Foto: Privātais arhīvs

Tā kā pērn iesāktā tradīcija – Baltā galdauta svētki – arī šogad solās būt īpaši svinīgi, vērts padomāt par svētku cienastu jau laikus. Ierasts, ka 4. maija svētkos galdā ceļami tradicionāli ēdieni, kuru garša zināma visiem. Tāpēc, lai ēdājiem atgādinātu, kas tad ir latviešu tradicionālās virtuves īstenās vērtības, vērts galdā celt pa kādai ceptai reņģītei, marinētai siļķei vai ķilavolai.

Svaigas reņģītes vienkārši iztīri, apviļā miltos un sakultā un sacep uz pannas. Pēc tam tās vari garšīgi uzfrišināt – ar etiķa marinādi, tomātu mērci vai saceptiem sīpoliem. Noturētas zivis pēc tam atliks vien pasniegt skaistākā traukā, lai katrs ēdājs liek uz šķīvja un bauda tāpat, vai kopā ar rupjmaizes šķēlīti. Turklāt no asakām nevajag baidīties – pēc izcepšanas sīkās asakas kļūst mīkstas, un ēšanas laikā atliek vien izņemt centrālo asaku.

Bet, ja cepšanai laika nav, ātri var iemarinēt svaigu siļķes fileju. Tad atliks vien pagatavot marinādi no etiķa, garšvielām vai kādas citas ņiprākas sastāvdaļas, piemēram, vīna. Tāpat noteikti nevajadzētu smādēt salakas – tās īpaši labi garšos, ja noturēsi majonēzes un diļļu mērcītē. Pavisam ātro recepšu cienītājiem noteikti iesakām ķilavolas – pietiekami sātīgas un vienkāršas, lai pa spēkam sarūpēt cienastā tas būtu katram. Lai gardi svētki!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!