maize kuličs lieldienas
Foto: Shutterstock
Lieldienām piedien kārtīgs svētku galds, kas piepildīts dažnedažādiem gardumiem. Bez olām, biezpiena pashas, salātiņiem un citiem labumiem, daudzu valstu tradīcijas pieprasa galdā likt arī pašu ceptu maizīti. Katra tauta vai ticība to dara pēc savām tradīcijām, bet tas netraucē aizņemties idejas un pagatavot kādu krievu kuliču, britu krusta maizīti vai franču brioša maizīti.

Kuličs ir tā maize, kurai svētku galdā pēc pareizticīgo tradīcijām jāstāv līdzās pashai. Maize jācep stāva un apaļa, lai katram ēdājam tiktu pa lielai šķēlītei. Bet uz tās ziež virsū biezpiena pashu un ēd abus gardumus kopā.

Krusta maizītes ir viens no Lielbritānijas lepnumiem, ko paši briti ēd Lielajā piektdienā. Maizītes gatavo no mīklas, kas papildināta ar garšvielām, rozīnēm, bet to virsū uzziests balts krusts, kas simbolizē Kristus sišanu krustā. Novirzoties no tradicionālajām receptēm, šos gardumus vari gatavot arī vēlāk un ēst Pirmajās Lieldienās. Bet, pieejot gatavošanai radoši, krusta maizītes vari izcept arī kēksiņu izskatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!