Rosinām smelties iedvesmu mūsu sarūpētajās 18 receptēs un padomos, lai iemācītos pagatavot izcili gardu gulašu un stroganovu.
Stroganovs
Klasiskā stroganova pirmsākumi meklējami Krievijā, 19. gadsimta sākumā, kad sinepju mērcē sutinātai, viegli izklapētai un stienīšos sagrieztai liellopa gaļai tika pievienots skābais krējums. Arī pārējās sastāvdaļas, kas nepieciešamas šī izcili gardā ēdiena pagatavošanai, ir vienkāršas un visiem pieejamas: sviests, sīpols, mazliet miltu, liellopa buljons un kapāti pētersīļi. Garšas uzlabošanai nenāks par ļaunu mērcei pievienot arī kādu saujiņu sviestā apceptu sēņu. Un tas arī viss!
Vien vēlāk radās klasiskā stroganova atvasinājumi, kas paredzēja arī tomātu vai tomātu pastas pievienošanu. Starp citu, tā kā gaļa ir iepriekš izklapēta, tad stroganovu nav nepieciešams ilgi sutināt – gaļas gabaliņiem jābūt stingriem, bet viegli sakošļājamiem.
Vairāk par stroganova vēsturi un pareizu gatavošanu uzzināsi šajā rakstā.
Gulašs
Gulaša dzimtene ir Ungārija, kur to ierasts gatavot gan kā pamatēdienu, gan, pievienojot vairāk buljona, pasniegt kā sātīgu zupu. Gulašu klasiskā variantā gatavo no cūkgaļas vai jauktas cūkas–liellopa gaļas, kas sagriezta palielos kubiņos, apviļāta miltos un strauji apcepta uz lielas uguns. Gaļai pievieno arī tomātus vai tomātu pastu, ķiplokus, sīpolus, paprikas pulveri, ķimenes, timiānu un, ja vēlas, arī nedaudz sausā baltvīna.
Gulašu, atšķirībā no stroganova, sautē ilgāku laiku, līdz gaļas gabaliņi ir tik gatavi, ka teju kūst mutē.
Kreptīga gulaša pagatavošanas knifiņus un receptes meklē šeit.
Lai labi garšo!
Sātīgais stroganovs krējuma-šampinjonu mērcē
Stroganovs ir izcili garda maltīte, par kuras gatavošanu diemžēl atceramies pārāk reti. Sātīgi un gardi!
Befstroganovs
Sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei pagatavo befstroganovu. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai kartupeļu biezputru.
Gardais aknu stroganovs ar kausēto sieru
Gardai maltītei aknu stroganovs ar sīpoliem, sēnēm un sālītiem gurķiem.
Liellopa stroganovs šampinjonu–gurķu mērcē ar sinepēm
Stroganovs šampinjonu un marinētu gurķu mērcē – gan gardām pusdienām, gan sātīgām vakariņām.
Vienkāršais stroganovs ar tomātu pastu
Vienkārši pagatavojams un gards stroganovs ar tomātu mērces piedevu ikdienas pusdienām vai vakariņām.
Cūkgaļas gulašs
Vienkārši pagatavojams gulašs ikdienas maltītei.
Gulašs ar tomātu mērci
Gards gulašs ar tomātu mērci un dārzeņiem.
Gulašs ar sīpoliem
Gulašs ar sīpoliem kārtīgai pusdienu maltītei vai vakariņām.
Vistas filejas gulašs
Gards vistas filejas gulašs ar marinētiem šampinjoniem un papriku.
Gulašs ar tomātu mērci
Garda ikdienas maltīte - gulašs ar tomātu mērci.
Vīnes gulašs
Vīnes gulašs - izsmalcinātai maltītei.
Stirnas gulašs ar dzērvenēm
Pēc veiksmīgām medībām - stirnas gulašs ar dzērvenēm.
Gardais vistas stroganovs ar sinepēm un sālītiem gurķiem
Saldais krējums mūsu ledusskapī ir reta parādība, un parasti to izmantojam pievienošanai pie kafijas. Bet nevar noliegt, ka tieši trekns saldais krējums jebkuru mērci padara samtaini krēmīgu un īpaši kārdinošu, tādēļ šoreiz pusiesāktu saldā krējuma paciņu izmantoju, lai pagatavotu vistas strogonovu savā interpretācijā.
Kurzemes stroganovs
Vienkāršu recepti sātīgām vakariņām iesaka mūsu lasītāja Kristīne Berga.
Vistu mādziņu un šampinjonu gulašs
Lētai, sātīgai maltītei pagatavojams vistu mādziņu - šampinjonu gulašs.
Liellopa gaļas un dārzeņu gulašs
Liellopa gaļas un dārzeņu gulašs izcilai ikdienas maltītei.
Liellopa gulašs ar ķirbi, ingveru un rozīnēm
Pikants un interesants liellopa gaļas ēdiens, ko receptes autore nosaukusi par ķirbju gulašu.
Vistas - tomātu gulašs
Vistas - tomātu gulašs ar papriku un saldo krējumu.