Sildošas lēcu zupas ātrām ziemas sezonas vakariņām: 14 sātīgas un gardas receptes
Jolanta Roze
Ja var droši apgalvot, ka šķeltie zirņi ir uzkatāmi par vienu no latviskas ēdienkartes stūrakmeņiem, tad uz to radiniecēm, eksotiskajām lēcām, vēl joprojām daudzi skatās ar aizdomām. Tiesa gan, tikai tik ilgi, līdz saņemas tās nogaršot. Lēcas ir maigākas par zirņiem, turklāt to garša, pateicoties augstajam olbaltumvielu saturam, ir patīkami gaļīga. Nav mazsvarīgi, ka lēcas ir arī ļoti parocīgas lietošanā – pirms pagatavošanas tās nav jāmērcē. Lai pārbaudītu mūsu apgalvojumu patiesumu, ierosinām sākt ar sātīgas un spēcinošas lēcu zupas pagatavošanu, kas šajā stindzinoši aukstajā gada laikā būs īpaši garšīgs veids, kā ātri sasildīties.
Kā skaidro portāls "Medical News Today", lēcas satur ne vien ievērojamu olbaltumvielu daudzumu, bet arī daudz šķiedrvielu, kā arī ir izcils vitamīna B9 (folijskābes) un minerālvielu – dzelzs, fosfora, cinka – avots, tādēļ noteikti būtu iekļaujamas ziemas sezonas ēdienkartē.
Lēcas lieliski papildinās teju jebkuru zupu, piešķirot tai sātīgumu un patīkamu struktūru, jo šī graudauga delikātā garša sader gan ar gaļu, gan dažādiem dārzeņiem, bet īpaši gardas ir lēcu krēmzupas un biezzupas.
Kvalitatīvas lēcas visas ir aptuveni vienāda izmēra un krāsas. Tām ir vairāki desmiti šķirņu, bet galvenokārt tās apzīmē pēc dažādajām krāsām.
Lēcu krāsa var variēt no olīvzaļas, pelēkbrūnas, sarkanoranžas līdz pat dzeltenai. Tās atšķiras arī pēc izmēra, jo lēcas mēdz pārdot gan veselas, gan šķeltas – ar vai bez miziņas. Starp citu, der zināt, ka ir arī tāds jēdziens kā "dāls" (no sanskrita vārda "dal", kas nozīmē – šķelt), kas ir no ārējās miziņas izlobīti un sašķelti pākšaugi. Pie tiem pieder konkrēti lēcu, pupu un zirņu tipi (arī mūsu šķeltie zirņi ir pieskaitāmi pie dāliem), tādēļ arī pupas un zirņi dažkārt maldīgi tiek nodēvēti par lēcām. Piemēram, melnās beluga lēcas (pagatavotas tās ir spīdīgi melnas – kā belugas kaviārs, šī iemesla dēļ arī cēlies nosaukums) īstenībā ir "urad" pupas, ko mēdz saukt arī par uraddālu.
Par lēcām esam rakstījuši arī agrāk. Izsmeļošāku informāciju par dažādajiem lēcu veidiem un to pielietojumu, atradīsi šajā rakstā.
Lēcu pagatavošanas laiks ir aptuveni 10-45 minūtes, atkarībā no to šķirnes, izmēra un apstrādes veida. Piemēram, šķeltu un lobītu sarkano lēcu pagatavošanas laiks ir vien 10 minūtes, bet veikalā ir nopērkamas arī konservētas lēcas, kas gatavošanas procesu paātrina vēl vairāk.
Izmēģini kādu no mūsu receptēm, lai pārliecinātos, ka lēcu zupas ir sātīgas, aromātiskas un ļoti garšīgas.
Lai labi garšo!
Ķirbju, burkānu un lēcu krēmzupa
Lieliska, krāsaina ķirbju krēmzupa, kuru papildina gan burkāni, gan selerijas, gan lēcas. Turklāt tā kā zupai netiek pievienots nedz sviests, nedz krējums, tā ir vieglāka nekā ierastās krēmzupas. Šīs zupas recepte līdz mums atceļojusi no Palestīnas, bet izmantotie produkti ir ierasti arī mūsu virtuvē.
Ļoti vienkārši un ātri pagatavojama lēcu zupa īsai pusdienu pauzei vai žiglām vakariņām. Ja vēlies, zupai bez burkāniem vari pievienot arī puravus, selerijas vai kādu tomātu.
Riekstu jeb sviesta ķirbja zupa ar tomātiem un sarkanajām lēcām
Pavisam vienkārši pagatavojama fiksā zupa pusdienām. Šķīvī veselīgais un maigās garšas riekstu ķirbis mīsies ar novārītajām sarkanajām lēcām. Patīkamākai garšai pievienoti arī tomāti, aromātiskais ķiploks un nedaudz garšvielu.
Krista Baumane, bloga www.krista.lv autore, atsaucoties kampaņas BioLoģiski aicinājumam, novienkāršoja savu mīļākās zupas recepti. Tā ir ātri pagatavojama, viegli improvizējama, pielāgojama vegāniem, nav dārga un labi garšo maziem bērniem!
Ātrā vistas zupa ar rīsiem, lēcām un kausēto sieru
Tumīga, sātīga un ātri pagatavojama vistas zupa, kas ir kā radīta auksto ziemas dienu vakariņu reizei. Ja vēlies, lai zupiņa ir īpaši sildoša, pievieno tai kapātu čili, čili pulveri vai čili pārslas.
Ķirbja un lēcu krēmzupa ar bekonu un sīpolu pārslām
Sildoša un pikanta zupa, kas ļoti piestāv drēgnajiem rudens vakariem. Ja vēlies to krēmīgāku, pievieno kokosriekstu pienu vai saldo krējumu, bet droši var iztikt arī bez!
Šī aromātiskā zupa var lepoties ar kvalitatīvām sastāvdaļām. Lēcas, kas tiek dēvētas par olbaltumvielu karalienēm, sader ar gardēžu un dietologu pozitīvi vērtēto liellopu gaļu. Papildinot zupu ar mums ierastu dārzeņu buķeti, iegūstam tradicionālas garšas ēdienu, kas iederēsies svētdienu pusdienu ēdienkartē.
Aromātiski apcepti dārzeņi, biezas lēcas ar kumīnu un svaigu koriandru jeb kinzu - spilgts produktu trio, kas apvienojies vienā katliņā, lai kļūtu par gardu pusdienu maltīti. Pikantais kumīns zupai piešķir noslēpumaini austrumniecisku garšu. Šī ir zupa gardēžiem!
Lai ziemas sezonā tu ēdienkarti varētu dažādot ar jauniem ēdieniem, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" aicina pagatvot sildošu tomātu zupu ar sātīgām lēcām.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit