"Aprīlī manā virtuvē noteikti krietni biežāk dzirdama blendera rūkoņa, kas no rītiem gatavo veselīgos smūtijus ar saldētavas krājumiem, apvienojumā ar pirmajiem zaļumiem – nātrēm, gārsām un dīgstiem, kas saauguši uz palodzes. Starp citu, pirmās nātres var izmantot pesto gatavošanai – ļoti gardi! To pašu var teikt par klasisko bazilika pesto, tāpēc aprīlis viennozīmīgi ir tas laiks, kad pirmie dabas asni jāuzņem pēc iespējas dažādāk un vairāk. Tā kā šis mēnesis iezīmējas visai svaigās vēsmās, treknās kūkas var aizstāt ar gaisīgiem, viegliem desertiem, vieglām jogurta un musa kūkām," stāsta "Tava Māja" un "Tavs Dārzs" redaktore Zane Bitmane.
Protams, bez pirmo nātru zupu vārīšanas un gārsu pievienošanas salātiem, nedrīkst aizmirst arī Lieldienu svētku galdu. Tajā galdā var celt pashu vai kādu burkānkūku, ar kuru izpatikt Lieldienu zaķim. Bet pēc olu kaujām, kad jādomā, ko ar tām iesākt, glābiņš būs salāti vai kāda ķilavola. Un ja nu gribas ko sātīgāku, galdā var likt arī kādu virteni jeb vārīto pīrāgu ar biezpiena pildījumu.
No sezonas veltēm vēl var paspēt pagatavot visdažādākās maltītes no avokado – sākot no krēma, salātiem un līdz pat saldajam avokado smēriņam. Un tā kā aprīlī gaidāmas arī siltākas dienas, vērts sākt kādu pavisam gardu sezonu – auksto zupu! Pamēģini ne tikai klasisko marinēto biešu versiju, bet arī kādu atdzesēto biešu krēmzupu dažādībai.
Un kas gan būtu mēnesis bez grēcīgiem saldumiem, vai ne? Šomēnes, olu tematikā, iesakām uzcept kārdinošu bezē ruleti ar spirdzinošu laima krēmu pildījumā. Ja tas liekas par grūtu, vienmēr saldummīļiem var izdabāt ar debešķīgi gardu biezpiena sacepumu, kurā paslēpušās rozīnes. Bet klāt noteikti piedzer kādu dzirkstošu bērzu sulu glāzi.
Lai garšīgs aprīlis!
Zaļais pavasara vitamīnu kokteilis
Vai ir vēl kāds labāks veids, kā apēst tikko izaugušās, zaļās dabas veltes? Smūtijs, šķiet, ir tā labākā izvēle, kā vienā piegājienā apēst veselu sauju zaļumu, kas tik ļoti vajadzīgi organisma stiprināšanai. Steidz izmantot dārzā pieejamos zaļumus, sākot no nātrēm, beidzot ar gārsas lapiņām, kas arī, starp citu, ir ļoti veselīgas, bet garšas dažādībai noderēs arī piparmētru lapiņas.
Lakšu pesto
Šobrīd tirgū par smieklīgi zemu cenu var iegādāties kuplas lakšu buntes, taču tiem, kam trūkst ideju to izmantošanā, noteikti vērts pagatavot pesto. Protams, lakši jeb mežloki ir gardi arī svaigā veidā, taču pagatavotais pesto būs kaut kas paliekošs arī sezonām, kad lakši vairs mūs nelutinās.
Nātru pesto
Apbrīnojami, cik vērtīgas ir nātres! Tajās ir krietni vairāk C vitamīna nekā upenēs, vairāk karotīna nekā burkānos un vairāk dzelzs nekā spinātos! Jaunās nātru lapiņas nedzeļ, savukārt, lielākas nātres vācot, tiek ieteikts pirms lietošanas uzturā tās vai nu saburzīt, vai arī noblanšēt.
Cepts avokado ar olu
Sauksim lietas īstajos vārdos – olas ir un būs piemērotākā maltīte steidzīgajiem. Un kamēr vien mājās ir kāda ola, tikmēr badā neviens nav nomiris – arī visneprasmīgākais pavārs. Kad klasiskā omlete un vārītas olas apnikušas, var mazliet paspēlēt gardēžos un brokastīs pagatavot avokado – olu laiviņas.
Avokado, olu un kukurūzas salāti
Vienkārša un garšīga salātu recepte - avokado, vārītas olas un kukurūza!
Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas
Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas klasiskajā variantā.
Omlete krūzītē ar avokado un sieru
Šīs būs vienas neparastas brokastis – mikroviļņu krāsnī pagatavota omlete, kas būs gatava trīs minūšu laikā. Pagatavotās olas lieliski papildinās avokado un kāda dārzeņa gabaliņi, kas pārbērti ar sarīvētu sieru.
Sāļais avokado krēms
Kad skābā krējumā vai majonēzes vietā labprāt izvēlētos veselīgāku alternatīvu, vērts izmēģināt šo avokādo krēmu, kas ļoti labi garšos kā pildījums pankūkās, smēriņš uz maizītes vai tortiljās.
Bez grēka jeb svaigēdāju kūka
Lai arī vairumam termins "svaigēdāju" rada ne tās gardākās asociācijas, pagaidām nav bijis neviens, kam šī kūka nav garšojusi. Šajā kūkā mijas patīkams skābums un neuzbāzīgs saldums, tāpēc tā ir kā radīta vasaras maltītēm, turklāt kas gan spēj vēl vairāk mierināt, kā apziņa, ka kūka ir bez grēka? Un, lai arī šķiet, ka tādā gadījumā var bez sirdsapziņas pārmetumiem apēst kaut vai pusi no tās, patiesībā pietiks ar vienu gabaliņu saldās kāres remdināšanai.
Jogurta desertkūka bez cepšanas
Jogurta desertkūka jeb želejas kūka ir aromātiska un atsvaidzinoši viegla, turklāt tās pagatavošanai nav nepieciešama cepeškrāsns!
Eksotiskā 'Pina colada' siera kūka bez cepšanas
Mielojoties ar gabaliņu šīs eksotiskās siera kūkas, neviļus radīsies sajūta, ka guli zem palmas kādā pludmales piekrastē. Izbaudi vasarīgo garšu, pagatavojot šo neparasto siera kūku!
Avokado šokolādes krēms
Salds avokado un banānu krēms ar kakao pulveri – veselīgā nutellas alternatīva. Šokolādes krēmu pēc tam var ziest uz maizītēm vai izmantot mafinu un kūku dekorēšanai.
Krēmīgā mango kūka bez cepšanas
Šobrīd, kad ir nopērkami īpāši gardi un sulīgi mango, grēks būtu tos neizmantot kāda kāruma pagatavošanai. Gardās mango kūkas pagatavošana būs īpaši vienkārša, jo vari izmantot veikalā nopērkamās biskvīta plāksnes.
Vienkāršā Lieldienu pasha
Lieldienu pasha daudzās ģimenēs ir neatņemama svētku maltītes sastāvdaļa. Biezpiena kārums tiek papildināts ar žāvētiem augļiem, riekstiem un citiem gardumiem. Arī šajā receptē ar sastāvdaļām iespējams variēt – ja negaršo vīģes, tās var nomainīt ar aprikozēm vai sukādēm. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Rūta Rietuma, kafejnīcas "Austra" šefpavāre.
Bērzu sulas ar cukuru, citrona miziņu un rozīnēm
Vitamīnu "bumba" veselībai un imunitātei - bērzu sulas ar garšīgām piedevām!
Bezē rulete ar laima krēmu
Salda olbaltumu biskvīta gaisīgā rulete ar skābenu laima putukrējuma pildījumu. Mutē izkusīs katrs gabaliņš, jo īpaši, ja baudīts kopā ar gardu tējas vai kafijas tasi.
Olu un lociņu smēriņš jeb salāti maizītēm
Ātrie olu un lociņu salāti maizītēm. Izmanto kā smēriņu, ziežot uz maizes ar nazi. Ja uzkodu vēlies pikantāku, pievieno vairāk sinepju.
Virteņi jeb vārītie pīrāgi ar biezpiena un gaļas pildījumu
Virteņi – sālsūdenī vārīti pīrāgi ar biezpiena, zaļumu un kūpinātas gaļas pildījumu – ir ļoti garšīga un vienkārša, bet nepelnīti piemirsta recepte, ko "Facebook" domubiedru grupā "Mēs gatavojam!" atgādina Gita Kučinska.
Aukstā zupa ar āboliem, redīsiem un piparmētrām
Pavasarī organisms ir izslāpis pēc svaigām, vieglām un jaunām garšām. Izmēģini ļoti atsvaidzinošu aukstās zupas versiju – ar gurķiem, āboliem, redīsiem un piparmētrām, kas papildināta ar ķiploka asumiņu.
Brokastu krēmsiers ar redīsiem un garšaugiem
Ātri pagatavojams smēriņš brokastu grauzdiņiem – krēmsiers ar svaigiem, rīvētiem redīsiem un sakapātiem zaļumiem. Ņiprākām maizītēm vai stienīšos sagrieztiem dārzeņiem.
Kartupeļu, redīsu un gurķu salāti ar sinepju mērci
Ātrie pavasara kartupeļu salāti ar redīsiem un gurķiem. Salātus pikantākus padarīs graudu sinepju mērcīte.
Citādāks borščs ar kazas siera maizītēm
Divas burvīgas receptes vienā – krēmīgs biešu borščs, kas pagatavots krēmzupas formā, un gardajai maltītei klāt trauslas kazas siera maizītes. Sasildīs gan pusdienās, gan vakariņās.
Burkānu kēkss ar krēmsiera glazūru
Garšām bagātīgs un ļoti gards burkānu kēkss. Kēksu mazliet mitrāku un saldāku padarīs virsū uzziestā krēmsiera glazūra, ar kuru nevajadzētu skopoties.
Pildītas olas ar kariju
Vienkārša un ātra recepte uzkodām kā nelieliem, tā prāvākiem svētkiem. Ja pildītās olas gribas nedaudz zaļākas, garnējumam izmanto pētersīļa lapiņas.
Aukstā zupa ar gurķiem un redīsiem
Atvēsinoša un veldzējoša aukstā zupa ar kraukšķīgiem redīsu un gurķu gabaliņiem. Pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem.
Sātīgā aukstā zupa ar biešu novārījumu
Nedaudz sarežģītāka aukstās biešu zupas versija, tomēr pūles ir tā vērtas - zupa ir ļoti sātīga un interesanta!
Skābeņu - nātru zupa
Skābeņu - nātru zupa vieglai vasaras maltītei.
Dienvidu jūras smūtijs
Īpaši tropisks un augļiem bagāts smūtijs, kurā satiekas krietna deva vitamīniem bagāto eksotisko augļu. Līdzās ierastajam banānam, kokteilī būs arī melone, papaija, marakujas mīkstums un grieķu jogurts.
Sulīgās vistas gaļas un biezpiena kotletītes ar citronu un piparmētru
"Kotletes sanāk debešķīgi maigas, mīkstas, sulīgas. Pateicoties cepšanai cepeškrāsnī, tur arī nav pievienotas liekas taukvielas. Un smalkās citrona un piparmētras notis... mmmmm... neuzbāzīgas, bet piešķir dikti feinas garšas nianses. Biezpiens nemaz nav jūtams, tikai ļoti maiga vistas gaļas garša." Savu gardo vistas–biezpiena kotletīšu recepti komentē bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.
Izcili gardais biezpiena sacepums ar rozīnēm
Biezpiena sacepums gluži kā skolas laikos – salds, garšīgs un ar rozīnēm. Atdzesētu sacepumu var kāri noēst tāpat vai ar ogu ķīseli, skābo krējumu vai kādu saldu mērci.