Shutterstock kolaža
Kartupeļu biezputra ar kūpošu gulaša mērci vai dūšu piesienošu stroganovu vēl pārdesmit gadus atpakaļ bija katras sevi cienošas ēdnīcas ēdienkartes lepnums un prieks. Diemžēl šodien nav nemaz tik vienkārši atrast vietu, kur ārpus mājām nobaudīt šos vienkāršos, bet gardos ēdienus ar garšas kārpiņām tik ļoti tīkamo nostalģijas piegaršu, tādēļ neatliek nekas cits, kā gatavot tos savā virtuvē.

Rosinām smelties iedvesmu mūsu sarūpētajās 18 receptēs un padomos, lai iemācītos pagatavot izcili gardu gulašu un stroganovu.

Stroganovs


Klasiskā stroganova pirmsākumi meklējami Krievijā, 19. gadsimta sākumā, kad sinepju mērcē sutinātai, viegli izklapētai un stienīšos sagrieztai liellopa gaļai tika pievienots skābais krējums. Arī pārējās sastāvdaļas, kas nepieciešamas šī izcili gardā ēdiena pagatavošanai, ir vienkāršas un visiem pieejamas: sviests, sīpols, mazliet miltu, liellopa buljons un kapāti pētersīļi. Garšas uzlabošanai nenāks par ļaunu mērcei pievienot arī kādu saujiņu sviestā apceptu sēņu. Un tas arī viss!

Vien vēlāk radās klasiskā stroganova atvasinājumi, kas paredzēja arī tomātu vai tomātu pastas pievienošanu. Starp citu, tā kā gaļa ir iepriekš izklapēta, tad stroganovu nav nepieciešams ilgi sutināt – gaļas gabaliņiem jābūt stingriem, bet viegli sakošļājamiem.

Vairāk par stroganova vēsturi un pareizu gatavošanu uzzināsi šajā rakstā.

Gulašs


Gulaša dzimtene ir Ungārija, kur to ierasts gatavot gan kā pamatēdienu, gan, pievienojot vairāk buljona, pasniegt kā sātīgu zupu. Gulašu klasiskā variantā gatavo no cūkgaļas vai jauktas cūkas–liellopa gaļas, kas sagriezta palielos kubiņos, apviļāta miltos un strauji apcepta uz lielas uguns. Gaļai pievieno arī tomātus vai tomātu pastu, ķiplokus, sīpolus, paprikas pulveri, ķimenes, timiānu un, ja vēlas, arī nedaudz sausā baltvīna.

Gulašu, atšķirībā no stroganova, sautē ilgāku laiku, līdz gaļas gabaliņi ir tik gatavi, ka teju kūst mutē.

Kreptīga gulaša pagatavošanas knifiņus un receptes meklē šeit.

Lai labi garšo!

Sātīgais stroganovs krējuma-šampinjonu mērcē

Foto: Shutterstock

Stroganovs ir izcili garda maltīte, par kuras gatavošanu diemžēl atceramies pārāk reti. Sātīgi un gardi!

Lasīt vairāk

Befstroganovs

Sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei pagatavo befstroganovu. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai kartupeļu biezputru.

Lasīt vairāk

Gardais aknu stroganovs ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Gardai maltītei aknu stroganovs ar sīpoliem, sēnēm un sālītiem gurķiem.

Lasīt vairāk

Liellopa stroganovs šampinjonu–gurķu mērcē ar sinepēm

Foto: Shutterstock

Stroganovs šampinjonu un marinētu gurķu mērcē – gan gardām pusdienām, gan sātīgām vakariņām.

Lasīt vairāk

Vienkāršais stroganovs ar tomātu pastu

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams un gards stroganovs ar tomātu mērces piedevu ikdienas pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas gulašs

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams gulašs ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Gulašs ar tomātu mērci

Foto: Shutterstock

Gards gulašs ar tomātu mērci un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Gulašs ar sīpoliem

Foto: Shutterstock

Gulašs ar sīpoliem kārtīgai pusdienu maltītei vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Vistas filejas gulašs

Foto: Shutterstock

Gards vistas filejas gulašs ar marinētiem šampinjoniem un papriku.

Lasīt vairāk

Gulašs ar tomātu mērci

Foto: Shutterstock

Garda ikdienas maltīte - gulašs ar tomātu mērci.

Lasīt vairāk

Vīnes gulašs

Foto: Shutterstock

Vīnes gulašs - izsmalcinātai maltītei.

Lasīt vairāk

Stirnas gulašs ar dzērvenēm

Foto: Shutterstock

Pēc veiksmīgām medībām - stirnas gulašs ar dzērvenēm.

Lasīt vairāk

Gardais vistas stroganovs ar sinepēm un sālītiem gurķiem

Foto: DELFI

Saldais krējums mūsu ledusskapī ir reta parādība, un parasti to izmantojam pievienošanai pie kafijas. Bet nevar noliegt, ka tieši trekns saldais krējums jebkuru mērci padara samtaini krēmīgu un īpaši kārdinošu, tādēļ šoreiz pusiesāktu saldā krējuma paciņu izmantoju, lai pagatavotu vistas strogonovu savā interpretācijā.

Lasīt vairāk

Kurzemes stroganovs

Foto: Privātais ahīvs

Vienkāršu recepti sātīgām vakariņām iesaka mūsu lasītāja Kristīne Berga.

Lasīt vairāk

Vistu mādziņu un šampinjonu gulašs

Foto: Shutterstock

Lētai, sātīgai maltītei pagatavojams vistu mādziņu - šampinjonu gulašs.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas un dārzeņu gulašs

Foto: Shutterstock

Liellopa gaļas un dārzeņu gulašs izcilai ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Liellopa gulašs ar ķirbi, ingveru un rozīnēm

Foto: Shutterstock

Pikants un interesants liellopa gaļas ēdiens, ko receptes autore nosaukusi par ķirbju gulašu.

Lasīt vairāk

Vistas - tomātu gulašs

Foto: Shutterstock

Vistas - tomātu gulašs ar papriku un saldo krējumu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!