Cālis 'cacciatore' mafijas gaumē
Gards un vienkāršs veids, kā pannā uztapināt sulīgu "cacciatore" jeb mednieku manierē sutinātu vistiņu, kas papildināta aromātiskiem itāļu tradicionālajiem garšaugiem – timiānu un salviju. Kādēļ mafijas gaumē? Jo šī ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kuras ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.
Gardie 'biscotti' cepumiņi ar mandelēm
Biskoti cepumiņus latviski varētu saukt par saldajiem sausiņiem, jo vārds "biscotti" nozīmē "divas reizes cepts". Itālijā šos cepumus ierasts gatavot svētku reizēs, pievienojot mīklai dažādus gardumus – riekstus, sukādes, rozīnes un šokolādi. "Biscotti" parasti ēd, pamērcējot kafijā vai tējā. Šos gardumus izcept ir ļoti vienkārši,turklāt tie lieliski glabājas ilgāku laiku.
Sātīgā pica ar mocarellu un maltās gaļas bumbiņām
Sātīga pica ar gardām maltās gaļas bumbiņām, mocarellas sieru un svaigu oregano. Tā būs jo īpaši laba, ja nenoslinkosi un mērci pagatavosi, kā nākas.
Bagātīgā siera - salami pica ar fokačas pamatni
Bagātīgā siera-salami pica īpaši garšos tiem, kas iecienījuši picas ar salīdzinoši biezu mīklas pamatni un kraukšķīgām, zeltainām maliņām. Šādas picas gatavošanai lieliski var izmantot fokačas mīklu, bet gardajam pildījumam būs nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas.
Ātrie makaroni ar kūpinātu lasi krēmīgā mērcē
Makaroni ar kūpinātu lasi – garda maltīte vien 30 minūtēs.
Vienkāršā čabatas maize bez mīcīšanas
Daudziem ir maldīgs uzskats, ka maizes cepšana ir piņķerīgs un laikietilpīgs pasākums, kas nav ieguldīto pūļu vērts. Jāatzīst, ka šis pieņēmums nav gluži bez pamata, jo ir daudzas receptes, kas paredz maizes mīcīšanu līdz septītajiem sviedriem, vairākkārtēju raudzēšanu un dažnedažādas citas izdarības, kas bieži vien, jau buroties cauri receptei, aizdzen jebkādu vēlmi tikt pie gardi smaržojoša pašcepta maizes klaipiņa. Bet ir arī tādas receptes kā šī, ko vienreiz izmēģinot, nākas secināt, ka ne vienmēr izcils rezultāts panākams tikai ar nogurdinošu darbu.
Medus, citronu un aveņu semifredo
Klasiskais itāļu saldētais deserts – semifreddo. Pagatavots no jogurta, olu dzeltenumiem un svaigām avenēm.
Fotorecepte: Maltās gaļas bumbiņas itāļu gaumē
Klasiska un itāliska pastas ēdienu piedeva – tomātu mērcē sutinātas cūkgaļas frikadeles. Pasniedz kopā ar nūdelēm vai smalkāka izmēra spageti, pa virsu kaisot sarīvētu cieto sieru.
Kaneloni ar spinātu-rikotas pildījumu
Kad rīsi, griķi, makaroni un citi ikdienā bieži gatavoti ēdieni apnikuši, vērts izmēģināt kaneloni, kas sacepti vienā pannā, pabaros visu izsalkušo ģimeni, un paliks vēl pāri nākamās dienas pusdienām.
Saldās itāļu rīsu bumbiņas 'Frittelle di riso'
Saldas un kraukšķīgas rīsu mīklas bumbiņas, pasniedz kopā ar pūdercukuru. "Frittelle di Riso" ir ziemas sezonas našķis, kas īpaši iecienīts Toskānas reģionā.
Spageti ar bazilika pesto un krāsainiem tomātiem
Mājās gatavots bazilika pesto gan smaržo, gan garšo daudz labāk, nekā veikalos pirktais. Pat ja nav zaļumu sezona, veikalos ir iespējams iegādāties leknus garšaugus podiņos. Baziliks un ciedru rieksti ar pilnasinīgu sieru veidos pesto, kurš pat vienkāršākos spageti pārvērtīs karaliskā maltītē. Maltītes ideju iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Risoto ar pētersīļiem un baziliku
Gardais risoto būs viegla maltīte, kuru pagatavot reizēs, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša un pārlieku nesarežģīta. Tradicionāli gan itāļi risoto gatavo ar liellopa kaula smadzenēm, tomēr šajā receptē tās var arī nepievienot. Atsvaidzinošu garšu maltītei tāpat piešķirs baziliks un pētersīļi.
Aukstā zupa itāļu gaumē
Atsvaidzinoša aukstā zupa ar bagātīgi pievienotām piparmētrām, gatavota uz jogurta bāzes.
Panna cotta krēms ar vasaras ogu mērci
Cik pavāru, tik versiju par to, kā gatavojams klasiskais itāliešu deserts "panna cotta". Šajā reizē savās zināšanās dalās "SemaraH Hotel Lielupe" restorāna šefpavārs Ainārs Pizāns, piedāvājot saldo krēmu papildināt ar vasaras ogu mērci.
Pildītas paprikas Itālijas lauku stilā
Aromātiska, garda Vidusjūras stila siltā uzkoda, pildīta ar tomātiem, ķiplokiem, sīpoliem un olīvām. Olīvu vietā tu vari izmantot arī anšovus vai kaperus.
Teļa aknas ar sīpoliem un sarkanvīna mērci
Venēcijas stilā ceptas aknas ar sīpoliem un sarkanvīna mērci ir ļoti vienkāršs un viegli pagatavojams ēdiens. Visvairāk laika aizņems sīpolu karamelizēšana, bet plāni sagrieztās aknas izcepsies apmēram 2 minūtēs (pa minūtei no katras puses). Venēcijā šādi sagatavotas aknas parasti pasniedz ar polentas biezputru.
Ņoki jeb kartupeļu klimpiņas ar sēņu un desiņu mērci
Ņoki (gnocchi) ir klasisks itāliešu ēdiens, kuru var vienkārši pagatavot pats no vārītiem kartupeļiem, miltiem un olām. Bet, ja nav laika, var pirkt lielveikalos saldēto produktu vitrīnās atrodamos un pasniegt ar jebkuru mērci pēc izvēles. Šajā reizē piedāvājam pagatavot krēmīgu sēņu un desiņu mērci.
Kā 10 minūšu laikā no divām sastāvdaļām pagatavot krēmīgu maskarponi?
Svaigais un krēmīgais maskarpones siers ir daudzu gardu desertu, piemēram, tiramisu, saldējuma un siera kūku galvenā sastāvdaļa. Protams, vari to nopirkt veikalā, bet šis siers ir salīdzinoši dārgs, turklāt mājās gatavotas, svaigas maskarpones garša būs nesalīdzināmi labāka. Šī recepte ir izmēģināšanas vērta, it īpaši tādēļ, ka tā aizņems tikai 10 minūtes laika un tev būs nepieciešamas tikai divas sastāvdaļas.
'Fettuccini Alfredo' jeb spageti ar sviestu un parmezāna sieru
Piedāvājam Itālijas klasiku fettuccini Alfredo. To ir ļoti viegli pagatavot, šim ēdienam ir tikai trīs sastāvdaļas, bet tas ir ļoti bagātīgs, sātīgs un pa īstam baudāms tikai šāds – trekns un sātīgs. Taupi šo recepti īpašam gadījumam, jo tā ir ļoti garda. Parmezāna sieru labāk pērc gabalā, nevis jau sarīvētu. Siers ir dārgs un eksluzīvs, bet īstā parmezāna siera burvība ir izbaudāma tikai to rīvējot īsi pirms gatavošanas. Protams, šo sieru var aizstāt arī ar citiem kvalitatīviem cietajiem sieriem, bet noteikti izvēlies cieto sieru.
'Panzanella' jeb svaigie maizes salāti ar tomātiem
Itāliešu iecienītie "panzanella" salāti būs lieliska piedeva pie grilētas gaļas vai jūras produktiem, bet tiem, kam pavasarī kārojas ko vieglāku, šie salāti kalpos kā sātīgs, bet atsvaidzinošs pamatēdiens.
Rikotas - tomātu pīrāgs ar baziliku
Rikotas - tomātu pīrāgs ar baziliku gardai un skaistai uzkodai.