Tomātu pildīšana nav nekāda lielā māksla. Derēs jebkuri tirgū vai veikalā iegādāties tomāti. Jo lielāki, jo vairāk pildījuma varēs salikt, taču mazie ķirštomāti būs kā radīti uzkodu tapināšanai. Kas attiecas uz tomātu šķirnēm, izvēlies tos, kas ir stingri, jo tad tie cepšanas laikā labi saglabās formu, tāpat pievērs uzmanību tam, lai tie nav pārāk ūdeņaini, citādi traukā izveidosies zupa. Lai tomātus varētu pildīt, tie iepriekš jāizgrebj. Vispirms tomātam nogriež virsējo daļu, kas būs kā vāciņš, un tad ar karoti (piemēram, saldējuma vai melones grebšanas rīku) izņem mīkstumu un sēklas. Ir receptes, kurās izgrebto mīkstumu var izmantot pildīšanai, citos gadījumos to noteikti neizmet, bet pietaupi salātiem, zupai, sautējumiem, mērcēm vai kaut brokastu omletei.
Pildījuma variācijas
Te nu katrs var izpausties, kā nu māk. Derēs vārīti rīsi, maltā gaļa, vistas fileja, kuskuss, dārzeņi un grūbas. Atliek vien palūkoties produktu skapītī un izmantot to, kas pa rokai. Jebkuri graudaugi, vai tie būtu rīsi, bulgurs vai mazie makaroni, iepriekš jānovāra. Kas attiecas uz gaļu, tad, piemēram, vistas fileju var iepriekš viegli apcept, savukārt šķiņķi, desu vai kūpinātu gaļu iepriekš var nepastrādāt un pildīt vien sagrieztu mazākos gabalos.
Starp citu, pildītos tomātus var gatavot ne vien cepeškrāsnī, bet arī uz grila, iepriekš tos ietinot folijā un cepot uz restītēm.
Bez cepšanas
Tikpat labi var gatavot pildītos tomātus, tos nemaz necepot. Iepriekš uzbriedini kuskusu, sajauc ar sīpoliem, zaļumiem, fetas sieru, izgrebto tomātu mīkstumu un pildi vidiņos. Aukstajā versijā labi garšos arī siera salāti ar olu, kas iepildīti tomātos – gan lielajos, gan mazajos.
Ja prāto par to, kā pasniegt šo ēdienu, tad jebkuri siltie, pildītie tomāti itin labi garšos salikumā ar svaigiem lapu salātiem. Papildu sātīgumu pildītajiem tomātiem piešķirs kāda mērce. Vasaras sezonā itin labi garšos diļļu mērce, bet tā var būt arī karstā siera mērce vai atspirdzinošais tzatziki.
Ar vistas fileju un ananasiem pildīti tomāti
Tomāti, kas pildīti ar vārītu vistas fileju, konservētiem ananasiem un kukurūzu, ir aukstā uzkoda, kas ir pietiekami sātīga, lai būtu arī kā pamatēdiens.
Cepti pildītie tomāti ar gaļu un spinātiem
Cepti pildītie tomāti ar gaļu un spinātiem - vienkārši un ātri pagatavojami, laiskām brokastīm saules pielietā verandā.
Pildīti tomāti ar kuskusu un fetas sieru
Lieliska pusdienu vai vakariņu alternatīva pildītajām paprikām – pildītie tomāti. Šoreiz ar uzbriedinātu kuskusu, kurā iemaisīts sāļais fetas siers, melnās olīvas un piparmētru lapiņas aromātam. Tos bauda kamēr vēl karsti, kopā ar kādu sauju lapu salātu.
Ar siera salātiem pildītās 'tulpes'
Ja vēlies kādu pārsteigt ar īpaši oriģinālu dāvanu, svētkos ierastā ziedu pušķa vietā pagatavo ēdamās "tulpes".
Pildīti tomāti ar kuskusu un sīpoliem
Ātru un garšīgu vakariņu noslēpums? Vienkāršas sastāvdaļas, kuru pagatavošana neprasa lielu piepūli. Tik gardie un sulīgie tomāti kalpos kā lielisks ietvariņš, lai tajos sapildītu kuskusu un citas sastāvdaļas.
Ar vistas fileju un šampinjoniem pildīti tomāti
Pildīti tomāti ar pesto rīsiem un spinātiem
Pavasaris, lai cik dīvaini tas neizklausītos, ir ļoti piemērots, lai gatavotu pildītu tomātu uzkodas, jo pavasarī tomātiem ir biezāks un stingrāks ārējais apvalks. Piedāvājam karsto tomātu uzkodu, tos pildot ar rīsiem, kas aromatizēti ar pesto, un sajaukti ar rīvētu mocarellu un spinātiem. Šī ēdiena pagatavošana, ja rīsi ir jau gatavi, aizņems apmēram 30 minūtes. Nedaudz ilgāks gatavošanas process būs, ja rīsi ir jāvāra, klāt nāks vēl kādas 20 minūtes.
Cepti tomāti ar parmezānu un pētersīļiem
Cepeškrāsnī cepti pildīti tomāti ar parmezānu un pētersīļiem.
Ar sieru un šķiņķi pildīti tomāti
Pildīti tomāti - auksto uzkodu galdam vai brīvdienu brokastīm.
Cepti tomāti ar kartupeļu biezeņa un siera pildījumu
Pildīti tomāti ar kartupeļu biezeni un sieru - karstām uzkodām vai pamatēdienam.