Tā kā pērn iesāktā tradīcija – Baltā galdauta svētki – arī šogad solās būt īpaši svinīgi, vērts padomāt par svētku cienastu jau laikus. Ierasts, ka 4. maija svētkos galdā ceļami tradicionāli ēdieni, kuru garša zināma visiem. Tāpēc, lai ēdājiem atgādinātu, kas tad ir latviešu tradicionālās virtuves īstenās vērtības, vērts galdā celt pa kādai ceptai reņģītei, marinētai siļķei vai ķilavolai.
Svaigas reņģītes vienkārši iztīri, apviļā miltos un sakultā un sacep uz pannas. Pēc tam tās vari garšīgi uzfrišināt – ar etiķa marinādi, tomātu mērci vai saceptiem sīpoliem. Noturētas zivis pēc tam atliks vien pasniegt skaistākā traukā, lai katrs ēdājs liek uz šķīvja un bauda tāpat, vai kopā ar rupjmaizes šķēlīti. Turklāt no asakām nevajag baidīties – pēc izcepšanas sīkās asakas kļūst mīkstas, un ēšanas laikā atliek vien izņemt centrālo asaku.
Bet, ja cepšanai laika nav, ātri var iemarinēt svaigu siļķes fileju. Tad atliks vien pagatavot marinādi no etiķa, garšvielām vai kādas citas ņiprākas sastāvdaļas, piemēram, vīna. Tāpat noteikti nevajadzētu smādēt salakas – tās īpaši labi garšos, ja noturēsi majonēzes un diļļu mērcītē. Pavisam ātro recepšu cienītājiem noteikti iesakām ķilavolas – pietiekami sātīgas un vienkāršas, lai pa spēkam sarūpēt cienastā tas būtu katram. Lai gardi svētki!
Ceptas reņģītes gardā marinādē
Ļoti gards paēdiens pie kartupelīšiem – apceptas un iemarinētas reņģes. Ja gatavojies tās ēst jau nākamajā rītā, marinādi gatavo stiprāku, tad tās būs izcili gardas.
Reņģes sīpolu marinādē
Reņģes sīpolu marinādē - ideālai uzkodai pie kāda graķīša.
Marinētas reņģes ar sīpoliem un apelsīnu šķēlēm
Reņģes karstā marinādē ar sīpolu gredzeniem un apelsīnu šķēlēm - klasiskas receptes improvizācija.
Reņģītes ar olīvu salsu Vidusjūras noskaņās
Vienkārša reņģīšu uzkoda Vidusjūras gaumē ar zaļajām olīvām, smalki sakapātu sarkano sīpolu un ķiploku. Lieliski saderēsies ar citām Vidusjūras stila uzkodām.
Siļķe marinādē (recepte ar etiķa esenci)
Marinēta siļķe ir iecienīta uzkoda, neslēpsim, īpaši - pie mazā graķīša.
Siļķu rullīši ar bietēs marinētiem sīpoliem, biezpienu un krēmīgiem kartupeļiem
Siļķe ar biezpienu un kartupeļiem ir īstena latviešu virtuves klasika, bet šoreiz piedāvājam to pagatavot neierastā izpildījumā. Biezpiens ar jogurtu un rozā siļķe? Kāpēc gan ne? Šāda krāsaina un koša klasikas interpretācija iepriecinās gan lielus, gan mazus ēdājus, un padarīs īpašu pat visikdienišķāko maltīti.
Salakas majonēzes mērcē
Ļoti garda un viegla recepte, kā pagatavot salakas pikantā un sātīgā variantā. Zivtiņas iztīra, sacep uz pannas, bet pēc tam visu garšu burvību paveic majonēzes mērce ar ķiplokiem un dillēm.
Mājās gatavotas šprotes
Mājās gatavotas šprotes - lētāk un veselīgāk.
Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas
Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas klasiskajā variantā.
Gardais ceptu reņģu sautējums ar burkāniem, tomātiem un sīpoliem
Gards ceptu reņģu sautējums ar burkāniem, tomātiem un sīpoliem. Lieliski garšos gan ikdienā – ar ceptiem vai vārītiem kartupeļiem, gan kā svētku galdā ceļama uzkoda – uz svaigi grauzdētas maizes šķēlēm.
Vīna etiķī marinēta siļķe
Marinēta siļķe derēs gan aukstajam galdam gan ikdienā uz maizes.
Marinēta siļķe korejiešu gaumē
Reiz izmēģināta, šī recepte mēdz kļūt par daudzu viesību uzkodu galda trumpi. Izmēģiniet, nenožēlosiet!