Nav noslēpums, ka svaigā gaisā baudītās maltītes garšo vislabāk. Tāpēc noorganizē pikniku ģimenes vai draugu lokā, sagatavo sviestmaizes, ar ko pacienāt draugus festivāla apmešanās vietā vai palutini izsalkušos ar pašceptiem mafiniem laivu braucienā. Jebkurš mājās gatavotais ēdiens tiks godam novērtēts, tāpēc pacenties un sarūpē gardumus, ko baudīt pie dabas krūts.
Skaidrs, ka karbonādes, kotletes, sacepumi un zupas labāk lai paliek baudīšanai mājās, bet svaigā gaisā ļoti labi garšos visdažādākās maizītes, kas iepriekš saceptas, bagātīgi sapildītas. Ja neuzrunā doma par maizītēm, varbūt pildīti lavašu rullīši būs pašā laikā? Svaigu maltīšu cienītāji var pagatavot salātus un sapildīt tos burciņās.
Noderīgus ieteikumus, kas jāņem vērā, gatavojot salātus līdzņemšanai, atradīsi šeit. Brokastīm vari jau iepriekš sacept maizītes ar olu, tādējādi nodrošināsies ar sātīgu dienas pirmo maltīti, savukārt domājot par našķēšanos, izcep kēksiņus vai kādu drumstalkūku, kas garšos dievīgi uz kārā zoba.
Sendvičs ar avokado, pesto un sieru
Vieglai maltītei, vai tās būtu brokastis vai launags, piestāv pašgatavots sendvičs. Izmēģini šo recepti, kur sendvičs bagātīgi pildīts ar svaigiem un sātīgiem labumiem.
Vinegrets ar turku zirņiem un papriku
Tradicionālais vinegrets ar nedaudz eksotisku piesitienu, jo šoreiz iesakām kartupeļus aizstāt ar turku zirņiem un papildināt salātus ar kraukšķīgu papriku. Savukārt mērcei asumiņu piešķirs citronu sula un sinepes.
Kraukšķīgās olu maizītes mafinu formiņās
"Lieldienās vislabāk ēdu svaigus salātus un vārītas olas. Taču šogad esmu iecerējusi tradicionālo olu ēšanu un ripināšanu papildināt ar jaunu recepti – kraukšķīgiem Lieldienu mafiniem. Tie būs ne tikai viegli un ātri pagatavojami, bet arī oriģināls svētku cienasts," savu Lieldienu recepti iesaka TV dīva Ketija Šēnberga.
Lavaša rullīši ar vistu, dārzeņiem un kūpinātu sieru
Vistas stilbiņus un brokoļus novāra. Brokoļus sadala nelielās rozetītēs, vistas gaļu saplucina.
Ātri pagatavojamas picas maizītes ar tomātiem un mocarella sieru
Negaidītu viesu pieteikšanās vai arī pašu spontānais plāns doties pie kāda ciemos nereti ir tās labākās reizes, kad virtuvē top kāds šedevrs. Lai arī šīs vienkāršās picas maizītes nevar nodēvēt par šedevru, jo tik ''skaļš'' vārds pienāktos kaut kam grūtāk pagatavojamam, tomēr šī gatavošanas reize ar produktiem, kas bija atrodami ledusskapī, veicinājusi mani padalīties ar viegli pagatavojamo recepti, kas var noderēt arī citiem. Neviens veikalā pirktais cienasts nepārspēs pašu sarūpētos gardumus, tas nu gan ir jau sen pierādīt fakts.
Makaronu un šķiņķa salāti
"Sūtu jums izmēģināšanai un novērtēšanai salātu recepti, ko esmu vairākkārt pārbaudījusi dažādās variācijās un paziņu lokā ir bijusi liela piekrišana nestandarta aizdaram," raksta Iveta. Šī recepte piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.
Siera mafini
Sātīgi, ātri pagatavojami siera mafini.
Ātrie pupiņu un šķiņķa salāti
Ja ledusskapī ir burciņa ar marinētiem gurķiem, konservētās pupiņas un vēl dažas šķēles šķiņķa, pusdienās vai vakariņās vari nodrošināties ar sātīgiem pupiņu salātiem.
Krabju nūjiņu salāti ar kukurūzu un gurķi
Ātri un vienkārši pagatavojami salāti, kas svētku reizēs svinīgākam noformējumam var tikt pasniegti glāzītēs. Tādā gadījumā sastāvdaļas liec kārtās un nemaisi. Bet ātrai apēšanai visu samaisi bļodā un baudi klasiku nedaudz citādākā variācijā.
Karstmaize ar šampinjoniem, spinātiem un Krievijas sieru
Karstmaize ir ideāli piemērota brokastīm, bet tikpat labi launagā vai vieglās pusdienās tā itin labi remdēs apetīti, it sevišķi, ja ar sieru nebūsi skopojies. Izmēģini šo Lindas Vilmansones piedāvāto recepti, lai pats par to pārliecinātos!
Lavaša rullīši ar lasi, olu un sieru
Lavašs, sapildīts ar lasi, ceptu olu un siera gabaliņiem, būs ideāla maltīte līdzņemšanai vai pasniegšanai viesiem. Pievieno sastāvdaļām pašgatavotu humusu, lai padarītu maltīti vēl īpašāku.
Kārtainās mīklas pīrādziņi ar siera pildījumu
Ļoti ātri pagatavojami kārtainās mīklas pīrādziņi ar siera pildījumu.
Sātīgais graudu maizes sendvičs ar biezpienu un avokado
Kad pusdienās māc izsalkums un gribas ko ātri apēst, pateicīgs variants ir sātīga sviestmaize. Pagatavo to ar biezpienu, gurķi un avokado, klāt liekot arī kādu izteiksmīgas garšas siera šķēli, piemēram, ar amoliņu, un kārtīga pusdienu porcija gatava.
Grieķu salāti ar tomātiem, mocarellu un baziliku
Kad ārā spoži spīd saule, tad nepavisam negribas svīst virtuvē pie katliem un pannām. Salāti ir lielisks risinājums vieglai maltītei. Šoreiz iesakām izmēģināt ātri pagatavojamu versiju par grieķu salātiem, kur ierastais fetas siers ir aizstāts ar maigām mocarellas bumbiņām.
Banānu un šokolādes mafini
Banānu un šokolādes mafini ar kārdinošu šokolādes glazūru.
Salāti ar olām un avokado, ko pildīt maizītēs
Sātīgi un gardi olu, gurķu un avokado salāti. Visu sajauc ar mērcīti, kas pagatavota no grieķu jogurta un avokado.
Lavašs ar kūpinātu lasi, svaigo sieru un gurķiem
Kad gribas ko gardu uzkošanai vai pēc mirkļa ieradīsies ciemiņi, lavašs ir vispateicīgākā vienkāršā delikatese, ko zibenīgi pagatavot. Šoreiz – ar svaigo sieru, kūpinātu lasi un kraukšķīgiem gurķa gabaliņiem.
Pannā apgrauzdēti turku zirņi ar garšvielām
Pikanta un ļoti ātri pagatavojama uzkoda – turku zirņi ar "garam masala" garšvielām. Turku zirņiem var pievienot arī citas asās garšvielas pēc katra paša gaumes.
Sātīgās brokastu karstmaizes ar šķiņķi un sieru
Sātīgas brokastu maizītes ar sieru un šķiņķi franču gaumē jeb "croque monsieur". Īpaši labi garšos, pasniegtas ar svaigiem zaļajiem lapu salātiem, kas aizdarīti ar atsvaidzinošu Dižonas sinepju–citronu mērci.
Fotorecepte: pildīti lavaša rullīši ar krabju nūjiņām
Kad nav laika šmorēt pie cepešplīts brangus ēdienus, bet vēlme ir pēc kaut kā viegli un ātri pagatavojama, tad pildīti lavaša rullīši būs tieši laikā, lai piepildītu izsalkušo punčus.
Vasarīgie sviesta pupiņu un mazsālīto gurķu salāti
Ja novārīts par daudz sviesta pupiņu, liec lietā vasaras gardumu salātos, aizvietojot kartupeļus. Kādam varbūt tieši šāda variācija iegaršosies vēl vairāk.
Veikli pagatavojamie dateļu cepumi
Gardi kumosa lieluma cepumi, kas pagatavoti no miltu, brūnā cukura un skābā krējuma mīklas. Dateles cepumiem piešķirs patīkamu saldumu, bet brūnais cukurs – aromātisku smaržu. Lieliski garšos pie tējas tases drēgnā rudens pēcpusdienā.
Svaigie pupiņu salāti burciņā
Salātiem ne vienmēr jāatrodas lielā bļodā – tie būs vēl garšīgāki, pasniegti, piemēram, stikla burciņā. Saliec kārtu kārtās visas sastāvdaļas, pārlej ar mērcīti un noslēdz vāciņu. Burciņu vari ņemt līdzi uz darbu vai kādā pavasarīgā piknikā parkā.
Brokastu sendvičs ar avokado-olu salātiem
Dienas pirmajai ēdienreizei jābūt sātīgai, un šeit vietā būs avokado un vārītas olas, kas izkārtojušās starp pilngraudu maizes riecieniem.
Krēmīgā aveņu plātsmaize
Avenes mūsmājās ir tās ogas, kas tiek noēstas svaigas, tādēļ parasti pret dažādām kūkām, kurās sulīgais kārums tiek termiski apstrādāts, izturos skeptiski. Tomēr, izrādās, velti!
Vasaras ogu un rabarberu drumstalkūka
Kolēģi, šo lasot, noteikti pasmīnēs, bet tik tiešām, šis gardums tapa, kad mājās nekā nebija, un atcerējos apsolīto – jūnijā aiznest uz darbu kādu kārumu. Nu jau gardi notiesātā un par labu atzītā drumstalkūka pelnījusi nonākt arī ''Tasty'' lasītāju lokā.
Fiksie siera cepumiņi
"Ļoti ātri pagatavojami siera cepumi, kuru gatavošana ir meditācija, un sastāvdaļas atrodamas teju katrā mājā," stāsta receptes autore Paula Zemgale.
Ātrie biezpiena rausīši
Biezpiena rauši ir Jāņu laika etnogrāfiskais saldais ēdiens, kas pieminēts par latvju dainās, tomēr mūsdienās tie nepelnīti aizmirsti. Steidzīgajiem mūsdienu līgotājiem ''Elvi'' piedāvā ātru un viegli pagatavojamu biezpiena rausīšu recepti – šī deserta pagatavošana neprasīs daudz laika, tomēr pats ēdiens noteikti iepriecinās Jāņu bērnus un ātri vien pazudīs kārajās mutēs.
Ātrie salāti ar tunci, zaļajām pupiņām un kartupeļiem
Salāti ar tunci, vārītiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem - ātrām vakariņām vai pusdienām. Gatavi 30 minūtēs!
Klasiskie kartupeļu salāti
Kartupeļu salāti ar selerijām, marinētiem gurķiem un sīpoliem. Klasiskā recepte, kur mērces pagatavošanai izmantota majonēze un sinepes.
Cepti šampinjoni ar siera pildījumu
Grila sezonai raksturīgs ēdiens, kas sātīgā pildījuma dēļ var kalpot ne vien kā uzkoda, bet arī kā smeķīgs pamatēdiens salikumā ar svaigiem salātiem.
Zemesriekstu sviesta un auzu pārslu batoniņi
Salds gardums, kuru ņemt kā našķi līdzi rudenīgās pastaigās vai garās darba dienās. Batoniņš būs īsta enerģijas bumba, jo tajā ir salds brūnais cukurs un zemesriekstu sviests. Bet kraukšķīgumam pievienotas auzu pārslas un mandeļu skaidiņas.