Ar lapu salātu gatavošanu nekad nevar nošaut greizi. Pamatā izmanto labi daudz dažādas salātlapas, un tad zaļumu tiesu papildini ar apceptu gaļu, tunci, dažādiem dārzeņiem, sieru, jūras veltēm vai ko citu. Dārzeņus var izmantot svaigus, grilētus vai pat marinētus – labi garšos visos variantos.
Lielu lomu garšas labvēlībā spēlē mērce, un šajā gadījumā, kad pamatā ir labi daudz svaigo lapu, jāizmanto mērces uz eļļas bāzes. Tā var būt medus, sinepju mērce, pesto aizdars vai balzamiko mērce. Mērču pagatavošanas knifus vari apgūt šeit, taču arī bagātīgi apslacīti ar olīveļļu, kāda citrusa sulu un garšvielām, salāti būs gatavi tūlītējai baudīšanai. Atceries, ka jebkuru salātu mērci ieteicams iemaisīt svaigajos salātos īsi pirms pasniegšanas, citādi salātlapas saplaks un zaudēs kraukšķīgumu.