Ieskatoties kalendārā un pamanot, ka uz sliekšņa 8. marts, neviļus nākas iegrimt atmiņās. Nejaucot politiku un vēsturi ar virtuvi, atceros, ka manā bērnībā, astoņdesmitajos gados, galdi viesībās vai lūza no dažādu ēdienu pārpilnības: kotletes, karbonādes, čagana kartupeļu biezputra, līdakas galerts, sālītu sēņu salāti, pildītas olas, žāvēta vista, marinēti ķirbji un morss – tā ir tikai aisberga redzamā daļa. Obligāts bija balts galdauts, uz kura gozējās smalkā "ciemiņu" servīze, čehu kristāla salātu trauki un daudzšķautņainas glāzes. Ja vēlies par godu Sieviešu dienai atsaukt atmiņā "to laiku" garšas, tad piedāvājam pagatavot ko mazāk garlaicīgu kā mūžam tradicionālo rasolu vai siļķi kažokā. Mums ir varianti!
Sieviešu dienas svinību priekšvakarā nostalģijas pārņemtajiem un tiem, kuri ir pārāk jauni, lai atcerētos laika posmu pirms 90-tajiem, piedāvājam "Cālis.lv" virtuves foruma dalībnieku atmiņas par to, kādi tad labumi svētkos tika galdā celti un baudīti padomju laikā.
"Cik es atceros, tad bērnībā svētkos galdā vienmēr bija rasols, žāvēta vista, kaut kādas žāvētas desas, cietā desa, kas sagriezta plānās ripiņas, siers uz ovālas formas šķīvjiem jeb šālēm, zaļie zirnīši, nēģi, daudz kristāla trauku uz galda, šņabis no karafēm un zaptsūdens stikla krūkā."
"Atceros pildītas olas, tomātus želejā, rasolu, marinētu siļķi. Sviesta klucīti uz šķīvja. Gan jau ka mājās atrodas arī kāds padomju laika galdauts. Salvetes māla gredzenos. Limonādes glāzes ar cukura maliņu."
"Agrāk normāls svētku galds bija daudz labāks nekā tagad. Nebija nekādu pārtikas aizstājēju, bija īsts krējums, īsts sviests, īsta majonēze, vietējie produkti... Un galdus klāja bagātīgi un šiki. Piekrītu visiem, kas saka, ka padomju laikā cilvēki ēda daudz labāku, dabiskāku, garšīgāku un nesamākslotāku pārtiku."
"Esmu augusi tā laika vidusmēra ģimenē, zvejniekciemā (tiesa gan, bagātā kolhozā), ne Rīgā, bet nekad(!) neesmu redzējusi ar avīzēm apklātu galdu un brētliņas bundžā uz galda. Avīze galdauta vietā, šņabja pudele ar ķilavām un tomātu sulu trīslitrenē – tā bija padibeņu, kolhoza talku vai nodzērušos santehniķu padarīšana. Kas nāk prātā – uz galda "ciemiņu" trauki, nu, labākais, kas ir (ikdienā jau šā un tā var, bet ciemiņiem jāredz, ka viss ir oki–doki). Rasols, siļķe kažokā, pašu ceptas plātsmaizes, šmorēta gaļa, kāposti, pildītas olas, karbonāde, kotletes, liķieris "Moka"... Vispār tajos laikos klāja bagātīgus galdus, gandrīz vienmēr arī ar siltajiem ēdieniem."
"Arī padomju laikā Latvijā bija dzīvas pirmo Ulmaņlaiku atmiņas par kristālu, labiem traukiem, glīti klātiem galdiem un galda kultūru, kam arī centās līdzināties."
"Ar draudzeni sēdējām un atcerējāmies padomju laiku svētku galdus. Agrāk bija viss deficīts, tādēļ galdus klāja bagātus ar dažādām deficīta precēm (ko nu izdevās "pa blatam" sarūpēt). Visu arī apēda, jo tādus kārumus tik svētkos dabūja baudīt. Tātad salāti: olivjē, siļķe kažokā. No aukstajām uzkodām: kūpināta vistiņa, žāvēta/kūpināta karbonāde, desas. "Siltajā" bija kartupeļu biezenis vai vārīti kartupeļi ar kotletēm, karbonādēm. No dzērieniem topā bija morsi, šampis un šņabis, kā arī labs konjaks un dāmām – liķierīši. Protams, arī ar grūtībām sadabūtā torte un konfektes. Galdi tika smuki klāti, katra saimniece nu centās, centās."
"Man prātā nāk ķilavas ar pildītām olām, mušmires (olu kātiņš, tomātu cepurīte, majonēzes punktiņi, zaļo zirnīšu zāle), marinēti ķirbīši, rasols ar siļķi, tomāti želejā, mazās kotletītes, vārīti burkāni un zaļie zirnīši ar mēli želejā, sakārtoti uz garenā šķīvja. Siers un sviests, sagriezti kubiņos un sakārtoti vienā traukā (atceros, ka vienmēr kāds, ņemot sieru, "iegrābās" sviestā). Vēl laukos cieņā bija pašu gatavotas pastētes, falšais zaķis un visādas gaļas ruletes."
"Neaizmirstiet šķīstošo kafiju! Un šprotes. Atkarībā no sezonas – arī svaigie gurķi. Atceros, ka manas mammas dzimšanas dienā, marta sākumā, svaigie gurķīši bija bezmaz vai centrālais ēdiens. Siltajam galdam – vārīti tupeņi, karbonādes, kotletes. Atceros man viena radiniece arī vārīja kaudzi ar cīsiņiem. Eh, kā bērniem garšoja."
"Kāda šķīstošā kafija, jūs ko?! Garšīga maltā kafija vārīta katliņā - smaržoja visa mājā. Piekrītu, ka tolaik (nu vismaz manā atmiņā ir 70-80-90. gadi) galdi tika klāti bagātīgi. Tagad pat mūsmājās vairs tik ļoti daudz neliek uz galda un jāsaka, ka neēd arī vairs ciemiņi, lai cik tas jocīgi neliktos."
Mūsmājās "siltajā" tradicionāli bija kupāti ar marinētiem sīpoliem un rīsiem (kā mājās pagatavot kupātus, stāstījām šajā rakstā), kotletes, šniceles, kartupeļi, šķovēti skābie kāposti. Aukstais galds – gaļas ruletes, žāvēta vista (opis žāvēja un veda mums), rasols, biešu salāti un marinēti gurķīši. "Saldajā" – kafijas krēms ar ķīseli vai putukrējums ar kompota augļiem. Omītes ceptas bulciņas, cepumi un "žagariņi" (te atradīsi recepti), lielos svētkos arī lielās lauku tortes ar sviesta krēmu."
"Atceros, ka galdi bija pilni un balles varenas, tagadiņ ar tādu vērienu vairs nav manītas.Manās atmiņās no 60–tajiem gadiem ir skaisti un bagāti klāti galdi, viss pašu taisīts, cepts un vārīts, neaizmirstot par garnējumu. Mūsmājās svētkos dziedāja uz nebēdu visu vakaru bez īpašas iekustināšanas, dancoja arī, ka grīdas krāsa putēja! Nu nekādi nevaru pieņemt nievājošu attieksmi pret tālaika svinībām un galdiem!"
"Pie kartupeļiem, karbonādēm un kotletēm vienmēr bija mērces trauks ar balto miltu mērci. Un sinepes, mārrutki uz galda. Aukstā gaļa. "Riba zaļivnaja" jeb zivs galertā un dažādos veidos marinētas zivis (te atradīsi padomus, kā mājās iemarinēt zivis lētāk un garšīgāk kā veikalā pirktās). Lielos svētkos galdā tika celta pildīta līdaka, kas izskatījās kā vesela zivs."
"Tādas lietas, kuras tolaik lika galdā manā bērnība, man šodien ir teju neiespējami pagatavot. Pašu kūpinātas vistas, pašu audzētas cūkas galerts, aknu pastēte (te atrodamas septiņas receptes mājās gatavotai aknu pastētei), dradži, asinsdesas, karbonādes, kūpinājumi. Viss svaigs un ārprātīgi garšīgs. Nemaz nerunājot par šķovētiem kāpostiem (spaiņos), marinētām baravikām, sālītu rudmiešu salātiem, pēc smalkām receptēm taisītiem marinētajiem gurķīšiem, dārzeņu salātiem, visdažādākajiem paštaisītajiem kompotiem un biezajiem žāvētu augļu ķīseļiem. Salāti un tortes vispār ir vesela sadaļa."
"Vēl jau nepieminējāt tādu ekstru dažādi zivju ēdieni – līdakas kotletes, karpa želejā, pildīta karpa, sālīti līdaku ikri. Ja mājās bija arī mednieki, tad galdā tika celta arī medījuma gaļa dažādos veidos."
"Tā kā tajos laikos pārtikas bodēs veikalos neko diži daudz nopirkt nevarēja, tad mūsu attapīgās mammas un omītes visu taisīja un izdomāja pašas. Katrai namamātei bija recepšu klade vai pat vairākas. Lielā cieņā bija "svaigas" receptes, ar tām dalījās, lai atkal uz svētkiem varētu pārsteigt draugus, radus un kaimiņus, kaut ko interesantu sameistarojot no pašaudzētām lietām."
Ja iedvesmojies no šīm garšīgajām atmiņām, par godu Sieviešu dienai pagatavo kādu no mūsu sarūpētajām receptēm ar nostalģijas garšu, bet komentāros rosinām padalīties ar savām aizgājušo laiku mīļākajām receptēm.
Labu apetīti!
Kijivas kotletes jeb vistas filejas rullīši ar garšaugu sviestu
Cepeškrāsnī gatavotas Kijivas kotletes ar pētersīļu un ķiploku sviestu. Klasiskā recepte nedaudz modernākā variācijā.
Bērnības cepumi 'Kallu ziedi'
Kallas ziedu formas cepumi ar bērnības garšu, pildīti ar gardu sviesta krēmu.
Gardais Dundagas krēms
Savu Dundagas krēma recepti, kas ir daudzu iecienīts deserts ar bērnības garšu, piedāvā Ruta Ščeglova. Vienkārši pagatavojamais krēms īpaši labi sader ar ķīseli vai skābu ogu mērci.
Siļķu rasols ar āboliem un mārrutku mērci
Siļķu rasols ar āboliem – tik gards, ka mēli var norīt!
Tomāti želejā ar ķiplokiem un dillēm
Ziemas krājumiem – tomāti želejā bariņā ar ķiplokiem un zaļumiem.
Vienkāršā torte 'Melnais princis' ar brūkleņu ievārījumu
Vienkārši pagatavojama torte "Melnais princis" ar brūkleņu ievārījumu un šokolādes glazūru.
Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un garšvielām
Vienkāršs, lēts, bet gards saldēdiens - maizes zupa ar žāvētiem augļiem un garšvielām.
Kakao krēms kā senos laikos
Gardam desertam - vienkārši pagatavojams kakao krēms, kas daudziem atgādinās bērnību vai skolas gadus.
Zaļo zirnīšu salāti ar olu un sīpolu
Konservēti zaļie zirnīši, vārīta ola, nedaudz majonēzes un sīpols kraukšķīgumam – šos varētu saukt par salātiem "Kad mājās nekā nav". Ļoti ātrs brokastu vai launaga ēdiens, gatavošanas laiks – vien tik, cik novārīt olas!
Kārtainie salāti 'Mimoza' ar zivju konserviem
"Mimoza" – izcili garšīgi kārtainie salāti ar lasi vai citiem zivju konserviem.
Mēles salāti ar sālītiem gurķiem, olām un zirnīšiem
Sātīgi un garšīgi mēles salāti ar sālītiem gurķiem, olām un zirnīšiem.
Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas
Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas klasiskajā variantā.
Cūkgaļas karbonāde ar sinepēm
Iecienītās klasiskās karbonādes garšu var mainīt, piemēram, kā šajā receptē - pirms panēšanas gaļu pārziežot ar sinepēm. Rezultāts būs viegli pikanta un ļoti laba garša!
'Žagariņi' no skābā krējuma un degvīna mīklas
'Žagariņi' ar degvīnu un skābo krējumu mīklā - tik gardi, ka pāri nepaliks neviens.
Sēņu un sīpolu salāti
Sena un vienkārša recepte no vecmāmiņu pūra lādes – sēņu un sīpolu salāti. Īpaši kreftīgi sanāks, ja izmantosi paša marinētas sēnes, pievienojot arī mazliet krējuma.
Fiksie Rūjienas salāti
Rūjienas salāti ir ātri pagatavojama un garšīga tradicionālā vinegreta alternatīva. Izmantojot vekalos nopērkamās vārītas bietes, šos salātus varēsi pagatavot 10 minūšu laikā.
Kārdinošais bērnības našķis – cepumi 'Vāverītes'
Bērnu ballīšu galvenais cienasts - čaganas un sulīgas biskvīta mīklas "Vāverītes". Recepti iesaka Skaidrīte.
Kraukšķīgās eļļā vārītās mīklas 'Rozītes'
Visu iecienītais gardums – kraukšķīgās un trauslās fritētās mīklas "Rozītes'". Tiesa, pagatavot varēs tikai tie, kuriem pieliekamajā no mammām un vecmāmiņām saglabājusies speciālā cepumu forma.
Ātrā drumstalu plātsmaize ar ievārījumu
Ja pieteikušies negaidīti viesi vai nezini, kā patērēt iepriekšējā gada ievārījumu, noderēs šī recepte - ātrā drumstalu plātsmaize.
Liellopa aknu pastēte ar ceptiem sīpoliem
Aknu pastēte - gards papildinājums brokastu galdam.
Viltotais zaķis ar vārītām olām pildījumā
Ātri pagatavojams viltotais zaķis - nepieciešamas 15 minūtes visu sastāvdaļu sajaukšanai un mīcīšanai un cepeškrāsnī iekšā! Labi garšos arī atdzisis - uz brokastu maizītes.
Bērnības magoņmaizītes ar šokolādes glazūru
Lai gan mūsdienās veikalā ir nopērkams gandrīz vai pilnīgi viss, reizēm ļoti sakārojas tieši mājās ceptas smalkmaizītes ar bērnības garšu. Savu versiju par daudzu iecienītajām magoņmaizītēm piedāvā kulinārijas bloga Gards, ka nenoēsties! autore.
Tradicionālais zivju galerts
Klasiska svinību galda vērtība - zivju galerts, kura galvenās sastāvdaļas ir zivis un garšsaknes.
Supervienkāršais piena ķīselis
Gards un viekārši pagatavojams piena ķīselis, ko pasniedz ar ogu mērci, skābenu dzērveņu ķīseli, aukstu pienu vai vaniļas mērci.