Ja esi starp tiem, kas pieņem, ka saldējuma pagatavošanai vajadzīga liela pieredze vai vismaz saldējuma mašīna, tad esi kļūdījies, jo pat ļoti baudāmu rezultātu izdosies iegūt jau pirmajā gatavošanas reizē un pat bez īpašās iekārtas. Receptes saldējumu pagatavošanai ir dažādas – vienkāršākās un laikietilpīgākās, tas atkarīgs no tā, kādas sastāvdaļas izmanto. Ja vēlies fikso versiju saldējumam, tad ņem talkā jogurtu vai sablendē sasaldētus augļus, ogas, bet sātīgo krējuma vai uz saldā krējuma bāzes radīto saldējumu vajadzēs gatavot ilgāk, tomēr gala rezultāts neliks vilties. Padomus, ko ievērot, gatavojot saldējumu bez speciālās iekārtas, lasi šeit.
Parūpējies arī par saldējuma pasniegšanu – ideāli, ja pagūsi sacept vafeles, bet tikpat labi tie var būt deserta trauciņi, kuros saldējuma bumbas garnētas ar piparmētru lapiņām, šokolādes skaidiņām, riekstiem vai kādu mērci – šokolādes, karameļu, ogu u.tml.
Izvēlies tīkamāko recepti un ķeries pie darba!
Supervienkāršais citronu saldējums no trīs sastāvdaļām
Man patīk izmēģināt dažādas internetā atrastas receptes – jo īpaši tad, ja tiek solīts: "Izdosies vienmēr, garšo dievīgi, jums patiks!" Rezultāti mēdz būt dažādi – reizēm jāpiktojas par nejēdzīgi izlietotiem produktiem, bet reizēm nudien ir prieks – jā, tiešām vienkārši un supergardi! Šis saldējums ir veiksmīgo eksperimentu kategorijā – tikai trīs sastāvdaļas, izdodoties vienmēr, nav nepieciešama saldējuma mašīna. Protams, ka bija jāizmēģina!
Fiksais jogurta saldējums no trīs sastāvdaļām
Kas gan būtu gada siltā sezona bez saldējuma! Ja esi pieņēmis, ka pašam pagatavot saldējumu ir pārāk sarežģīti, nāksies to pieņemt kā stereotipu, jo šī recepte ir katram pa spēkam, turklāt rezultāts garšos tik labi, ka roka nemaz vairs nesniegsies pēc veikalā nopērkamajiem saldējumiem.
Mājas saldējums no skābā krējuma
Krēmīgs skābā krējuma saldējums ar olām. Gatavo saldējumu ēd kopā ar svaigām ogām vai kādu saldu mērci, piemēram, šokolādes. No dotā sastāvdaļu daudzuma sanāks divi litri saldējuma. Recepti piedāvā "Rimi gardēžu" komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.
Zibenīgais banānu un kakao saldējums jeb 'nice cream'
Tie, kuri mēdz sekot līdzi dažādiem kulinārajiem blogiem un sociālu tīklu profiliem, zinās, kas ir "nice cream" jeb sasmalcinātu saldēto banānu krēms. Ja nē, pēdējais laiks iepazīties, jo "naiskrīms" patiesi ir kas dievīgs svelmainā vasaras dienā – maigs, atvēsinošs un ļoti, ļoti garšīgs. Ja neskaita saldēšanas laiku, kārums būs gatavs 5-10 minūtēs.
Fiksais ogu un jogurta saldējums
Viss, kas tev būs vajadzīgs šī saldējuma pagatavošanai – saldētas ogas, jogurts un nedaudz kļavu sīrupa. Īpaši gards tas būs, ja sajauksi vairākas ogas – pa drusciņai no saldētām zemenēm, mellenēm, ķiršiem vai upenēm.
Rabarberu saldējums
Tas laiks ir klāt! Rabarberu laiks! Un saldējums siltā jo siltā dienā ir tieši tas, kas vajadzīgs. Saldējums, kas garšo pēc rabarbermaizes, tā manējie šo saldējumu noraksturoja. Laikam tāpēc, ka kanēlis klāt.
Šokolādes saldējums no iebiezinātā piena
Vienkārši pagatavojams šokolādes saldējums no iebiezinātā piena.
Jogurta saldējums ar zemenēm un rabarberiem
Vasarā nav labāka našķa par saldējumu. Te gan tiešām saldējums jādēvē par našķi, jo cukurs izmantots gana daudz, bet pie tā vainīgs skābais rabarbers. Ja vēlies saldējumu skābāku, cukuru izmanto mazāk, jebkurā gadījumā, rezultāts būs atspirdzinošs.
Banānu un zemesriekstu sviesta ātrais saldējums
Saldēto banānu krēmu jeb "nice cream" var itin viegli pagatavot. Atliek vien pievienot papildu sastāvdaļas izteiksmīgākai garšai un saldēto banānu krēms būs gatavs dažās minūtēs. Pats jaukākais – banāni ir tik saldi, ka krēmam nevajadzēs cukuru.
Jogurta saldējums ar rabarberiem un piparmētrām
Laikā, kad rabarberu krājumi pārsniedz normu un aptrūkstas idejas, kur tos likt lietā, doma par saldējumu vasaras tveicīgajās dienās nebūt nav peļama. Tā nu nolēmu izmantot skābenos kātus, un jāatzīst, rezultāts izdevās vairāk nekā gards! Turklāt šo auksto kārumu var pagatavot arī tie, kam mājās nemaz nav saldējuma mašīna.
Mohito sorbets
Mohito var būt ne tikai dzēriens, bet karstai vasaras pēcpusdienai var pagatavot burvīgu, viegli reibinošu sorbetu. Šī deserta priekšrocība ir tā, ka to var glabāt saldētavā līdz 3 mēnešiem.
Medus saldējums
Medus saldējums - visvienkāršāk pagatavojamais saldējums.
Kokosriekstu piena un zemeņu saldējums
Īpaši veselīgs saldējums, kuru var baudīt arī vegāni un cilvēki ar laktozes nepanesamību. Bet garšos noteikti arī visiem pārējiem. Recepti piedāvā kulinārā bloga "Lindas virtuve" autore Linda.
Šokolādes sorbets
Atspirdzinošs un ledus auksts deserts tveicīgajām vasaras dienām – šokolādes sorbets. Lai gan par sorbetu parasti dēvējam tādus saldētos krēmus, kuriem pievienots pavisam nedaudz alkohola, šoreiz noteikti jāpiedēvē nosaukums šim gardajam šokolādes brīnumam. Jo mēli var norīt!