu veselībai.
Izvēloties bundžiņu, skaties, lai tās metāla pārklājums nav sadauzīts, ielocīts vai kā citādi iebojāts, jo tad iebojātais metāls no iekšpuses var reaģēt ar bundžas saturu.
Krēmīga tomātu zupa, sātīgs tomātu sacepums ar čorizo desu un maizi, jūras veltes tomātos, sulīgas gaļas bumbiņas tomātu mērcē – to visu ir iespējams pagatavot pusstundas laikā, izmantojot konservētus tomātus. Piedāvājam ierosmei 17 garšīgas idejas!
Lai labi garšo!
Krēmīgā konservēto tomātu zupa
Garšīga tomātu zupa, kas sasildīs drēgnā vakarā. Pateicoties tam, ka zupai netiek pievienots buljons vai papildu šķidrums, tā būs īpaši bieza un tumīga. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā "Elvi".
Fusilli pasta meksikāņu gaumē ar maltu liellopa gaļu
Sātīga un sildoša maltīte nedaudz eksotisku garšu mīļotājiem. Pievieno dārzeņus pēc savas patikas un variē ar garšvielām pēc gaumes. Ne tik pikantais variants derēs arī mazajiem gardēžiem! Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore.
Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām
Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!
Sulīgās gaļas bumbiņas tomātu mērcē
Gaļas bumbiņas noteikti ir viens no tiem ēdieniem, ko pagatavot ir katram pa spēkam, turklāt tas labi saderēs pie dažādām piedevām – rīsiem, kartupeļiem, makaroniem un pat grilētiem dārzeņiem.
Veģetārais pupiņu sautējums
Ja ledusskapī aizķērusies bundžiņa konservētu pupiņu, konservētu tomātu, kukurūza un kāds sīpols vai puravs, tad sātīga un sildoša pusdienu vai vakariņu maltīte ir garantēta.
Risoto ar tomātiem un bekonu
Šķiet, ka risoto var pagatavot teju visās iespējamās variācijās, lai to pielāgotu gan sezonālajiem produktiem, gan ēšanas paradumiem. To pierāda arī šī recepte, kurā apvienoti kraukšķīgie rīsi, grēcīgi sātīgais bekons un konservētie tomāti, ko ir vērts vienmēr glabāt virtuves skapītī, lai no tiem pagatavotu garšīgus šedevrus.
Čili un sarkano pupiņu zupa
Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.
Fritēti pelmeņi pikantā dārzeņu karija mērcē
Pāris minūšu laikā pagatavotiem kraukšķīgiem fritētajiem pelmeņiem var piešķirt Taizemes virtuvei raksturīgu garšu buķeti, pasniedzot tos ar aromātisku, turklāt ļoti vienkārši un ātri pagatavojamu dārzeņu karija mērci. Šādā veidā pasniegti lieliski garšos arī cepti un vārīti pelmeņi.
Dārzeņu nūdeles ar tītara gaļas bumbiņām
Sulīgas un gardas tītara gaļas bumbiņas, pasniegtas kopā ar cukīni un balto redīsu nūdelēm, kas sajauktas ar konservētu tomātu mērci. Veselīgi, gardi un interesanti – trīsvienība, kas padara ikvienu maltīti lielisku.
Veģetārais čili
Tradicionāli čili con carne gatavo no maltās gaļas, taču nezinātāji pat nepateiks, ka šajā receptē no gaļas nav ne kripatiņas, jo tā aizstāta ar soju, tāpēc netrūkst ne sātīguma, ne arī tipiskā garšvielu pikantuma.
Ātrā tunča un turku zirņu zupa
Ar šo nedaudz austrumniecisko tunča - turku zirņu zupu pārtikas pētniece Laura Grēviņa piedalās BioLoģiskās zupas izaicinājumā. Visas zupas sastāvdaļas, izņemot laima lapas un konservēto tunci, ir bioloģiskas. Savukārt tuncis nāk no ilgtspējīgas zivjsaimniecības, nozvejots ar tradicionālām metodēm, nekaitējot citiem jūras iemītniekiem.
Ātrā maltās gaļas–pupiņu zupa
Ātrā maltās pupiņu–maltās gaļas zupa - ja vēlas, tad var ēst kopā ar grauzdiņiem.
Sautēta liellopa gaļa puravu un tomātu mērcē
Sautēta liellopa gaļa puravu un tomātu mērcē garšas kārpiņu aktivizēšanai.
Šakšuka – tomātos ceptas olas ar dārzeņiem
Varētu šķist, ka ar tomātiem un olām nevienu nepārsteigt, tomēr var gan! Izraēlā šakšukas gatavošana brokastīs ir gandrīz svēta lieta un teju katrā ebreju ģimenē ir sava "slepenā" recepte. Sulīgi, aromātiski un sātīgi, bet kas galvenais – vienkārši. Šakšuka nevienu neatstās vienaldzīgu. Recepti iesaka izraēliešu šefpavārs un uztura speciālists Ošers Eidelmans, kurš augustā viesojās Latvijā pēc Jūrmalas festivāla "Alfresco" rīkotāju ielūguma.
Sildošs un sātīgs vistas un pupiņu sautējums
Vēsās un drēgnās dienās viss, ko gribas, ir sildošs, sātīgs ēdiens, turklāt pagatavojams mazāk kā pusstundas laikā. Šī recepte ir kā radīta šādām reizēm.
Soli pa solim: kaneloni ar maltās gaļas pildījumu un sieru
Ar malto gaļu pildīti kaneloni jeb makaronu trubiņas saldā krējuma un smalcinātu tomātu mērcē, kas, pilnai laimei, pārkaisītas ar dāsnu siera kārtu. Itāliešu virtuves recepti, kuras gatavošanai iedvesma gūta kādā "Ievas Virtuve" žurnālā, iesaka Zanda Riekstiņa.
Video: Pikantais maltās gaļas sautējums ar pupiņām un kukurūzu
Ja gribi iedejot brīvdienās meksikāņu ritmos, pagatavo pikantu maltās gaļas sautējumu ar pupiņām un kukurūzu, kas īpaši labi garšos, devīgi pārkaisīts ar labi kūstošu sieru, iesaka "Grila skolas" speciālisti.
Ātrais pupiņu–maltās gaļas sautējums ar kausēto sieru
Ātrai ikdienas maltītei konservētu pupiņu–tomātu sautējums ar malto gaļu un kausēto sieru.
Sulīgi vistas gabaliņi ar papriku aromātiskā tomātu mērcē
Ātri pagatavojams vakariņu ēdiens – sulīgi vistas gabaliņi ar papriku un sīpoliem, sautēti sulīgā, viegli pikantā tomātu mērcē. Šķipsna kumina (vari izmantot arī ķimenes) piešķirs šim vienkāršajam ēdienam vēl bagātīgāku garšu un aromātu.
Ātrā maltās gaļas un tomātu mērce ar timiānu
Maltās gaļas - tomātu un timiāna mērce gardai ātrai vakariņu maltītei.
Ātrais vistas sautējums zemesriekstu sviesta–tomātu mērcē
Rīkojoties izveicīgi, šo gardo vistas sautējumu krēmīgā tomātu–zemesriekstu sviesta mērcē varēsi pagatavot nepilnas pusstundas laikā. Pirms ķeries pie sautējuma gatavošanas, laika ekonomijas nolūkos uzliec vārīties rīsus.
Liesais tītara gaļas čili sautējums
"Chili con carne" gatavošanai ierasts izmantot liellopa gaļu, bet pamēģini to aizstāt ar diētisko, malto tītara gaļu un lielāku dārzeņu daudzumu – šādi gatavots gardais čili sautējums būs liesāks un figūrai draudzīgāks.
Dārzeņu zupa ar makaroniem
Vienkārši pagatavojama un garda dārzeņu un makaronu zupa žiglām pusdienām vai vakariņām. Ber zupas katlā burkānus, konservētos tomātus un saldētos zirnīšus – tā viss pagatavosies krietni ātrāk.