Foto: DELFI
Aukstās zupas pēc to krāsas nosacīti var iedalīt četrās kategorijās: "sarkanās" gaspačo tipa zupas, kas garšo spāņiem, "zaļās" zupas ar cukīni, baziliku u.c., kas tīkamas itāliešu garšu kārpiņām, Latvijā iecienītās "rozā" zupas ar bietēm un "baltās" zupas uz kefīra vai kvasa bāzes, kas atceļojušas no slāviski runājošām valstīm. Šoreiz izvēlējāmies "balto" auksto zupu receptes, kas ir kuņģim īpaši "draudzīgas" un būs tīkamas pikantu garšu cienītājiem un tiem, kas alkst izmēģināt kādu jaunu, garšīgu alternatīvu pašmāju biešu aukstajai zupai.

"Balto" auksto zupu garšas uzlabošanai Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā un citās postpadomju valstīs tiek izmantotas sinepes un mārrutki – asums, kas ir tīkams un pazīstams arī mūsu garšas kārpiņām. Savukārt bulgāri auksto zupu bagātīgi aizdara ar ķiplokiem. Šīs pikantās garšas ir kā radītas, lai sagatavotu jaunajai darba nedēļai svētku mielastu nogurdināto organismu, palīdzot kuņģa darbībai atgriezties ierastā ritmā.

Pašraudzētam "dzīvajam" kvasam (receptes atradīsi šeit), kas tiek izmantots okroškas aizdaram, ir raksturīgs rūgšanas process: veidojas labdabīgas baktērijas un organiskās skābes, kas uzlabo gremošanas procesu.

Foto: Shutterstock

Arī "balto" auksto zupu tradicionāla sastāvdaļa – kefīrs ir teju vai brīnumlīdzeklis un unikāls labo baktēriju avots, jo tā sastāvā var būt līdz pat 50 dažādi labo baktēriju veidi. Kefīrs organismā uzsūcas un sagremojas labāk nekā piens, tā sastāvā esošais oglekļa dioksīds, skābā garša un aromāts stimulē apetīti, tonizē nervu un sirds–asinsvadu sistēmu, novērš pūšanas procesu kuņģī un zarnās.

Kā redzi, ir pietiekoši daudz iemeslu, lai tūlīt pat ķertos pie "baltās" aukstās zupas gatavošanas, izvēloties tīkamāko no 17 mūsu sarūpētajām receptēm.

Lai labi garšo!

Kartupeļu, gurķu un redīsu aukstā zupa ar kūpinātu jūras asari

Foto: DELFI

Ja tev neceļas roka aukstajai zupai griezt klāt nenosakāmas izcelsmes desu, izmēģini jaunas vēsmas - auksto zupu ar kūpinātu jūras asari.

Lasīt vairāk

Aukstā kefīra zupa ar redīsiem un gurķiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojama un vienkārša aukstā zupa ar redīsiem un gurķiem, kas veldzēs tveicīgākā dienā.

Lasīt vairāk

Skābeņu aukstā zupa ar lakšiem un olām

Foto: DELFI

Spirdzinoša skābeņu zupa, kurā sagaršojamas sinepju un mārrutku pikantās notis. Īpašu aromātu zupiņai piešķir ķiplokotie lakši, bet rīvētas olas nodrošina sāta sajūtu.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar āboliem, redīsiem un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Pavasarī organisms ir izslāpis pēc svaigām, vieglām un jaunām garšām. Izmēģini ļoti atsvaidzinošu aukstās zupas versiju – ar gurķiem, āboliem, redīsiem un piparmētrām, kas papildināta ar ķiploka asumiņu.

Lasīt vairāk

Spirdzinoša griķu-gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem

Foto: DELFI

Kad vasarīgi laikapstākļi vēl turpina priecēt un gribas sevi palutināt ar ko spirdzinoši svaigu, bet visas iespējamās aukstās zupas variācijas jau ir apnikušas, laiks izmēģināt ko neparastāku. Kaut gan griķi un aukstā zupa iesākumā var šķist neiespējams salikums, tomēr ir vērts vismaz vienreiz ļauties eksperimentam, lai secinātu, ka tas ir garšīgi. Ļoti garšīgi!

Lasīt vairāk

Okroška ar kvasu

Foto: Shutterstock

Aukstā zupa - okroška ar kvasu ir atsvaidzinoša, saldeni pikanta, kas dos uzmundrinājumu karstā laikā. Galvenais izvēlēties kvasu, kas nav ļoti salds, bet dabīgi saldens.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa bulgāru gaumē ar ķiplokiem un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Bulgāru aukstā zupa "tarator", ko gatavo no jogurta, ķiplokiem, gurķiem un valriekstiem. Patiks jaunu garšu meklētājiem un tiem, kas vēlas atveldzēties karstākā vasaras dienā.

Lasīt vairāk

Vistas okroška

Foto: Shutterstock

Vistas okroška - ieteicama vasarā, līdzīga kā aukstā zupa, taču garšo savādāk.

Lasīt vairāk

Ātra aukstās zupas alternatīva – kefīra un gurķu kokteilis

Atvēsinošs, ātri pagatavojams un svaigs kefīra kokteilis – ideāla maltītei tveicīgā dienā, kas garšo kā aukstā zupa, tikai citā formā.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar gurķiem un redīsiem

Foto: Shutterstock

Atvēsinoša un veldzējoša aukstā zupa ar kraukšķīgiem redīsu un gurķu gabaliņiem. Pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Okroška ar kefīru un kvasu

Foto: Shutterstock

Svaiga un viegla aukstā zupa ar nelielu pikantumu - salami desas gabaliņiem. Daudz ātrāk zupu varēs pagatavot, ja kartupeļi un olas būs jau novārīti.

Lasīt vairāk

Baltā aukstā zupa ar kefīru

Foto: Shutterstock

Baltā aukstā zupa ar kefīru, kartupeļiem, gurķiem un olām.

Lasīt vairāk

Baltā gaspačo zupa latviešu gaumē

Spānijā iecienīto gaspačo zupu ir ierasts iebiezināt ar sakaltušas maizes šķēlēm. Es aizņēmos šo ideju, lai, liekot lietā izdomu, no ledusskapī atrastajiem produktiem pagatavotu balto gaspačo latviešu gaumē. Eksperimenta rezultāts bija varen garšīgs un atspirdzinošs.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un gurķu aukstā zupa ar kefīru un sinepēm

Foto: Privātā arhīva foto

Ne vien veldzējošas, bet arī ļoti sātīgas kartupeļu aukstās zupas recepti iesaka Linda Lindoku.

Lasīt vairāk

Pikanta aukstā zupa ar balto redīsu un mārrutkiem

Foto: Shutterstock

Vasarīgam laikam - atvēsinošā, pikanta un ātri pagatavojama aukstā zupa.

Lasīt vairāk

Liesa skābeņu aukstā zupa

Foto: DELFI

Ja stirnas dārzā nav paspējušas nograuzt gardo skābeņu puduri, pagatavo atsvaidzinošu auksto zupu. Kefīra vietā izmantojot vien dažas karotes liesa skābā krējuma, zupas katls nebūs kaloriju bumba un pludmales sezonu varēsi sagaidīt izcilā formā. Droši var eksperimentēt ar zaļumiem un saplucināt arī rukolu vai kreses.

Lasīt vairāk

Gurķu un piparmētru aukstā zupa

Foto: Shutterstock

Veldzējoša svaigo gurķu zupa ar piparmētrām un pētersīļiem. Auksto zupu pirms ēšanas ieteicams noturēt ledusskapī, bet, lai zupas konsistence nebūtu pārāk vienmuļa, ēd to kopā ar riekstiem vai kādu grauzdiņu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!