Franči māk baudīt dzīvi visās tās izpausmēs un viena no tām, protams, ir kvalitatīvs, prasmīgi pagatavots ēdiens. Viņi prot izvēlēties produktus,
garšīgi tos pagatavot un nesteidzoties izbaudīt maltīti, tādēļ tieši brīvdienas, kad nekur nav jāsteidzas un ir gana daudz laika, ko veltīt sevis un savējo palutināšanai, ir īstais brīdis, lai pagatavotu bagātīgas un ļoti garšīgas brokastis franču gaumē.
Kas tad ir franču brokastu galda stūrakmens? Protams, maize, ļoti svaiga maize. Tā var būt gan kraukšķīga bagete vai radziņi, gan trausli sviesta mīklas kruasāni. Tā kā kruasāni ir dārgs prieks, ikdienā tie nereti tiek aizvietoti ar tostermaizēm, toties brīvdienās pie labākajām bulanžērijām veidojas pat kruasānu kārotāju rinda.
Lai būtu, kur pamērcēt kruasānu, neatņemama brokastu sastāvdaļa ir kafija ar pienu jeb "cafe au lait", ko gatavo, vienādās devās sajaucot espresso un pienu. Kruasānus nereti papildina ar ievārījumu, bet tos var pildīt arī ar sieru, lasi vai šķiņķa šķēlītēm.
Uz brokastu galda noteikti būs atrodams arī kvalitatīvs sviests, šokolādes sviests un zemeņu vai aprikožu ievārījums, kas īpaši labi garšos uzziests uz kraukšķīgas bagetes šķēles.
Kaut franču pavārmāksla tiek uzskatīta par vienu no izsmalcinātākajām un sarežģītākajām pasaulē, tomēr plašajā franču virtuves recepšu klāstā ir arī pavisam vienkārši ēdieni, ko būs pa spēkam pagatavot pat iesācējam. Piemēram, ja tev mājās ir maize, cukurs un sviests, tu vari izcept visvisvienkāršākos franču grauzdiņus, kas ir īsta brokastu ēdienu klasika. Franču grauzdiņi jeb "nabaga bruņinieki" ir ļoti ātri pagatavojams kārums, kas lieliski garšos pie brokastu kafijas vai tējas. Padomus un receptes, kā pagatavot "nabaga bruņiniekus" atradīsi te.
Ja vēlies brokastīs baudīt ko īpaši sātīgu, tad pagatavo kādu sāļo pīrāgu jeb "quiche", ko pasniedz ar zaļajiem salātiem, vai franču iecienītos "croque monsieur" vai "croque madame" – karstmaizes ar sieru šķiņķi un olu. Savukārt saldummīļi būs sajūsmā par pankūkām "Suzette", kas devīgi pārlietas ar apelsīnu karameļu mērci.
Lai arī kurus no mūsu piedāvātajam 12 franču brokastu ēdieniem tu izvēlēsies pagatavot, pasniedz tos uz visskaistākajiem traukiem un izbaudi brokastis nesteidzoties, tieši tā, kā to dara Francijā.
Lai labi garšo!
Sātīgās brokastu karstmaizes ar šķiņķi un sieru
Sātīgas brokastu maizītes ar sieru un šķiņķi franču gaumē jeb "croque monsieur". Īpaši labi garšos, pasniegtas ar svaigiem zaļajiem lapu salātiem, kas aizdarīti ar atsvaidzinošu Dižonas sinepju–citronu mērci.
Brokastu kruasāns ar kūpinātu lasi un avokado
Kruasāns jau tā garšo lieliski, bet ja to papildināsi ar kūpinātu lasi, kraukšķīgām salātlapām un krēmīga avokado šķēlītēm, baudījums būs patiesi neaizmirstams. Turklāt šo restorāna cienīgo ēdienu varēsi pagatavot vien pāris minūšu laikā.
Sātīgais siera pīrāgs ar bekonu un puraviem
Šī sātīgā pīrāga jeb kiša recepte ir atceļojusi no Francijas, kas, kā zināms, ir īsta gardēžu paradīze. Lieliskais sīpolu-siera-bekona-rozmarīna un kraukšķīgas mīklas garšu salikums nevienu nespēs atstāt vienaldzīgu, it īpaši dietologus, jo viņiem noteikti būtu ko piebilst, ieraugot kalkulatora ekrānā ciparu, kas norāda šī pīrāga kaloriju skaitu.
Kad vēlme pēc kā garšīga – kā pagatavot ideālo franču grauzdiņu
It kā tik vienkārši – uz pannas apcepta maizes šķēlīte, kas izmērcēta sakultā olā. Tāds nu ir pats vienkāršākais franču grauzdiņš jeb nabaga bruņinieks, kā to mēdz dēvēt. Taču šī tik vienkāršā garduma pagatavošana prasa ievērot dažas nozīmīgas lietas. Kā pagatavot visgardāko franču grauzdiņu?
Pankūkas 'Suzette' apelsīnu karameļu mērcē
Leģendārās pankūkas "Suzette" apelsīnu karameļu mērcē ir īsta franču virtuves klasika, kas kaut reizi mūžā jānogaršo katram.
Laša un spinātu sacepums smilšu mīklas groziņā
Krēmīgs laša–spinātu sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.
Kruasāni ar mandeļu krēmu un aprikozēm
Salda brokastu ideja, ja vēlies īpaši pārsteigt kādu kārumnieku.
Fiksās ābolmaizītes franču gaumē
Frančiem ir lieliska tradīcija brokastīs un launagā mieloties ar tostiem jeb tostermaizītēm, kas pasniegtas ar pārkaisītu pūdercukuru vai vēl kādiem labumiem, piemēram, kā šajā gadījumā ar āboliem un kanēli. Vienkārši un ļoti garšīgi.
Brokastu karstmaizes ar sieru, šķiņķi un olu
Gardas, sātīgas un ātri pagatavojamas brokastu karstmaizes franču gaumē jeb "croque madame" – ar sieru, šķiņķi un ceptu olu.
Pufīgie jauktās mīklas kruasāni
Pufīgie jauktās mīklas kruasāni - īsts gardums brīvdienu brokastīm! Ja vēlies, vari tos gareniski pārgriezt un pildīt ar krēmsieru, šķiņķi, ievārījumu, vārītu iebiezināto pienu vai ko citu pēc savas izvēles.
Pildīta bagete ar siera krēmu
Garda un sātīga bagete ar krēmsieru, šķiņķi un saulē kaltētiem tomātiem. Recepti piedāvā "Rimi" Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.
Lielais sīpolu un siera pīrāgs
Sāļais pīrāgs ar bagātīgu sīpolu pildījumu un sarīvētu sieru izteiksmīgākai garšai. Var ēst tāpat vai pasniegt ar svaigajiem salātiem.