pasha
Foto: Shutterstock
Lieldienu svētku galds nav iedomājams bez dažādiem gardumiem, bet viens no tiem visnotaļ ir saldais biezpiena deserts pasha. Vēsturiski gan pasha ir pareizticīgo Lieldienu svinību galda sastāvdaļa, tomēr gadu gaitā, mainoties arī tradīcijām, pasha kļuvusi par ēdienu, kas jāgatavo ne vienās vien mājās, neatkarīgi no reliģiskās piederības. Tā kā pashas gatavošana var aizņemt pat četras (ja ne vēl vairāk) dienas, tad tā jāsāk gatavot laikus. Lūk, dažas receptes no "Tasty" krājumiem arī tavam svētku galdam!

Pasha simbolizē ne vien aizliegtos Lielā gavēņa ēdienus (tā gatavota no piena produktiem un olām), bet arī Kristus augšāmcelšanos. Tāpēc krievu un ukraiņu receptēs tradicionāli bieži vien pieprasīta pat speciāla koka forma, kurā biezpiena masa iegūst piramīdas formu un uz tās sāniem izceļas burti "XB". Tie apzīmē frāzi "Христос Воскресe!" jeb "Kristus ir augšāmcēlies!", norāda "Pravmir". Turklāt pasha svētku galdā nav ceļama viena – tai līdzās liek arī Lieldienu maizi kuliču.

Senākajās krievu virtuves receptēs pasha sastāv vien no biezpiena, olu dzeltenumiem, cukura, vaniļas cukura, sviesta un putukrējuma. Taču, receptēm attīstoties, pamazām pashā parādījušās gan mandeles, gan žāvētie augļi, sukādes, citrusaugļu miziņas un pat marmelādes gabaliņi un šokolāde. Tāpēc katrs var izvēlēties recepti pēc savas gaumes un tā, kādas sastāvdaļas pieejamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!