Rauši, plātsmaizes un klimpas: 17 sulīgi un saldi rabarberu kārumi
Foto: Shutterstock
Pašmāju gardēži jau izsenis ir turējuši godā teju katras lauku mājas pagalmā kuplojošos, vienkāršos rabarberus. Daudziem viena no skābākajām bērnības atmiņām ir iekošanās sulīgā rabarbera kātā, kas devīgie iemērcēts cukuriņā, tomēr to kulinārās izmantošanas iespējas ir daudz plašākas. Īpaši labi rabarberi ar savu atspirdzinoši svaigo garšu iederas dažādos desertos un konditorejas izstrādājumos. Rabarberus var ēst, kamēr vien tie atrodami dārzā, tikai jāņem vērā, ka pēc Jāņiem rabarberu miza būs jau stipri vien biezāka, tādēļ tieši maijs ir īstais laiks, kad sākt izbaudīt rabarberu sezonu, palutinot savējos ar kādu fikso rabarberu plātsmaizi, kefīrkūku, ruleti vai tīkami saldskābu rabarberu uzpūteni.

Rabarberi ir viens no pirmajiem vitamīnu avotiem dārzā, kas nogatavojas jau maija vidū. Sulīgajos kātos ir daudz ābolskābes un citronskābes, tieši tāpēc rabarberi ir tik skābi. Tie ir arī veselīgi, jo satur 1/3 no cilvēkam nepieciešamās C vitamīna devas dienā, kā arī daudz kālija un kalcija, kas nepieciešami kauliem, kā arī nātriju, kas normalizē kuņģa darbību. Vairāk lasiet šeit.

Stādaudzētavas "Dimzas" pārstāvis Guntis Vītoliņš piekodina, ka rabarberu lapu lietošana uzturā gan nav ieteicama, jo tajās ir oksālskābe (skābeņskābe), tādēļ leknās lapas labāk izmantot tikai kā galvassegu karstās vasaras dienās vai kompasta materiālu augiem, kam nepieciešama skāba augsne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!