Gruzija gruzīnu virtuve gruzīnu ēdiens
Foto: Shutterstock
Saules lutinātie, smaidīgie gruzīni neapšaubāmi ir gardēži – īsts gruzīns ēd daudz un ilgi, ēdienreizi devīgi papildinot ar vīnu, krāšņiem tostiem, un pie galda draudzīgi tērzējot. Katrs ciemiņš šai viesmīlīgajai tautai ir teju Dieva vietā un, tikko kā pārkāpjot pār mājas slieksni, tiek tūdaļ sēdināts pie bagātīgi klāta galda. Vakara gaitā saimnieks nenogurdams uzsauc vienu tostu pēc otra un mudina viesus našķēties ar dažādiem mājās gatavotiem gardumiem, tādēļ nav brīnums, ka ikviens, kurš apciemo šo valsti, mājās aizbrauc ar spilgtiem iespaidiem par gruzīnu virtuvi. Mums, ko šogad vasara maz lutinājusi ar siltām un saulainām dienām, vismaz virtuve jāpiepilda un jāiesilda ar saulainās Gruzijas garšām un aromātiem

Gruzīnu ēst gatavošanas tradīcijas tiek uzskatītas par vienām no vecākajām visā pasaulē. Tradicionāli Gruzijā ēdienu gatavošanā tiek izmantotas tikai dabīgas vietējās izcelsmes izejvielas, tādēļ ne mājās, ne restorānos uz galda neatrast, piemēram, kečupu – tā vietā tiek pasniegta asā adžika vai skābenā meža plūmju mērce tkemali, kas ir neatņemama aromātiskās un sātīgās harčo zupas sastāvdaļa

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!