Kā atklāj resurss "Real Simple", tradicionāla taizemiešu virtuve balstās uz piecām pamatgaršām: sāļš, salds, skābs, rūgts un ass. Sāļums ēdienam tiek piešķirts nevis ar sāli, bet gan dažādām sāļām mērcēm, pastām un citiem produktiem, piemēram, "nam pla" – mērci, kas gatavota no fermentētas zivs, "kapi" jeb sāļu garneļu pastu, austeru mērci, sojas mērci, kā arī sasmalcinātām, kaltētām zivīm vai garnelēm.
Saldināšanai tiek izmantots palmu un kokosriekstu cukurs, saldā sojas mērce, brūno rīsu sīrups vai medus. Skābumu visbiežāk panāk, izmantojot tamarindu, laima sulu vai dažādus etiķus – kokosriekstu, rīsu. Rūgto garšu ēdiens iegūst no zaļajiem dārzeņiem un dažādiem garšaugiem. Taizemieši iecienījuši asus ēdienus, tādēļ, gatavojot ēdienu, netiek žēloti dažādu veidu pipari – gan svaigi, gan kaltēti, gan pastās, mērcēs un konservēti. Asumu ēdienam piešķir arī ingvers, sīpoli un ķiploki.