Laika trūkums nav attaisnojums – brokastu receptes, kas neprasīs vairāk par 15 minūtēm (1)
Zane Bitmane
Daudzi no mums katru dienu sev svēti apsolās nākamajā dienā tomēr pamosties agrāk un izbaudīt lēnas, nesteidzīgas brokastis. Par spīti apņemšanām, miegs tomēr šķiet svarīgāks un tā dienu no dienas brokastu pagatavošana un notiesāšana tiek izlaista. Un tomēr, nebūt nav tā, ka brokastis prasītu daudz laika, nereti var pietikt vien ar 15 minūtēm, kas nemaz nešķiet tik daudz, vai ne?
Tiem, kas vairāk par visu izbauda dažas papildu minūtes miega, nevis mostas stundu agrāk, lai pagatavotu bagātīgas brokastis, vajadzīga liela piespiešanās, lai tomēr pagūtu kaut sviestmaizi uzsmērēt. Taču bez fiksām sviestmaizēm dažu minūšu laikā var pagūt pagatavot arī krietni sātīgākas maltītes spēcinošam dienas sākumam.
Noteikti neatmet domu par putras vārīšanu – tas nemaz nav tik laikietilpīgi, turklāt bez auzu pārslām un mannas ir citi graudaugu veidi, kā dažādos rīta rituālu, piemēram, ar griķiem, kukurūzas putraimiem vai rīsu pārslām. Starp citu, ļoti labi garšos, ja auzu pārslas jau iepriekšējā vakarā apliesi ar apelsīnu sulu, ļausi tām pa nakti uzbriest, un no rīta putra jau būs gatava tiesāšanai ar svaigu augļu gabaliņiem vai ievārījumu. Vērtīgus ieteikumu putru cienītāji var atrast šeit.
Tāpat var pagūt novārīt vai izcept olas. Sātīgāku maltīti iegūsi, ja olas sacepsi no mīkstuma izgrebtās maizes šķēlēs vai arī iepriekš apcepsi bekonu, sēnes vai kādus dārzeņus. Arī omletes pagatavošana prasīs vien dažas minūtes, bet vēl vienkāršāk novārīt olas un tās pēc tam notiesāt ar sātīgiem biezpiena salātiem.
Ja dažas minūtes brokastu sagatavošanai atradušās, bet par notiesāšanu vairs nav runa, jo sen kā bija jābūt ārpus mājas, izmanto blendera pakalpojumu un sakul veselīgu smūtiju, ko notiesāt pa ceļam uz darbu. Veselīgs dienas iesākums izvērtīsies, ja izspiedīsi kādu augļu, dārzeņu sulu, un arī to var paņemt līdzi, ja nav laika izdzert mājās.
Ja domā, ka pankūkas piedien vien brīvdienu rītiem, kad nekur nav jāsteidzas, ''Tasty'' krājumos atradīsi arī tādas receptes, kas prasīs vien dažas minūtes mīklas sagatavošanai un izcepšanai. Vēl vienkāršāk par vienkāršu ir bļodiņā sajaukt bezpiedevu vai grieķu jogurtu ar musli, riekstiem, svaigiem augļiem, saldētām ogām vai citiem labumiem, un brokastis būs godam notiesātas. Savukārt sviestmaižu pagatavošanu padari par radošāku procesu, sacepot tās tosterī, pildot ar sātīgiem avokado salātiem vai biezpienu un svaiga gurķa šķēlēm.
Lai diena sākas nesteidzīgi un garšīgi!
Fiksās ābolmaizītes franču gaumē
Frančiem ir lieliska tradīcija brokastīs un launagā mieloties ar tostiem jeb tostermaizītēm, kas pasniegtas ar pārkaisītu pūdercukuru vai vēl kādiem labumiem, piemēram, kā šajā gadījumā ar āboliem un kanēli. Vienkārši un ļoti garšīgi.
Svaigi spiesta dārzeņu sula ne tikai stiprinās organismu un atjaunos vitamīnu, kā arī minerālvielu rezerves, bet arī uzlabos pašsajūtu un palīdzēs cīnīties ar nogurumu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Vieglai maltītei, vai tās būtu brokastis vai launags, piestāv pašgatavots sendvičs. Izmēģini šo recepti, kur sendvičs bagātīgi pildīts ar svaigiem un sātīgiem labumiem.
Pankūku receptes ir miljoniem, taču pirms pāris gadiem interneta vidē par kulta recepti kļuva gaužām vienkāršā recepte vien ar divām sastāvdaļām – banānu un olu. Nolēmu nedaudz paeksperimentēt ar recepti, un jāsaka, izdevās lieliski!
Kad vārītas olas vai ceptas vēršacis apnikušas, pienācis īstais brīdis izmēģināt ko jaunu. Cepta ola maizes garoziņā labi izskatīsies uz šķīvja, noteikti raisīs bērniem lielāku interesi par maltīti, un labi garšos kā brīvdienu laiskajās brīvdienās, tā steidzīgajos darba dienu rītos.
Pilngraudu auzu putra ar žāvētiem augļiem un mandeļu pienu
Burvīga auzu putra ar augļiem un mandelēm. Mandeļu piena vietā var lietot arī parasto pienu. Recepti piedāvā "Rimi" gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis.
Sātīgais graudu maizes sendvičs ar biezpienu un avokado
Kad pusdienās māc izsalkums un gribas ko ātri apēst, pateicīgs variants ir sātīga sviestmaize. Pagatavo to ar biezpienu, gurķi un avokado, klāt liekot arī kādu izteiksmīgas garšas siera šķēli, piemēram, ar amoliņu, un kārtīga pusdienu porcija gatava.
Smūtija recepte, kas noderēs organisma spēcināšanai. "Nāk ziema, jākrāj vitamīni!" raksta "Fotofabrika.lv", piedāvājot veselīgā kokteiļa noslēpumus arī "Tasty" lasītājiem.
Veselīgs, gards un zibenīgi ātri pagatavojams mango-avokado kokteilis, kurš ir tik sātīgs, ka noteikti var aizstāt brokastu siermaizes vai omleti. Ja vēlies, vari tam pievienot arī jogurtu vai pienu.
Biezpiena izmantošanai ēdiena gatavošanā ir tik daudz variāciju, ka katru dienu varētu baudīt ko citu. Ēdienkartes dažādībai pagatavo šos salātus, kas kombinācijā ar svaigu gurķi, krabju nūjiņām un kefīru krējuma vietā pavasarīgi mazinās izsalkumu kā broakstīs, tā pusdienās vai launagā.
Pavasarī neiztikt bez vitamīnu uzņemšanas, un viens no veidiem, kā pilnvērtīgi organismu palutināt – ar svaigi spiestu sulu. Jā, nāksies ķēpāties ar spiedes mazgāšanu, taču šī sula neliks vilties – biešu garša ir teju nejūtama, taču kas par krāsu!
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit