Apgāzto kūku princips ir pavisam vienkāršs – formas pamatnē atliek vien salikt augļu gabaliņus, kas uzsēdināti uz kādas izkausētā sviesta druskas, un apliet ar gaisīgu kūkas mīklu. Tālāk jau visu darbiņu paveiks cepeškrāsns – beigās atliks vien kūku izņemt no krāsns, apziest ar spīdīgu džemu vai marmelādi, lai augļi kārdinoši spīdētu, un uzvārītu tēju vai kafiju, ko pie kūkas baudīt.
Turklāt iespējas ir bezgalīgas – ja mājās ir kāda konservētu persiku, aprikožu vai ananasu bundža, tad lielākā daļa darba jau paveikta. Mēs iesakām palūkoties veikalu plauktos pēc kaut kā tāda, kas no sirds kārojas, piemēram, sulīga apelsīna, un likt tā šķēlītes kūkas pamatnē. Šobrīd jo īpaši gardi ir sarkanie apelsīni un greipfrūti. Bet, ja cieni klasiku, vari pagatavot arī klasisko siera kūku jaunā formā – apgāztu ačgārni. Lai garšīgi!
Apgāztā citrusu kūka
Garda apgāztā kūka, lai izgaršotu pēdējos sezonas mandarīnus vai sulīgos apelsīnus. Pasniedz ar kādu karoti putukrējuma vai saldējuma bumbu.
Apgāztā kārtainās mīklas plātsmaize grieķu gaumē ar vīģēm
Medaina un ļoti salda vīģu plātsmaize ar kraukšķīgu kārtainās mīklas pamatni. Svaigajām vīģēm ļauj sasūkties ar medus karameli – tad tās būs mīkstas un sīrupainas.
Apgāztā citronu un dzērveņu siera kūka bez cepšanas
Neceptā siera kūka mazliet citādākā izpildījumā – to gatavo, kā ierasts, tikai pēc pagatavošanas pasniedz apgāztu. Kūkas pamatā ir maskarpones un citronu masa, kas papildināta ar dzērveņu un aveņu mērci.
Vienkāršā kūka ar mandarīniem cukura karamelē
Vienkārši pagatavojama apgāztā kūka, kas ir gluži kā radīta Ziemassvētku gaidīšanas laikam – sulīga, garda un pārklāta ar cukura karameles ieskautām mandarīnu šķēlītēm. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Apgāztā ananāsu kūka ar kokteiļķiršiem un karamelizētiem valriekstiem
Sulīga, ar karameli piesūcināta mīkla, karamelizēti ananāsi un rieksti - mmmm, bauda! Un, kas īpaši svarīgi, lai radītu šādu brīnumu, nav nepieciešamas virtuozas pavāra iemaņas!
Apgāztā plūmju kūka
Vienkārša apgāztās kūkas recepte ar sulīgajām plūmēm. Tās būs īpaši saldenas, pateicoties brūnajam cukuram. Pasniedz kūku vēl siltu – ar putukrējumu vai saldējumu.
Skābā krējuma kūka ar aprikozēm
Izteikti sulīgas mīklas kūka, kurā paslēpušās sulīgās aprikozes. Pēc izcepšanas mazliet kūku atdzesē un apgāz otrādi, lai skatam pavērtos skaistās augļu saulītes.
Ātrā ābolkūka ar īrisa karameļu mērci jeb 'tarte tatin'
Ātrā, apgāztā ābolkūka jeb "tarte tatin" ar gardu karameļu mērci, kuru būs pa spēkam pagatavot pat iesācējam virtuvē.