soļanka zupa
Foto: Shutterstock
Kad pēc brīvdienu piknikiem un dārza ballītēm ledusskapja plauktos ir "aizķērušās" pāris cepamdesiņas, vēl neiemarinēts gaļas gabaliņš, dažas šķēles cepeša, kāds tomāts, zaļumu buntīte, pusizēsta sālīto gurķu burciņa un kečups vai tomātu mērce, ko vēl nav paspēts izlietot kopā ar šašlikiem, ir īstais brīdis veikt lielo ledusskapja "tīrīšanu" un izmantot visus šos labumus, pagatavojot lielu toveri ar kreptīgu soļanku.

Zupa savulaik esot radusies tieši ar šādu mērķi – pagatavot gardu maltīti, izmantojot tos produktus, kas pieejami, lai neko nevajadzētu mest mēslainē. Senākos laikos, kad vēl Krievijā vēl nebija "ieceļojuši" tomāti, soļankas galvenās sastāvdaļas bija gurķu sālījums, trekna gaļa un piemājas dobē izaudzēti dārzeņi.

Pastāv uzskats, ka īstenai soļankai ir jābūt pagatavotai no vismaz četru vai pat piecu veidu dažādiem gaļas produktiem, neiztiekot arī bez iepriekš novārītām nierēm. Bet lieliski garšos arī no zivīm gatavota soļanka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!