Viens no gardākajiem spageti ir tāds, kas pasniegts ar gardo maltās gaļas jeb Boloņas mērci, ko izmanto arī lazanjas gatavošanā. Ja klasiskās receptes izmēģinātas, spageti var atsvaidzināt ar citām sastāvdaļām, piemēram, tunci, garnelēm vai kūpinātu gaļu, kā arī izteiksmīgajiem ķiplokiem, čili vai citu sildošāku piedevu. Svarīgākais, kas gatavojot jāatceras – spageti vāra tik ilgi, cik norādīts uz iepakojuma, novārītos makaronus iemaisa pašā mērcē, nevis otrādi, kā norādīts makaronu vārīšanas zelta likumos. Un, ja vienkāršie spageti liekas par pliekanu, vari izaicināt sevi un pagatavot spageti sacepumu.
Lai garšīgi!
Spageti Vidusjūras gaumē ar tunci, tomātiem un paipalu olām
Vienkārša recepte, lai gada aukstajā laikā nedaudz ienestu svaigo Vidusjūras garšu. Svarīgi izvēlēties labas kvalitātes tunci. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore, un "Dobeles dzirnavnieks".
Spageti saldā krējuma mērcē ar spinātiem
Ja ledusskapī glabājas bunte spinātu, bet zupa nešķiet tas kārdinošākais veids, kā tos likt lietā, pagatavo sātīgu maltīti no spageti, zaļumus liekot lietā mērces gatavošanā. Krēmīgi, sātīgi un vasarīgi!
Spageti ar sautētiem dārzeņiem un garnelēm
Mīksti novārīti spageti, kas pasniegti ar sutinātiem dārzeņiem un garnelēm, kā arī svaigiem rukolas un redīsu salātiem. "Recepte ir pašizdomāta – parasti tas notiek tad, kad ir iedvesma kaut ko pagatavot," raksta Kristīne Meikališa savā pieteikumā Tasty.lv vakariņu recepšu konkursam.
Pilngraudu spageti ar baklažāniem un cukīni
Pasakainā pasta, krāsnī apcepti baklažāni un cukīni, kā arī citrona spirgtums vienā šķīvī. Maltīte, kuru baudīt gan sātīgās pusdienās, gan vieglās vakariņās. Bet pagājušās vai gaidāmās vasaras garšu uz mēles sajust palīdzēs bazilika un piparmētru lapiņas.
Spageti ar tomātiem, čili un garnelēm
Klasiskie spageti mazliet citādākā gaismā – ar apceptām garnelēm, mīkstiem konservētajiem tomātiem un mazliet čili asumiņam. Kontrastu maltītei piešķirs zaļās pupiņu pākstis (var izmantot gan svaigas, gan saldētas), bet izteiktu garšaugu aromātu – dilles.
Spageti ar kaltētu tomātu pesto un ceptu lasi
Lielisku mērci pastai var pagatavot arī no kaltētiem tomātiem, kas atradīsies ikviena gardēža mājās. Pie šādi pasniegta ēdiena lieliski piestāvēs zaļie salāti, kas papildināti ar olīveļļu un svaiga citrona sulu. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Spageti ar bazilika pesto un krāsainiem tomātiem
Mājās gatavots bazilika pesto gan smaržo, gan garšo daudz labāk, nekā veikalos pirktais. Pat ja nav zaļumu sezona, veikalos ir iespējams iegādāties leknus garšaugus podiņos. Baziliks un ciedru rieksti ar pilnasinīgu sieru veidos pesto, kurš pat vienkāršākos spageti pārvērtīs karaliskā maltītē. Maltītes ideju iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
'Fettuccini Alfredo' jeb spageti ar sviestu un parmezāna sieru
Piedāvājam Itālijas klasiku fettuccini Alfredo. To ir ļoti viegli pagatavot, šim ēdienam ir tikai trīs sastāvdaļas, bet tas ir ļoti bagātīgs, sātīgs un pa īstam baudāms tikai šāds – trekns un sātīgs. Taupi šo recepti īpašam gadījumam, jo tā ir ļoti garda. Parmezāna sieru labāk pērc gabalā, nevis jau sarīvētu. Siers ir dārgs un eksluzīvs, bet īstā parmezāna siera burvība ir izbaudāma tikai to rīvējot īsi pirms gatavošanas. Protams, šo sieru var aizstāt arī ar citiem kvalitatīviem cietajiem sieriem, bet noteikti izvēlies cieto sieru.
Makaroni ar šķiņķi jeb 'pasta carbonara'
Itāļu virtuves klasika - "spageti carbonara" jeb makaroni ar šķiņķi un olu.
Spageti sacepums ar kūpinātu gaļu un papriku
Ātri pagatavojamai un sātīgai maltītei - spageti sacepums ar kūpinātu gaļu un papriku.
Spageti ar ķiplokos ceptām garnelēm
Īsts brīvdienu ēdiens, kad gribas sevi nedaudz palutināt aromāts no ķiplokos ceptajām garnelēm, svaigums no ķirštomātiņiem un spinātiem. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, kulinārā bloga Lindasvirtuve.lv.
Spageti krēmīgā ķirbja mērcē ar vistas fileju un valriekstiem
Šinī ēdienā ķirbis kombinācijā ar ķiplokiem, saldo krējumu un čili veido zīdaini krēmīgu mērci, kas ļoti "piestāv" vistas filejai. Valrieksti un timiāns spageti piešķir rudenīgas garšas nianses.