Ieskatoties kalendārā un pamanot, ka uz sliekšņa 8. marts, neviļus nākas iegrimt atmiņās. Nejaucot politiku un vēsturi ar virtuvi, atceros, ka manā bērnībā, astoņdesmitajos gados, galdi viesībās vai lūza no dažādu ēdienu pārpilnības: kotletes, karbonādes, čagana kartupeļu biezputra, līdakas galerts, sālītu sēņu salāti, pildītas olas, žāvēta vista, marinēti ķirbji un morss – tā ir tikai aisberga redzamā daļa. Obligāts bija balts galdauts, uz kura gozējās smalkā "ciemiņu" servīze, čehu kristāla salātu trauki un daudzšķautņainas glāzes. Ja vēlies par godu Sieviešu dienai atsaukt atmiņā "to laiku" garšas, tad piedāvājam pagatavot ko mazāk garlaicīgu kā mūžam tradicionālo rasolu vai siļķi kažokā. Mums ir varianti!
Sieviešu dienas svinību priekšvakarā nostalģijas pārņemtajiem un tiem, kuri ir pārāk jauni, lai atcerētos laika posmu pirms 90-tajiem, piedāvājam "Cālis.lv" virtuves foruma dalībnieku atmiņas par to, kādi tad labumi svētkos tika galdā celti un baudīti padomju laikā.
"Cik es atceros, tad bērnībā svētkos galdā vienmēr bija rasols, žāvēta vista, kaut kādas žāvētas desas, cietā desa, kas sagriezta plānās ripiņas, siers uz ovālas formas šķīvjiem jeb šālēm, zaļie zirnīši, nēģi, daudz kristāla trauku uz galda, šņabis no karafēm un zaptsūdens stikla krūkā."