Starp citu, tieši šobrīd skābenes ir vismaigākās un veselīgākās un skābeņskābes tajās vēl maz, tādēļ ir vispiemērotākais laiks gatavot un baudīt dažādus skābeņu ēdienus, jo vēlāk, lapiņām nobriestot, tās kļūs krietni vien skābākas un sīvākas.
Tradicionāli skābeņu zupu vāra uz gaļas buljona bāzes vai pievienojot tai kūpinātas ribiņas, Lai arī gala rezultāts ir gards, tomēr process ir visai laikietilpīgs un īsti nederēs ātrām darbdienu vakariņām. Ja vēlies skābeņu zupiņu ar gaļas piedevu baudīt ātrāk, mēs iesakām to papildināt ar nelielām maltās gaļas frikadelītēm, kas jāvāra vien pāris minūtes.
Svaigās skābenes garšos lieliski arī dažādās zupās bez gaļas piedevas – kā siltajās, tā aukstajās. Savukārt izsmalcinātāku garšu cienītāji skābenās lapiņas var izmantot maigas krēmzupas pagatavošanai.
Lai labi garšo!
Bezgaļas zupa ar grūbām un pavasara zaļumiem
Pavasarīgi viegla, bet tai pašā laikā sātīga bezgaļas zupa ar pirmajiem sezonas zaļumiem – nātrēm, lakšiem un skābenēm. Ja vēlies, pirms pasniegšanas vari tai pievienot vārītu olu un karoti skāba krējuma.
Fiksā skābeņu un spinātu krēmzupa
Vienkārša, ātra un pavasarim ļoti atbilstoša krēmzupa no skābenēm un spinātiem. Zupu var ēst gan siltu, gan aukstu.
Aukstā skābeņu zupa ar zirnīšiem un marinētām bietēm
Tuvojoties svētkiem, jaunu garšu meklējumos mūsu ceļš aizveda līdz restorānam "Bibliotēka Nr.1" un šīs vietas šefpavāram Mārim Jansonam, kurš nu "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā atspirdzinošu auksto zupu ar svaigām skābenēm un kefīru. Aukstās zupas pamatu sagatavo atsevišķi no piedevām, abas daļas sajaucot pirms pasniegšanas. Ja marinētas bietes būs jau gatavas, zupu varēs pagatavot ļoti ātri.
Skābeņu - gaļas zupa ar grūbām
Vienkārši pagatavojama skābeņu - gaļas zupa ar grūbām. Īsta pavasara zupa, ar tik gardajām jaunajām skābenēm. Tiem, kas neēd gaļu, skābeņu zupu var vārīt dārzeņu buljonā.
Skābeņu – avokado krēmzupa
Iepriekšējā Berga Bazāra tirgū, ļaujoties jūsmai par pavasara zaļumiem, manā iepirkumu grozā nonāca skābenes. Nav zināms gan, kādiem nolūkiem – jo klasiskās skābeņu zupas vārīšanai esmu par slinku, bet svaigas skābenes nav mana iecienītākā salātu sastāvdaļa. Tā nu pēc nedēļām divām, veicot ledusskapja revīziju, nācās secināt, ka krājumā ir krietni pavītušas skābenes. Ko darīt? Ārā mest nevar – dabai un makam nedraudzīgi. Iepazīstoties ar mājās pieejamajām sastāvdaļām, tapa skābeņu – avokado krēmzupa.
Aukstā skābeņu zupa
Karstas dienas pusdienām - aukstā skābeņu zupa.
Skābeņu un spinātu zupa ar miežu putraimiem
Skābeņu un spinātu zupa ar miežu putraimiem pavasarīgai maltītei.
Skābeņu - nātru zupa bez gaļas
Skābeņu - nātru zupa būs sātīgs ēdiens, ko baudīt vakariņās vai pusdienās un šī zupa ir piemērota arī veģetāriešiem, jo ir bez gaļas.
Ātrā skābeņu zupa
Ātrā skābeņu zupa, kura pagatavojama 15 minūtēs.
Skābeņu - nātru zupa
Skābeņu - nātru zupa vieglai vasaras maltītei.
Skābeņu - biešu lapu aukstā zupa
Skābeņu - biešu lapu aukstā zupa spirdzinājums karstai vasaras dienai.
Ātrā skābeņu zupa
Ātrā skābeņu zupa - 15 minūtes un ceļama galdā.
Skābeņu aukstā zupa ar lakšiem un olām
Spirdzinoša skābeņu zupa, kurā sagaršojamas sinepju un mārrutku pikantās notis. Īpašu aromātu zupiņai piešķir ķiplokotie lakši, bet rīvētas olas nodrošina sāta sajūtu.
Liesa skābeņu aukstā zupa
Ja stirnas dārzā nav paspējušas nograuzt gardo skābeņu puduri, pagatavo atsvaidzinošu auksto zupu. Kefīra vietā izmantojot vien dažas karotes liesa skābā krējuma, zupas katls nebūs kaloriju bumba un pludmales sezonu varēsi sagaidīt izcilā formā. Droši var eksperimentēt ar zaļumiem un saplucināt arī rukolu vai kreses.