4. maijā aicinām rotāt galdu ar nule kā izgludinātu galdautu, lai kopā ģimeni ieturētu gardu, kopīgi sarūpētu maltīti. Plašu recepšu klāstu patriotiskiem svētkiem meklē te, bet zemāk atradīsi latviskām garšām bagātu salātu receptes, ko iekļaut mūsu valsts svētku dienas ēdienkartē.
Viens no latviskākajiem produktiem – gan garšas, gan krāsas ziņā – nenoliedzami ir bietes. No tām, pamīšus ar kazas sieru, vari pagatavot gan sarkani baltus tornīšus, gan tradicionālo vinegretu – ar olu un siļķi, gan neparastu ruleti jeb "kažoku" bez siļķes.
Arī ķiploku grauzdiņi ir varen latviska uzkoda, tādēļ maija saulītē izeļam no "Tasty" recepšu krājumiem arī divas sātīgu grauzdiņu kārtojumu receptes, kas būs kā radītas tiem, kas uzskata, ka uz kārtīga svinību galda nav vietas pliekaniem lapu salātiem.
Rūjienas un Valmieras salātu nosaukumi liek skaidri manīt, kādēļ tiem būtu atrodama vieta uz galda Latvijas svētku dienā. Ja nu kāds vēl "Rūjienu" vai "Valmieru" nav iepriekš baudījis, tad 18. novembris ir īstais brīdis, lai iegūtu jaunu, garšīgu pieredzi.
Āboli, pupiņas, siļķes, kāposti, kūpināta vista, kartupeļi, redīsi, lakši, mājas siers un sēnes (pat, ja saldētavas krājumi izbeigušies un jāizmanto šampinjoni) – arī tās ir Latvijas garšas, kas šogad patriotiskos svētkus var padarīt vēl latviskākus un īpaši garšīgus.
Skaistus svētkus!
Fiksie Rūjienas salāti
Rūjienas salāti ir ātri pagatavojama un garšīga tradicionālā vinegreta alternatīva. Izmantojot vekalos nopērkamās vārītas bietes, šos salātus varēsi pagatavot 10 minūšu laikā.
Kartupeļu, redīsu un gurķu salāti ar sinepju mērci
Ātrie pavasara kartupeļu salāti ar redīsiem un gurķiem. Salātus pikantākus padarīs graudu sinepju mērcīte.
Grauzdiņu salāti ar svaigu gurķi, sieru un vistas girosu
Pikantie grauzdiņu salāti – vienkāršs izpildījums, bet gards un skaists papildinājums aukstajam galdam.
Krāšņais svētku salātu kārtojums
Ātri pagatavojams, skaists un garšīgs vistas salātu kārtojums – īsti piemērots svētku galdam.
Vinegrets ar olu un siļķi
Plānojot valsts dzimšanas dienas svētku galdu, veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis rosina gatavot tradicionālus ēdienus Latvijas karoga krāsās, piemēram, biešu vinegretu ar olu un siļķi!
Salātu kārtojums ar šampinjoniem un citiem dārzeņiem jeb sāļā torte
Svētku salātu kārtojums, kas būs lieliska alternatīva rasolam – šampinjonu un citu dārzeņu kārtojums. Ja ir vēlēšanās, bez gaļas var iztikt.
Vasarīgie zaļumu un redīsu salāti kefīra mērcē
Jauno lapu un zaļumu salāti ar pirmajiem redīsiem, gurķiem, kas bagātīgi sajaukti ar kefīra mērci. Kefīram šajos salātos jābūt daudz, jo tie, atšķirībā no gurķu un tomātu salātiem, nedod tik daudz papildu sulas. Šie salāti ir īsti vasaras vēstneši! Recepti iesaka "Rimi Gardēžu" komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.
'Kažoks' bez siļķes – neparasta salātu rulete svētku galdam
Interesanta alternatīva – siļķe kažokā bez siļķes, turklāt satīta ruletes formā. Šie gardie salāti būs īsta svētku galda rota. Ja nepievienosi sinepes un sīpolus, salātu garša būs maigāka, un tos varēs baudīt arī bērni.
Pavisam vienkāršie salāti ar mājas sieru
Kad ir pietiekami daudz cepts, vārīts, šmorēts un visādi citādi gatavots, pavisam vienkāršs, nesarežģīts un tīrs ēdiens šķiet kā laimes sala. Jo īpaši pavasarī, kad esam izslāpuši pēc svaiguma un vitamīnu krājumu papildinājuma. Šos vienkāršos, bet ļoti atsvaidzinošos salātiņus iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.
Pavasara salāti ar lakšiem, olām un svaigu gurķi
Īsts pavasara vitamīnu "sprādziens" piecās minūtēs pagatavojamu salātu veidolā!
Vinegrets ar turku zirņiem un papriku
Tradicionālais vinegrets ar nedaudz eksotisku piesitienu, jo šoreiz iesakām kartupeļus aizstāt ar turku zirņiem un papildināt salātus ar kraukšķīgu papriku. Savukārt mērcei asumiņu piešķirs citronu sula un sinepes.
Skābeņu, redīsu un gurķu salāti ar fetas sieru
Piecās minūtēs pagatavojami salāti ar sezonā aktuālajām skābenēm un pirmajiem no dobes izceltajiem redīsiem. Fetas siers šiem svaigajiem salātiem piešķirs krēmīgumu, turklāt tiem nebūs jāpievieno sāls, jo feta ir gana sāļa.
Valmieras salāti
Zibenīgi pagatavojamos, vienkāršos un ļoti sātīgos Valmieras salātus, kas ir nedaudz piemirsta pašmāju salātu klasika, iesaka Kitija Giptere no "Facebook" domubiedru grupas "Mēs gatavojam!".
Svaigie pupiņu salāti burciņā
Salātiem ne vienmēr jāatrodas lielā bļodā – tie būs vēl garšīgāki, pasniegti, piemēram, stikla burciņā. Saliec kārtu kārtās visas sastāvdaļas, pārlej ar mērcīti un noslēdz vāciņu. Burciņu vari ņemt līdzi uz darbu vai kādā pavasarīgā piknikā parkā.
Mēlīšu salāti ar marinētiem šampinjoniem
Kad gurķu un tomātu salāti jau apnikuši, laiks pamieloties ar ko kreftīgāku. Mēlīšu salātus ar krietnu karoti majonēzes novērtēs gan ciemiņi svētku reizēs, gan mājinieki vakariņās.
Kūpinātas vistas salāti ar āboliem, vīnogām un Cēzara salātu mērci
Ļoti ātri pagatavojami un debešķīgi gardi kūpinātas vistas salāti, kam īpašas garšas nianses piešķir āboli, sulīgas vīnogas, kraukšķīgi valrieksti un pašgatavota Cēzara salātu mērce.
Sarkanbaltie biešu un kazas siera tornīši
Sarkans pie balta, sarkans pie balta – un rezultātā sanāk gardais biešu un kazas siera tornītis. Šis ēdiens var kalpot kā lieliskas ātrās brokastis vai starteris pusdienām, vai brangām vakariņām. Tā kā kazas sieri mēdz būt sāļi, no garšvielām pietiks tikai ar melnajiem pipariem. Bet olīveļļa un balzamiko etiķis patīkami kontrastēs ar biešu saldumu.
Sarkano kāpostu un ābolu salāti
Kraukšķīgo sarkano kāpostu salāti ar saldenajiem āboliem un burkāniem. Klāt pagatavo saldenu eļļas, ābolu etiķa un medus mērcīti. Ja vēlies salātus maigākus, šo mērces variantu vari aizstāt ar bezpiedevu jogurtu.
Pupiņu salāti ar siļķi un granātābolu sēkliņām
Ļoti gardi, koši un zibenīgi pagatavojami salāti, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad pie durvīm klauvē negaidīti viesi. Šie salāti ir pagatavojami vien nieka 10 minūšu laikā – visas sastāvdaļas atliek vien salikt bļodā, pārliet ar mērci un pārkaisīt ar spridzīgi košajām granātābolu sēkliņām.
Kārtainie ķiploku grauzdiņu salāti ar tomātiem un kukurūzu
Šie ir vieni no iecienītākajiem salātiem jau labu laiku. Pirmo reizi ar šiem salātiem saskāros pie savas māsas. Viņa bija pagatavojusi, un arī es atzinu par labu esam. Taču ilgstoši nespēju saņemties un pagatavot pati.
Siļķu rasols ar āboliem un mārrutku mērci
Siļķu rasols ar āboliem – tik gards, ka mēli var norīt!
Siltie kartupeļu salāti 'Pārsteigums'
Kartupeļu salāti ar marinētiem gurķiem, šampinjoniem un desu.