Tortilja ir ne tikai veselīga alternatīva maizei, bet arī pamata sastāvdaļa tradicionālajiem meksikāņu ēdieniem – burito, kesadiljai, fahitai, tako un enčiladai. Kā šie ēdieni atšķiras, skaidro restorāna "Tex-Mex Republic" pārtikas tehnoloģe Aija Ruzaiķe.
"Atšķirība starp šiem Meksikas ēdieniem meklējama pildījumā, tortiljas veidā (kviešu vai kukurūzas) un lielumā, kā arī pagatavošanas metodē," saka Ruzaiķe un sniedz ieskatu, lai katrs atrastu savai gaumei piemērotāko.
Burito ir satīta kviešu tortilja ar pildījumu, un to mēdz dēvēt arī par lielo tako. Pēc tradicionālās meksikāņu receptes tas tiek pildīts ar liellopa, vistas vai cūkgaļu un pupiņām, bet mūsdienās burito ieguvis arī jaunus atvasinājumus, kas būs piemēroti arī veģetāriešiem. To, piemēram, var bagātināt ar rīsiem, salsu, salātiem, jūras veltēm, sieru, gvakamoli, skābo krējumu vai dažādiem dārzeņiem. Kad burito ir gatavs, to var arī tvaicēt vai fritēt.
Tako, kas ir viens no iecienītākajiem meksikāņu ēdieniem, ir izmēra ziņā mazāka uzkoda par burito. Tā tiek pasniegta gan kukurūzas, gan kviešu tortiljā. Autentiskas tako garšas iegūšanai jāizmanto mīksta kukurūzas tortilja un tās pildījumā jābūt gaļai (tā var būt liellopa, vistas vai cūkgaļa) sīpoliem un svaigai kinzai. Taču pildījumu var veidot arī pēc saviem ieskatiem – ar gaļu, dārzeņiem, sieru, salsu, zaļajiem salātiem, gvakamoli un citiem produktiem. Šī būs īpaši piemērota uzkoda dārza ballītēs vai piknikos.
Savukārt fahita ir viens no tiem meksikāņu ēdieniem, kam nav noteikta pasniegšanas veida. Lielākā daļa restorānu pasaulē to servē vidēja vai liela izmēra kviešu tortiljās, turklāt pildījumu tajā ietinot tikai daļēji. Fahita ir arī viens no tiem ēdieniem, kura pildījumu un tortilju var pasniegt atsevišķi. Tradicionālais fahitas pildījums ir dažāda veida grilēta gaļa (pamatā izmanto liellopu), paprika, sīpoli un pikantas garšvielas. Kā piedevas klāt var pasniegt skābo krējumu, gvakamoli vai dažādu veidu salsas jeb mērces.
Lielākai sāta sajūtai, pildītās tortiljas var gatavot arī cepeškrāsnī. Viens no tādiem tradicionālajiem ēdieniem ir meksikāņu sviestmaize jeb kesadilja, kuras pamatā ir kviešu tortilja. Tā tiek pasniegta, pārlocīta uz pusēm, vai arī kā divas vidēja lieluma tortiljas, kas saliktas viena uz otras. Arī šai uzkodai variācijas par pildījumu laika gaitā attīstījušās pēc katra ēdāja ieskatiem, taču pildījumam visbiežāk tiek izmantota vistas vai liellopa gaļa, vai garneles, sīpoli, kukurūza un daudz siera. Kad tortilja pārlocīta vai tai virsū uzlikta cita, to liek cepeškrāsnī un karsē, līdz kesadilja kļūst kraukšķīga un siers pilnībā izkusis.
Otrs siltās tortiljas paveids ir enčilada. To pasniedz satītu vidēja izmēra kviešu vai mīkstajā kukurūzas tortiljā. Pildījumam parasti izmanto gaļu, pupiņas un sieru, taču veģetārā versijā var gatavot tikai ar sieru. Pirms likšanas cepeškrāsnī enčiladas vienmēr tiek pārlietas ar čilli piparu mērci vai salsu, lai garšu buķete būtu vēl bagātīgāka.
"Versijas par tortilju ēdieniem Meksikas virtuvē ir ļoti dažādas, un labākais ir tas, ka katrs tajos var ienest sev tīkamākās garšas," saka Aija Ruzaiķe.
Burito ar tīģergarnelēm
Meksikāņu virtuves klasika – burito ar pikantām tīģergarnelēm, sieru un avokado. Recepti piedāvā restorāna "Tex-Mex Republic" pārtikas tehnoloģe Aija Ruzaiķe.
Ātrie vistas tako ar gvakamoli
Pavisam ātrie un veselīgie tako, ko pagatavot no vakardienas vistas. Ja ir vēlēšanās, var izmantot jau gatavu gvakamoli, bet svaiga garšos daudz labāk.
Gardās vistas enčiladas ar sieru
Gardie, sildošie un pikantie meksikāņu ēdieni ir kā radīti, lai tos baudītu ziemas spelgonī. Ar sulīgu vistas gaļu pildītās, tomātos un krējumā sutinātās enčiladas ar zeltainu siera garoziņu, līdzinās mums ierastajām pildītajām pankūkām, kas papildinātas ar čili asumiņu.
Tortiljas ar zivi, salātiem un jogurta mērci
Garda un vienkārša uzkoda – ar zivi, salātiem un mērci pildītas tortiljas. Šo no tortiljām gatavoto maltīti dēvē par fahitām (fajitas).
Pildītie tortiljas groziņi ar olu un dārzeņiem
Tortiljas būs kraukšķīgs un garšīgs pamats, kur iecept omletes. Atliek vien plāksnes ielikt mafinu pannā un sapildīt ar garšīgām sastāvdaļām – sakultu olu, tomātiem, papriku un spinātiem. Recepti "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā Signe – tā piedalās brīvdienu recepšu konkursā.
Burito ar tomātu omleti, avokado un šķiņķi
Tortiljas lapas sainītis burito vienmēr būs ērta maltīte, ko ēst, turot rokās. Ātrām vakariņām burito sapildi ar omleti, kas papildināta ar tomātiem un avokado. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Rimi gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.
Zivju pirkstiņu vraps
Garda pusdienu pārtraukuma uzkoda, kuru līdzņemšanai uz darbu var sagatavot arī iepriekšējā vakarā.
Laša un vārītas olas vraps
Ērta un garda uzkoda, kas būs piemērota gan pasēdēšanai nelielā draugu lokā, gan brīvdienu brokastīs ģimenei, gan paņemšanai līdzi uz darbu veselīgai uzēšanai pārtraukumā.
Asais burito ar liellopa gaļu un papriku
Ļoti ātri pagatavojamu vakariņu ideja tex-mex cienītājiem - burito ar liellopa gaļas strēmelītēm un saldo papriku.
'Tex-mex' kotletes ar marinētiem sīpoliem un tortiljām
Piektdienas vakaram piestāv intensīvākas garšas, kādēļ gan nesarīkot tex-mex ballīti? Vai vismaz vakariņas tex-mex noskaņā - kotletītes ar tortiljām un pašu marinētiem sīpoliem.
Zivs filejas vrapi ar zaļumiem un marinētiem gurķīšiem
Reizēm tā vien kārojas ko vienkāršu, rokās paņemamu un gardu. Baltās zivs filejas "burgeri", kas ietīti tortiljā, būs interesants risinājums vienkāršai maltītei, kuru ēst tāpat, turot rokās.
Tortiljā ietītie avokado un olu salāti
Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!
Tortilju kabatiņas ar spinātiem, dārzeņiem un pupiņām
Mēdz gadīties, ka pārtikas veikalā "iekrītam" uz akcijām un nopērkam kādu ēdienu, vēl nezinot, ko no tā pagatavot. Vismaz mūsu virtuvē tā mēdz iemaldīties tortiljas - meksikāņu "pankūkas", kuras pēc tam vēl labu brīdi gaida savu apēšanas reizi. Lūk, ideja, ko pildīt tortiljās, ja vēlies ko sātīgu, bet bez gaļas.
Burito ar cūkgaļu
Burito ar cūkgaļu - kārtīgai pusdienu maltītei.
Pildītās meksikāņu 'pankūkas' - kesediljas
Ātra un vienkārša brokastu recepte, ko piedāvā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.
Asie tortilju rullīši ar liellopa gaļu
Nezinu, kā jums, bet man ļoti garšo tako jebkurā tā formā. Tako salāti, cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar tako mērci... Tas ir tikai laika jautājums, līdz es izdomāšu, kā tako iekļaut arī zupās. Bet šai dienai - tako pildījums tortilju rullīšos. Nav tā, ka man negaršotu kraukšķīgie tako čipsi, tomēr ikreiz, kad tos ēdu, puse čipsu galu galā sabirst man klēpi, tādēļ nolēmu eksperimentēt ar tortiljas plāceņiem.
Pildītas tako ligzdiņas ar Holandes sieru
Pelēkajās dienās šī priecīgā maltīte būs tā, kas noteikti uzmundrinās ēdājus. "Sātu dod vistas fileja, kraukšķīgumu salāti un paprika. Izvēlies dārzeņus pēc savas gaumes – plāni grieztu burkānu, gurķa vai baltā redīsa šķēlītes, Ķīnas kāpostu vai ledus salātus," norāda receptes autore Linda Tellgrena no bloga Lindas Virtuve. Punkts uz "i" būs gardais, izkusušais Holandes siers.
Tako ar zivi meksikāņu gaumē
Ātrā uzkoda dienvidamerikāņu gaumē – mīklā panēta zivs trauslā tako laiviņā. Īpašu garšu maltītei piešķirs alus mīkla, kurā zivs panēta, kā arī krējuma mērce. Baudi kopā ar limonādi vai meksikāņu alu.
Pikantā meksikāņu uzkoda – gvakamole
Gvakamoli ēd ar grauzdētu maizi vai kukurūzas čipsiem, vai kā piedevu pie tortiljas.