Foto: DELFI
Aukstās zupas pēc to krāsas nosacīti var iedalīt četrās kategorijās: "sarkanās" gaspačo tipa zupas, kas garšo spāņiem, "zaļās" zupas ar cukīni, baziliku u.c., kas tīkamas itāliešu garšu kārpiņām, Latvijā iecienītās "rozā" zupas ar bietēm un "baltās" zupas uz kefīra vai kvasa bāzes, kas atceļojušas no slāviski runājošām valstīm. Šoreiz izvēlējāmies "balto" auksto zupu receptes, kas ir kuņģim īpaši "draudzīgas" un būs tīkamas pikantu garšu cienītājiem un tiem, kas alkst izmēģināt kādu jaunu, garšīgu alternatīvu pašmāju biešu aukstajai zupai.

"Balto" auksto zupu garšas uzlabošanai Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā un citās postpadomju valstīs tiek izmantotas sinepes un mārrutki – asums, kas ir tīkams un pazīstams arī mūsu garšas kārpiņām. Savukārt bulgāri auksto zupu bagātīgi aizdara ar ķiplokiem. Šīs pikantās garšas ir kā radītas, lai sagatavotu jaunajai darba nedēļai svētku mielastu nogurdināto organismu, palīdzot kuņģa darbībai atgriezties ierastā ritmā.

Pašraudzētam "dzīvajam" kvasam (receptes atradīsi šeit), kas tiek izmantots okroškas aizdaram, ir raksturīgs rūgšanas process: veidojas labdabīgas baktērijas un organiskās skābes, kas uzlabo gremošanas procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!