Zupa savulaik esot radusies tieši ar šādu mērķi – pagatavot gardu maltīti, izmantojot tos produktus, kas pieejami, lai neko nevajadzētu mest mēslainē. Senākos laikos, kad vēl Krievijā vēl nebija "ieceļojuši" tomāti, soļankas galvenās sastāvdaļas bija gurķu sālījums, trekna gaļa un piemājas dobē izaudzēti dārzeņi.
Pastāv uzskats, ka īstenai soļankai ir jābūt pagatavotai no vismaz četru vai pat piecu veidu dažādiem gaļas produktiem, neiztiekot arī bez iepriekš novārītām nierēm. Bet lieliski garšos arī no zivīm gatavota soļanka.
Zupas ātri vien iemantoja popularitāti, jo bagātīgais sastāvs krietni "piesēja dūšu". Tiesa gan, šo zupu nevarēja sastapt uz augstāko aprindu pusdienu galdiem, jo tās sākotnējais nosaukums "seļanka" bija saistīts ar vārdu "selo" ("ciems" no krievu val.) – tātad laucinieku ēdiens.
Te uzzināsi, kuras ir pārējās sešas krievu virtuves tradicionālās zupas, kas būtu jānogaršo kaut reizi mūžā.
Bet, ja vēlies uz karstām pēdām iemācīties pagatavot īsteni kreptīgu soļanku, seko šiem "Tasty" noderīgajiem padomiem un smelies iedvesmu no mūsu ieteiktajām receptēm. Un, starp citu, šīs gardās zupas gatavošana ne vienmēr ir laikietilpīga, jo mūsu krājumos ir arī recepte, kā pagatavot gardum gardu ātro soļanku.
Lai labi garšo!
Tomātu sezonas ātrā soļanka
Ja uzskati, ka īstenu soļanku nevar pagatavot bez sešu veidu gaļas, nierēm un skābētiem gurķiem, tad tālāk vari nelasīt. Bet, ja vēlies lietderīgi izmantot sezonas sulīgos tomātus, jaunos burkānus, sīpolus un kartupeļus, lai nepilnas stundas laikā pagatavotu tiešām gardu zupu, kas garšo uz mata kā soļanka, tad noteikti izmēģini šo recepti.
Kreptīgā laivotāju soļanka
Pēc svaigā gaisā pavadītas dienas ēstgriba dubultojas, un vislabāk dūšu piesiet ar ēdienu, kas gatavots lielajā katlā turpat uz ugunskura. Lai virums ātrāk būtu gatavs, soļankas pamatu var pagatavot jau mājās, tad piknika vietā atliks virumam pievienot tikai kartupeļus un ūdeni. Visas sastāvdaļas jāņem "uz aci", ņemot vērā katla lielumu un izsalkuma pakāpi.
Soļanka ar liellopa gaļu un ribiņām
Pikantu ēdienu cienītājiem – soļanka ar liellopa gaļu un ribiņām.
Ātrā soļanka ar kāpostiem un desiņām
Kad ģimene pieprasa soļanku, bet nav laika vārīt buljonu un "ķēpāties", sagatavojot nieres, vāru vienkāršotu soļankas variantu. Lielais katls ar gardu, dūšu piesienošu zupu ir gatavs jau nepilnas stundas laikā, turklāt nākamajā dienā soļanka garšo vēl labāk.
Soļanka ar liellopa gaļu
Soļanka ar liellopu gaļu – garšos visai ģimenei. Karsto zupu pasniedz ar kādu citrona šķēlīti un skābā krējuma karoti.
Kūpināta laša soļanka
"Kad gribas sasildīties un kārtīgi paēst, šī zupa būs tieši laikā," raksta Krista Tumova, kura Tasty.lv "Zupu konkursam" iesūtījusi ko netradicionālāku – soļanku ar lasi. Receptes autore gan norāda, ka šī zupa ir kaut kas starp soļanku un zivju zupu. Tā garšos tiem, kuriem garšo zivis un pākšaugi, kā arī sātīgas un pikantas lietas.
Soļanka no trīs veidu gaļas
Soļanka no trīs veidu gaļas - daudz vienkāršāk un ātrāk, nekā izklausās.
Gardā laša soļanka
Gardam paēdienam - vienkārši pagatavojama laša soļanka - dievīga!
Ģimenes soļanka Trakās raganas gaumē
Ja neesi gatavs veltīt trešdaļu dienas zupai un smukai griešanai, tad šī zupa nav Tev!!!
Sātīga, garda zupa mūsu ģimenes gaumē. Nekādi nepretendē uz "īsto" soļanku, jo tās ir daudz, katrs uzskata, ka tā, kuru viņš vāra ir tā īstā, no pirmavotiem nākusī.
Maskavas soļanka
Maskavas soļanka sātīgām pusdienām un vakariņām. No norādītajiem daudzumiem sanāks milzu katls!
Soļanka gruzīnu gaumē
Soļanka gruzīnu gaumē - sātīga pusdienu un vakariņu zupa.
Soļanka
Traki garda soļanka ar četru veidu gaļu.
Smeķīgā soļanka
Smeķīgā soļanka gardām un sātīgām pusdienām.
Jaunā gada soļanka ar piecām gaļas zortēm un divu veidu gurķīšiem
Man jau gadus desmit ir tradīcija 31.decembrī izvārīt lielu katlu ar soļanku. Tādu riktīgu - ar dienu iepriekš sagatavotu buljonu, divu veidu gurķīšiem un piecām gaļas zortēm. Tad 1.janvārī nav jāzīlē veikalu darba laiki un atliek tikai izpētīt TV programmu, lai uzzinātu, kurā kanālā rāda "Ar vieglu garu!".