Kā atklāj resurss "Real Simple", tradicionāla taizemiešu virtuve balstās uz piecām pamatgaršām: sāļš, salds, skābs, rūgts un ass. Sāļums ēdienam tiek piešķirts nevis ar sāli, bet gan dažādām sāļām mērcēm, pastām un citiem produktiem, piemēram, "nam pla" – mērci, kas gatavota no fermentētas zivs, "kapi" jeb sāļu garneļu pastu, austeru mērci, sojas mērci, kā arī sasmalcinātām, kaltētām zivīm vai garnelēm.
Saldināšanai tiek izmantots palmu un kokosriekstu cukurs, saldā sojas mērce, brūno rīsu sīrups vai medus. Skābumu visbiežāk panāk, izmantojot tamarindu, laima sulu vai dažādus etiķus – kokosriekstu, rīsu. Rūgto garšu ēdiens iegūst no zaļajiem dārzeņiem un dažādiem garšaugiem. Taizemieši iecienījuši asus ēdienus, tādēļ, gatavojot ēdienu, netiek žēloti dažādu veidu pipari – gan svaigi, gan kaltēti, gan pastās, mērcēs un konservēti. Asumu ēdienam piešķir arī ingvers, sīpoli un ķiploki.
Taizemiešu virtuves raksturīgākie produkti
Vissvarīgākais produkts taizemiešu virtuvē ir rīsi. Gaļa un zivis tiek uzskatīti tikai par piedevām, jo šie produkti ir salīdzinoši dārgi. Rīsu milti tiek izmantoti arī pelmeņu un nūdeļu gatavošanai, skaidrots portālā "Food in Every Country".
Nūdeles Taizemes virtuvē ieņem godpilno otro vietu. Taizemieši patērē daudz nūdeļu, un tās tiek gatavotas ļoti dažādos veidos. Piemēram, rīsu nūdeles un caurspīdīgās stikla nūdeles, ko gatavo no mung pupiņu miltiem un nav jāvāra, bet tikai aptuveni 10 minūtes jāizmērcē, pārlejot ar verdošu ūdeni. Olu nūdelēm tiek pievienotas olas vai olu pulveris, un tām ir izteikti dzeltena nokrāsa. Šīs nūdeles ir jāvāra apmēram 4–5 minūtes.
Piedevās taizemieši izmanto plašu dārzeņu klāstu – dažādus baklažānus, pupiņas un to asnus, kukurūzu, dažādu veidu kāpostus, selerijas, baltos redīsus, lotusa saknes, ūdens kastaņus, sīpolus utt. Protams, lielā cieņā ir arī augļi, jo Taizemē to dažādība ir milzīga: rambutāni, ličijas, mango, guavas, laimi, apelsīni, mandarīni, ananāsi, arbūzi un vēl rinda eksotisku augļu, ko tikpat kā nav iespējams sastapt Eiropas valstīs.
Taizemē tiek audzētas ap 30 banānu šķirnes vien. Uzturā tiek lietoti ne tikai banānu augļi, bet arī to ziedi. Banānu lapas gan netiek lietotas uzturā, taču grilējot vai tvaicējot produktus, tos nereti mēdz ietīt banānu lapās.
Neatņemama Taizemes virtuves sastāvdaļa ir kokosriekstu piens. To pievieno gan zupām, gan karijiem un dažādiem desertiem. Pamatēdienos kokosriekstu piens kopā ar čili pipariem rada ideālu harmoniju, jo kokosriekstam piemīt garšas kārpiņas atvēsinošas īpašības, tādēļ tas labi sader ar asajām garšvielām.
Zivis, kas taizemiešu virtuvē ir īpaši lielā cieņā, tiek grilētas vai ceptas ar čili mērci vai tvaicētas, ievīstot tās banānu lapā un iemarinējot laima sulā. Starp iecienītākajām saldūdens zivīm ir tilapija, forele, no jūras zivīm – jūras asaris, skumbrija un daudzas citas eksotisku sugu zivis. No jūras veltēm – garneles, austeres, gliemenes un kalmāri.
Lielāko popularitāti Taizemē ir iemantojusi vistas gaļa. Gandrīz katrā valsts reģionā ir sava vistas karija recepte, turklāt šī gaļa labi garšo kopā ar dažādām garšvielām, bet īpaši – ar citronzāli un Indijas riekstiem, laimu un saldajiem kartupeļiem. Otra populārākā ir cūkgaļa, kas tiek kombinēta gan ar rīsiem, dārzeņiem, nūdelēm, gan dažādām asām garšvielām un aromātiskām piedevām.
Taizemes virtuves raibais garšvielu klāsts
Garšvielas, kā jau nojaušams, ieņem īpašu vietu Taizemes virtuvē. Ir grūti iedomāties, ka taizemiešu iecienītais čili valstī no Portugāles tika ievests tikai 16. gadsimtā. Mūsdienās Taizeme ir viens no lielākajiem čili ražotājiem pasaulē, kultivējot neskaitāmi daudzus dažādus šo piparu veidus. Arī saldā čili mērce ir ne vien būtisks Taizemes virtuves stūrakmens, bet arī nozīmīgs eksporta produkts, ko iecienījuši un atzinuši gardēži visā pasaulē.
Lielos daudzumos taizemieši izmanto arī mums labi pazīstamos ķiplokus. Tiesa gan, Taizemē sastopamais ķiploks ir mazāks un asāks nekā tā rietumu radinieki. Ēdiena garšas uzlabošanai taizemieši tam pievieno arī laima lapas un aromātisko laima miziņu.
Mazāk zināmas garšvielas ir galangals – šo sakni taizemieši bieži pievieno zupām un karija pastām, citronzāle, kas izceļas ar izteikti svaigu un citronīgu aromātu, kā arī asi skābenais tamarinds, kas taizemiešu zupām piešķir raksturīgo garšas niansi. To var aizstāt ar laimu vai citronu sulu, taču tad zupas garša, protams, nebūs tik koncentrēta, tādēļ labāk būs specializētajos garšvielu veikalos var iegādāties tamarinda pastu vai kaltētu tamarindu.
Gatavojot ēdienus, parasti pievieno jau sagatavotas karija pastas. Pamatā tām ir dažādas garšvielas un augi, kas samalti pastā. Izsmeļošu informāciju par dažādiem karija pastu veidiem un karija gatavošanu, uzzināsi šajā rakstā.
Domājams, ka arī tev ir nācies nobaudīt vismaz kādu no garšām piesātinātajiem taizemiešu ēdieniem, piemēram, "Tom Kha" zupu ar vistu, sēnēm un kokosriekstu pienu vai vok pannā ceptas nūdeles ar kraukšķīgām cūkgaļas strēmelītēm un krāsainiem dārzeņiem. Ja ne, tad viss vēl nav zaudēts – tieši tev esam sarūpējuši 14 receptes ar Taizemei raksturīgām garšām.
Ieteikums: ja baidies, ka daudzas taizemiešu virtuves ēdieniem nepieciešamās sastāvdaļas nebūs iespējams iegādāties pašmāju veikalos, tas nav iemesls atmest ar roku domai par ēst gatavošanu, jo liela daļa produktu, piemēram, karija pasta, kā arī dažādi gatavie garšvielu maisījumi, ir nopērkami teju katrā lielveikalā. Tur atradīsi arī čili piparus, konservētu kokosriekstu pienu, ingvera sakni, citronzāli, ķiplokus un laima augļus – ar to vien jau būs gana, lai sāktu iepazīt Taizemes virtuvi.
Lai labi garšo!