Pēc būtības Cēzara salāti nav nekas sarežģīts. Kraukšķīgas romiešu salātlapas, kraukšķīgi grauzdiņi, labs cietā tipa siers, bet pats galvenais – smeķīga mērce, kas visas sastāvdaļas apskauj īpaši gardās garšu niansēs. Mērce garšos izcili, ja to gatavosi no visām nepieciešamajām sastāvdaļām, sākot no anšoviem, beidzot ar cieto sieru, kas piešķir virumam sātīgumu un krēmīgumu. Īpaši detalizētu recepti Cēzara salātu mērces pagatavošanai lūko šeit. Ja ar to nav gana un vēlies izzināt ko vairāk par Cēzara salātu gatavošanu, izlasi šos padomus.
Ja restorānā sagaidām klasiskos Cēzara salātus, tad mājas versijā jau nu gan var ievērot dažas atkāpes un, piemēram, baltmaizes grauzdiņu vietā izmantot rudzu maizes kraukšķus, savukārt mērces pamatā var ņemt jogurtu, lai tā būtu liesāka. Arī salātlapas var aizstāt, piemēram, ar kraukšķīgajiem ledus vai lapu salātiem. Raksturojot radošās atkāpes, jāpiemin arī tādi produkti kā vārīta ola, bekons, garneles, ķiršu tomātiņi un citi labumi. Vārdu sakot – izpaudies, kā nu proti, jo salātus ir grūti sabojāt, un kas zina, varbūt pavisam nejauši radīsi labāko variāciju Cēzara salātiem?
Cēzara salāti ar bekonu
Gardie Cēzara salāti ar mazu sātīguma devu grēkotājiem – bekona gabaliņiem. Pagatavo mērci pats, tad zināsi, ka tā būs patiešām garda!
Cēzara salāti ar sierā un rīvmaizē panētu vistas šķiņķīti
Cēzara salāti, šķiet, ir labākā izvēle, ja vēlies ēst ko atsvaidzinoši sātīgu, bet tajā pašā laikā vieglu. Piedāvājam restorāna "Aqua Luna" šefpavāra Ginta Aizupieša versiju šiem populārajiem salātiem, ko virtuves meistars gatavoja "Tasty.lv" un "Džiugas" siera ēdienu meistarklasē aprīļa sākumā.
Cēzara salāti ar jaunajiem kartupeļiem
Beidzot klāt ir atvaļinājumu laiks ar laiskiem vakariem, lēniem rītiem un iespēju gatavot ikdienas maltītes pārdomāti un skaisti. Izmanto iespēju izmēģināt jaunas receptes!
Vislabāk šo salātu gatavošanai izmantot jaunos kartupeļus, kas ir aromātiski un garšo pēc vasaras! Tā būs laba piedeva grilētiem ēdieniem vai piestāvēs vieglām vakariņām ģimenes lokā.
Neīstie Cēzarsalāti ar vistas fileju, bekonu un cieto sieru
"Pieļauju, ka ar Cēzarsalātiem nav ne mazākās saistības, īpaši mērce, bet visiem TIK ļoti garšo šie salāti. Un tik dekoratīvi un smuki..." raksta receptes autore Gundega Kļava-Onzole.
Cēzara salāti ar ķiploku grauzdiņiem
Cēzara salāti ar ķiploku grauzdiņiem - salātu galdam.
Ar Cēzara salātiem pildīti rullīši
Ja Cēzara salātu sastāvdaļas ievīstīsi tortiljā vai lavašā, iegūsi ērti baudāmu ēdienu līdzņemšanai uz darbu vai pikniku.
Cēzara salāti ar grilētu vistu un parmezānu
Pasaulē tik populāros Cēzara salātus Latvija iepazina salīdzinoši nesen, jo vēl pirms 30 gadiem veikalu plauktos nebija pieejami romiešu salāti, parmezāna siers, ķirštomāti, baltvīna etiķis un citas salātu sastāvdaļas.
Variācija par Cēzara salātiem
Ātri pagatavojama Cēzara salātu variācija ar Ķīnas kāpostu un ceptu vistas fileju.
Cēzarsalāti ar kale kāpostu un lasi
Visātrākais un veselīgākais veids, kā maltītē iekļaut veselīgo un vērtīgo kale kāpostu, ir pagatavojot tos svaigos salātos, taču jāatceras, ka kale kāpostam ir izmantojamas tikai lapas. Šis kāposts lieliski garšos kopā ar tomātiem, lociņiem, ķiplokiem, riekstiem, baziliku, seleriju, pētersīļiem, svaigo sieru, kā arī svaigi spiestās sulās. Cēzarsalātu recepti iesaka šefpavārs Normunds Baranovskis.
Kūpinātas vistas salāti ar āboliem, vīnogām un Cēzara salātu mērci
Ļoti ātri pagatavojami un debešķīgi gardi kūpinātas vistas salāti, kam īpašas garšas nianses piešķir āboli, sulīgas vīnogas, kraukšķīgi valrieksti un pašgatavota Cēzara salātu mērce.