Patiesībā plācenīši ir ļoti pateicīga izvēle tad, kad mājās ledusskapī nekā daudz vairs nav palicis. Ja ir kāda ola, dažas karotes miltu, var sajaukt kopā pat visneiedomājamākās sastāvdaļas un tad tās izcept izcilā maltītē. Ja no iepriekšējo dienu maltītēm pāri palicis kartupeļu biezenis, tas būs kā radīts plācenīšiem! To pašu var teikt par novārītiem rīsiem, griķiem un kuskusu. Pat vientuļais siera gabaliņš vai desas gals var būt plācenīšu sastāvdaļa, tāpēc atliek vien pievērsties kritiskai ledusskapja revīzijai un izmantot to, kas ir pieejams, lai pagatavotu vakariņas.
Plācenīšus pasniedz ar kādu sātīgu mērci, piemēram, skābo krējumu, kas sajaukts ar svaigiem zaļumiem. Derēs arī vieglākas jogurta mērces ar iemaisītiem mārrutkiem, svaigu gurķi vai saldskābo čili mērci.
Kartupeļu plāceņi
Kartupeļu plāceņi cepami uz pannas, cepeškrāsnī vai pat uz ugunskura folijā, uz grila. Garšos labi jebkurā pagatavošanas veidā.
Kuskusa un cukīni plācenīši
Interesanti un gardi veģetārie plācenīši no kuskusa un cukīni – gan ēšanai ar salātiem pusdienās, gan uzkodu reizēm.
Tunča plācenīši ar saulē kaltētiem tomātiem
Neierasts veids, ko pagatavot no bundžiņas konservētā tunča savā sulā. Alternatīva ierastajām kotletēm un visai garda variācija pamatēdiena papildināšanai.
Zeltainie vistas plācenīši ar kausēto sieru
Viegli pagatavojami un sātīgi vistas plācenīši, kas garšos gan lieliem, gan maziem gardēžiem.
Rīsu kotletes jeb plācenīši
Sātīgai maltītei – rīsu kotletes ar dārzeņiem. Veģetāri plācenīši ēšanai ar salātiem vai gardu mērcīti.
Fiksie kefīra mīklas plācenīši ar sīpollokiem
Ja nevari izšķirties par to, ko gatavot – pīrādziņus vai pankūkas – šie sulīgie kefīra mīklas plācenīši ar olu un zaļajiem lociņiem būs īsts zelta vidusceļš. Turklāt tie ir pagatavojami nieka 15 minūšu laikā.
Sēņu, ziedkāposta un siera plācenīši
Gardi un sātīgi krāsnī cepti sāļie plācenīši no ziedkāposta, sēnēm un siera. No pagatavotās masas sanāks 6-7 palieli plācenīši. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Justīne un Monika.
Kabaču-spinātu plācenīši
Kad kārojas kas pavasarīgs gan pēc garšas, gan krāsas, jāgatavo plācenīši, kam piejauktas spinātu lapiņas. Šādi pasniegtus dārzeņus labprāt notiesās arī mazākie ēdāji, turklāt pagatavošana itin nemaz nav sarežģīta.
Garneļu un kukurūzas plācenīši
Mājīga uzkoda nelielām viesībām un ģimenes svētkiem. Garneļu plācenīši saderēsies ar jebkādiem augļu salātiem vai salsām.
Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši
Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši jeb "hara bhara" ir ļoti populāra veģetārā uzkoda, kuras dzimtene ir Indija. Garšvielām bagātais plācenītis garšos ne tikai veģetāriešiem, turklāt Indijas rieksta pusmēness, kas rotā plācenīti, padara to ļoti dekoratīvu un piemērotu viesībām. Tiem, kuriem negaršo asi ēdieni, var dārzeņu masai nepievienot čili piparu. No dotā daudzuma iznāks astoņi plācenīši.
Kāpostu-burkānu plācenīši
Sātīgs un apetītlīgs vakariņu ēdiens. Pasniedz ar skābu krējumu vai salātiem skābā krējuma mērcē.
Turku zirņu plācenīši no Tuvajiem Austrumiem 'falafeles'
Viens no austrumu gardumiem, kuru vērts nobaudīt – uzkodu plācenīši, kas pagatavoti no turku zirņiem, pupiņām un garšvielām. Labs veids, kā aizstāt gaļu, nezaudējot sāta sajūtu. Garšos kā veģetāriešiem, tā visiem citiem gardēžiem.
Neparastie nūdeļu plācenīši
"Dažkārt gardākie ēdieni ir tie, kas ir visvienkāršāk pagatavojami. Nūdeles ir demokrātisks ēdiens, kas garšo gan bērniem, gan pieaugušajiem, turklāt sniedz sāta izjūtu," stāsta jaunatvērtā Jūrmalas restorāna Laivas šefpavārs Jānis Eislers, piedāvājot vienkāršu recepti no senas pavārgrāmatas.
Vistas filejas un kukurūzas plācenīši
Atšķirībā no kotletēm šoreiz gaļu nevis samaļ gaļas mašīnā, bet smalki, jo smalki sagriež ar nazi. Plācenīši ļoti ātri ir gatavi, jo nelielās gaļas kripatiņas strauji izkarst. Svarīgi ir tos nepārcept, citādi fileja zaudē savu sulīgumu un maigo garšu.
Aknu plācenīši
Vienkārši un ātri, lēti un gardi - aknu plācenīši.