Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā bez liekām pūlēm izbaudīt šos ārkārtīgi veselīgos dārzeņus, ir šāds: sparģeļus žigli noblanšē un pēc tam pāris minūtes viegli apcep kausētā sviestā. Šo garšu kombināciju atliks uzlabot vien ar šķipsniņu sāls un pāris pilēm citronu sulas. Nekā lieka, bet rezultāts pārsteidzoši gards. Blanšēšanas iesācējiem lieti noderēs šajā rakstā ieteiktās gudrības.
Ja vari sparģeļu pasniegšanai veltīt mazliet vairāk laika un uzmanības, tad izmēģini klasisku kombināciju – vārītus sparģeļus ar krēmīgu Holandes mērci (recepti meklē te) vai sparģeļus prošuto šķiņķa "mētelītī".
Ja secini, ka sparģeļi ir nedaudz apvītuši, nemet plinti krūmos, jo viss vēl ir glābjams. Kā tos "atdzīvināt", uzzināsi šeit.
Sparģeļus vari izmantot arī kā pavasarīgu zupu sastāvdaļu, piedevu gaļas un zivju ēdieniem, pildījumu sāļajiem pīrāgiem un kraukšķīgu piedevu salātiem un dažādiem brokastu ēdieniem (īpaši lieliski tie būs kombinācijā ar Benedikta olu un zeltaini apceptām šķiņķa šķēlēm).
Vēl viena labā ziņa ir tāda, ka nu jau daudzviet iespējams iegādāties arī pašmāju audzētāju izlolotos sparģeļus, tādēļ rūpīgi seko līdzi tirdzniecības vietu piedāvājumam un labāk izvēlies vietējo produktu.
Nu gan tev atliek tikai izvēlēties, kuru no 14 mūsu sarūpētajām receptēm pagatavosi, lai iepriecinātu un pārsteigtu savu māmiņu.
Lai labi garšo!
Pirmie sparģeļi ar zilā siera mērci
Kaut līdz sparģeļu sezonai, kas uzņem apgriezienus aprīļa beigās, vēl jāpaciešas, veikalos jau ir nopērkami pirmie – koši zaļie un kraukšķīgie – sparģeļu dzinumi. Tādēļ tiem, kas ir izslāpuši pēc pavasarīga svaiguma, iesakām pagatavot sparģeļus ar zilā siera mērci.
Svaigie sparģeļu salāti
Vienkāršas un veselīgas pusdienas, kas patīkami atsvaidzinās ierasto ēdienkarti.
Sparģeļi ar ceptu olu un sēnēm
Klāt sparģeļu laiks! Šīs ēdiens lieliski derēs veselīgām un sātīgām svētdienas brokastīm.
Tvaicēta vistas krūtiņa ar sparģeļiem, pavasara spinātiem un kaņepju eļļu
Vienkāršās, viegli pavasarīgās vakariņās var sagatavot tvaicētu vistas krūtiņu ar sparģeļiem un zaļumiem. Īpašu noti piešķirs kaņepju mērce. Recepti piedāvā veikala-kafejnīcas "Sirmais & Dreibants" šefpavārs Ēriks Dreibants.
Pavasarīga pupiņu zupa ar sparģeļiem
Pavasarīga un viegla, neticami ātri pagatavojama. Pavasarīgo vieglumu piešķirs jaunie kabacīši, sparģeļi un saldo zirnīšu pākstiņas. Dārzeņi būs gatavi piecās minūtēs. Šai zupai pievieno arī jebkāda veida saldētus vai konservētus zirnīšus un pupiņas. Brīnišķīgs papildinājums būs, ja saldētavā būs vēl aizķērušās saldētās cūku pupas. Lai saglabātu buljona dzidrumu, makaronus novāri atsevišķā katliņā.
Jauno kartupelīšu, sparģeļu un zaļo pupiņu salāti ar olām un gardu pētersīļu mērci
Burvīgi dārzeņu salāti ar asumiņu! Novārītie jaunie kartupeļi, kopā ar zaļo pupiņu pākstīm, sparģeļiem un olām apslacīti ar graudaino Dižonas sinepju mērci.
Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem
Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.
Sparģeļi 'prošuto' šķiņķa mētelītī
Interesanta un garda alternatīva ikdienas uzkodām - sparģeļi, kas ietīti gardajā prošuto šķiņķī un nedaudz apcepti uz pannas. Šos noteikti vari baudīt čipšu un grauzdiņu vietā.
Kraukšķīgā bagete ar sparģeļiem un Benedikta olu
Gatavojoties Lieldienām, Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce aicina pagatavot vienkāršu un neierastu brokastu ēdienu svētku cienastam - kraukšķīgu bageti ar sparģeļiem un Benedikta olu.
Spageti ar sparģeļiem kazas siera mērcē
Vieglāka pastas ēdienu versija dienām, kad gribas ko svaigāku. Svarīgi ir sparģeļus nepārvārīt, jo tad tie saglabā skaisto, spilgti zaļo krāsu un maigo kraukšķīgumu. Kazas siers savukārt veido krēmīgu mērci un veido interesantas garšas nianses. Tradicionālāku garšu mīļotāji var izvēlēties krēmsieru, kas gatavots no govs piena. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas Virtuve" autore.
Risoto ar sparģeļiem, baravikām un trifeļu eļļu
Ja produktu plauktiņā būs risoto rīsi, tad teju vienmēr varēs pagatavot izcili gardu maltīti. Atliek vien izvēlēties, ar ko to papildināt, šajā reizē šefpavārs Lauris Aleksejevs iesaka izmēģināt recepti ar sparģeļiem un baravikām.
No lazanjas plāksnēm gatavotie ravioli ar zirnīšiem un sparģeļiem
Mājās gatavotā pildītā pasta ravioli vienmēr būs krietni vien gardāka, kā veikalos pirktā. Pagatavo gardos pildītos makaronus veģetārā gaumē, ar zaļajiem zirnīšiem, rikota sieru un sparģeļiem un atspirdzinošu citrona mērci.
Cepeškrāsnī gatavoti sparģeļi ar Parmezāna sieru
Zaļi, viegli kraukšķīgi un ar kūstošu sieru – viens no gardākajiem veidiem, kā pagatavot sparģeļus. Šī maltīte iederēsies uz vieglu pusdienu šķīvja vai būs piemērota kā piedeva kādam gaļas ēdienam vakariņās.
Fotorecepte: Holandes mērce
Maigā un treknā Holandes mērce, kas gatavota no olu dzeltenumiem un sviesta, ir viena no pamata sastāvdaļām olām Benedikta gaumē. Viena no piecām klasiskajām mērcēm, kas pēc franču kulināru domām, ir jāprot pagatavot ikvienam.