Mērcē sutinātas gaļas bumbiņas ātrām vakariņām: 17 receptes un padomi izsalkušajiem
Jolanta Roze
Darbdienu vakariņās visi grib baudīt ko garšīgu, bet vienkārši un ātri pagatavojamu. Tā vien šķiet, ka atrast tādu salikumu ir gluži vai neiespējamā misija, tomēr viss nav tik bezcerīgi. Ja ņemsi talkā malto gaļu, tad drīz vien visa ģimene varēs sēsties pie vakariņu galda, lai baudītu gardu, sātīgu un sildošu maltīti. Šoreiz piedāvāju izsalkušos ēdājus iepriecināt ar ātri pagatavojamām gaļas bumbiņām, kas pārlietas ar aromātisku mērci, vai sutinātas tajā.
Gaļas bumbiņu pagatavošana ir vienkāršāka par vienkāršu. Pamatmasai vari izvēlēties jebkāda veida malto gaļu un pievienot tai visu, kas atrodams ledusskapī. Es parasti gaļai pierīvēju kādu sīpolu, ķiploku, pievienoju šķipsnu sāls un svaigi maltus melnos piparus. Ir receptes, kas paredz arī olu, izmērcētas maizes, rīvēta burkāna, selerijas saknes vai rīvmaizes pievienošanu, bet, ja gaļa ir kvalitatīva, izvēlos tai pievienot pēc iespējas mazāk sastāvdaļu, lai varētu izbaudīt gaļas garšu.
Patīkamu garšas niansi dod arī ķimenes, oregano, timiāns vai rozmarīns. Ja vēlies piešķirt ēdienam Itālijas virtuvei raksturīgās garšas nianses, tad papildini bumbiņas ar svaigu, kapātu baziliku, austrumniecisku noskaņu ēdienam piešķirs kumins, kapāta kinza vai koriandra sēklas, kā arī rīvēts ingvers vai laima miziņa.
Visas minētās garšvielas un garšaugus vari pievienot arī mērcei. Mērci var gatavot divējādi. Pirmajā variantā apceptās bumbiņas izņem no pannas, tad pannā esošajās taukvielās apcep sīpolus, ķiplokus, sēnes, papriku, rīvētu burkānu, selerijas sakni vai citas mērces sastāvdaļas, tad pārlej tās ar buljonu, pasutini pāris minūtes un pievieno tomātu mērci, pastu vai sasmalcinātus tomātus.
Šajā rakstā atklājām septiņas vienkāršas receptes kotlešu mērcēm.
Ja vēlies krēmīgu mērci, tad pēc buljona pievieno tai saldo vai skābo krējumu, pienu vai kokosriekstu pienu. Baltās mērces garšu vari papildināt ar rīvētu citrona miziņu, marinētu gurķu gabaliņiem, kaperiem, rīvētu muskatriekstu, kaltētu baraviku pulveri vai kapātiem zaļumiem. Tie, protams, ir tikai daži ieteikumi, jo variācijas ir teju bezgalīgas.
Otrajā variantā bumbiņas neņem ārā no pannas, bet mērces sastāvdaļas liek pannā jau tad, kad bumbiņas apcepušās no vienas puses un apgrieztas uz otriem sāniem. Šāds paņēmiens ir ātrāks, bet nav tik ērts kā pirmais. Kaut gan – tas ir gaumes jautājums.
Ja vēlies pavisam ātri sēsties pie vakariņu galda, vari bumbiņas pārliet ar nelielu daudzumu buljona un tad pievienot kādu jau gatavu, veikalā nopērkamu mērci. Ēdienu atliks tikai uzkarsēt un pirms pasniegšanas pārkaisīt ar kapātiem zaļumiem.
Cerams, ka iedvesmojām tevi ķerties pie darba un pagatavot kādu no mūsu ieteiktajām mērcē sutinātu gaļas bumbiņu variācijām.
Lai labi garšo!
Vistas gaļas bumbiņas ar ceptiem puķkāpostiem un brokoļiem
Ļoti maigās vistas gaļas bumbiņas ceptas kopā ar puķkāpostiem un brokoļiem iepriecinās ikvienu. Ēdienu īpaši izcels un papildinās pikantā ķiploku un siera mērce.
Spinātu-kartupeļu biezenis ar tītara gaļas bumbiņām un sēņu mērci
Biezeņa koši zaļā krāsa un bagātīgā garša pārsteigs gan lielus, gan mazus ēdājus, it īpaši salikumā ar sulīgajām tītara gaļas bumbiņām un krēmīgo sēņu mērci.
Sulīgas gaļas un cukīni bumbiņas grieķu gaumē – keftedes
Aromātiskas gaļas bumbiņas grieķu gaumē, kas, pateicoties pievienotajiem kabačiem, cepeškrāsnī kļūs īpaši sulīgas un "pufīgas". Tradicionāli tās tiek gatavotas no jēra vai liellopa gaļas, bet garšīgas bumbiņas izdosies arī no cūkas, teļa, vistas vai tītara gaļas.
Buletes – krēmīgā citronu mērcē sautētas gaļas bumbiņas bavāriešu gaumē
Kotletes, buletes, frikadeles – nosaukumam nav nekādas nozīmes, jo sulīgas gaļas bumbiņas garšo lieliski jebkurā pasaules malā. Šoreiz iesakām pagatavot bavāriešu versiju – citronīgā, ar olas dzeltenumu iebiezinātā, mērcē sutinātas buletes.
Klasiska un itāliska pastas ēdienu piedeva – tomātu mērcē sutinātas cūkgaļas frikadeles. Pasniedz kopā ar nūdelēm vai smalkāka izmēra spageti, pa virsu kaisot sarīvētu cieto sieru.
Gardās gaļas bumbiņas zviedru gaumē - ātri un sātīgi
Gaļas bumbas ir viens no zviedru virtuvē biežāk sastopamajiem ēdieniem. Pagatavo tās pusdienās un baudi ar dažādām piedevām, kā arī dārzeņiem, pārkaisot ar zaļumiem vai sieru!
Makaroni ar cukīni nūdelēm un tītara gaļas bumbiņām
Bagātīgām pusdienām vajag vien nedaudz gaļas un kādu atbilstošu piedevu. Tāpēc garie linguine makaroni (kas, starp citu, atgādina spageti), papildināti ar cukīni nūdelēm un maltās gaļas bumbiņām tomātu mērcē, būs tieši laikā, lai pabarotu ne tikai sevi, bet arī visu ģimeni.
Ātras un veselīgas vienas pannas vakariņas: rīsi ar gaļas-dārzeņu bumbiņām
Pārnākot no darba, bieži vien nav ne mazākās vēlmes ilgi stāvēt pie plīts. Ar šī ēdiena palīdzību "nošausi" pat četrus "zaķus": ar rīsiem vienā pannā tvaicētas gaļas-dārzeņu bumbiņas ir ātri un vienkārši pagatavojams, gards un, kas nav mazsvarīgi, arī veselīgs ēdiens.
Gaļas bumbiņas nu reiz ir tas ēdiens, kas nekad neizies no modes, un katrai saimniecei ir savi knifiņi, kā piešķirt apetītlīgi brūnajām bumbiņām sulīgumu. Klasisku, pavisam vienkārši pagatavojamu vakariņu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Ideāla pusdienu maltītes recepte, kurā apvienotas garšīgas klasiskās vērtības - maltā gaļa un kartupeļi - kurām pievienots kas īpašs. Salvija maltās gaļas bumbiņām piešķirs patīkamu aromātu, bet svaigais siers kartupeļus padarīs maigus.
Gaļas bumbiņas noteikti ir viens no tiem ēdieniem, ko pagatavot ir katram pa spēkam, turklāt tas labi saderēs pie dažādām piedevām – rīsiem, kartupeļiem, makaroniem un pat grilētiem dārzeņiem.
Gaļas bumbiņas ar fetas siera piedevu iegūst patīkamu, viegli pikantu un vienlaicīgi smeķīgu garšas niansi. Tās pasniedz ar makaroniem un tomātu mērci, bet makaronu vietā var pasniegt kartupeļu biezputru. Bumbiņām tiek izmantota vienādās daļās jaukta liellopa un jēra gaļa, bet var izmantot arī tikai liellopa gaļu vai tikai jēra gaļu.
Sulīgas un gardas tītara gaļas bumbiņas, pasniegtas kopā ar cukīni un balto redīsu nūdelēm, kas sajauktas ar konservētu tomātu mērci. Veselīgi, gardi un interesanti – trīsvienība, kas padara ikvienu maltīti lielisku.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit