Vai tā būtu ķiršu, melleņu, aveņu vai kādu citu ogu kūka, jebkurā receptē ar pievienotajām ogām var variēt, un tāpēc katru reizi kūka sanāks pavisam citādāka. Kraukšķīga smilšu mīklas pamatne, sulīgs biskvīts vai poraina kefīra mīkla – visās variācijās ogas savu izcilību pierādīs ar uzviju, turklāt, ja pasniegsi silto kūkas gabaliņu ar bumbu saldējuma, tā jau būs augstākā pilotāža.
Garšas bagātībai var pievienot mandeļu vai kokosriekstu skaidiņas, iecepti rieksti arī visai labi derēs, tāpat bezē cepurīte piestāvēs teju katrai kūkai. Vienkāršākā variantā arī pūdercukura kārta gan labi noformēs gala rezultātu, gan saldinās sulīgo ogu cepienu.
Lai vasaras garšām piepildīta nogale!
Melleņu 'galette' – apaļais trauslās mīklas pīrāgs
Skaists apaļais pīrāgs ar mellenēm. Mīkla būs patīkami kraukšķīga un zeltaina, bet citrons piešķirs ogām patīkamu aromātu un nedaudz atsvaidzinošāku garšu. Pats jaukākais – kūkas izcepšanai nevajadzēs speciālu formu, vien cepeškrāsns plāti.
Gaisīgā ogu kūka ar bezē
Ar kūkas cepšanu lielākoties asociējam kaut ko laikietilpīgu, tomēr šīs kūkas gatavošana parāda pretējo, kūku var pagatavot pat stundas laikā. Pamatnei jāsagatavo smilšu mīkla, kas prasīs dažas minūtes, bet pildījumam jāsaputo olbaltums un jāiecilā ogas, cepšanu paveiks krāsns, un kūka būs gatava baudīšanai!
Mandeļu drumstalu ogu kūka
Klāt vasara - skaistākais ogu laiks! Izmanto sava dārza veltes šai kūkā, kas ir arī veselīga, ne tikai garda, jo drumstalu pagatavošanai izmantotas mandeles.
Apaļais ķiršu pīrāgs
Nav garšīgāka veida, kā sasildīties, par pīrāgu. Tāpēc vajag baudīt sezonas priekus, kamēr ķiršu vēl kokos atliku likām, un pagatavot smaržīgu un siltu desertu. Sulīgie ķirši kraukšķīgā mīklas garoziņā būs tieši laikā.
Gardā ogu kūka
Ar ogām bagātīga un pavisam garda kūka, kuras pagatavošana nepavisam nav sarežģīta. Atliek vien izvēlēties kārdinošākās ogas, pārliet tām pāri mīklu un cepeškrāsnī iekšā!
Ātrais pīrāgs ar kefīra mīklu
Ja kārojas ko saldu un vienkāršu, ātrā kefīra kūka būs tieši laikā! Pīrāgam var pievienot ogas, augļus, kam pāri ber drumstalas.
Vienkāršā melleņu kūka
Ogu laiku nevar nemīlēt – tās var grābt saujām, un ēst, līdz lūpas no laimes un garduma kļuvušas zilas. Tāpēc, ja jau ir tikts pie skaista spainīša ar mellenēm, tās ir jāliek lietā, pagatavojot ko brīvdienai pavisam atbilstošu – vienkāršu melleņu kūku. Tā it nemaz neprasa lielas pūles un kulinārās zināšanas – sanāks visiem un garšos fantastiski!
Vārītā krēma kūka ar avenēm
Grūti iedomāties vēl vasarīgāku kūku, kā groziņu ar vārīto krēmu, kas rotāts ar svaigajām avenēm. Dotais krēma daudzums sanāks, lai piepildītu apmēram 20 cm lielu tartes groziņu. Ja vēlies, vārīto krēmu vari sajaukt ar sakultu putukrējumu, līdz attiecībām 1:1.
Gaisīgā vasaras kūka ar olbaltumu un jāņogām
Tiem, kuriem krūmi joprojām čum un mudž no jāņogām, bet želejas, ievārījumi un sīrupi pagatavoti jau gana daudz un svaigā veidā arī vairs tās negribas ēst, noteikti jāizmēģina šī gardā kūka, kas ir gluži vai tradīcija mūsmājās katru vasaru. Kūka nemēdz apnikt, jo tās kraukšķīgā pamatne ar smilšu mīklu un gaisīgais pildījums, kas ir gluži kā salds mākonis ar atsvaidzinošām un skābenām ogām, rada tik sabalansētu garšu, ka ir grūti pretoties vēl viena gabaliņa apēšanai. Izmēģini un pārliecinies par to pats!
Kūka ar āboliem un mellenēm
Kurš gan spējīgs pretoties tādam kārumam kā kūka? Kur nu vēl vairāk, ja tajā iecepti garšīgi āboli un mellenes. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.
Vienkāršā ķiršu kūka
Ķiršu sezonas kārums – vienkārši pagatavojama kūka.
Zemeņu tarte ar citronu krēmu
Vasaras sezonā, kad pieejamas zemenes, kāda kūka ar sārtvaidzītēm noteikti jāpagatavo, un šī recepte ar kraukšķīgu smilšu mīklas pamatni, skābenu citronu krēmu un saldām zemenēm pa virsu būs kā radīta svētkiem un saldai ikdienai.
Pīrāgs 'Iereibušais ķirsis'
Gards pīrāgs ar ķiršu pildījumu - ēd tāpat vai izbaudi vēl siltu kopā ar ar vaniļas saldējumu!
Ātrā riekstu sviesta kūka ar ogām
Ļoti garda un vienkārša kūka ar ogām un krēmsiera glazūru. To varēsi pagatavot pavisam ātri, ja izmantosi gatavo kūku maisījumu – atliks vien pievienot nepieciešamo šķidrumu, lai iegūtu mīklu. Recepti piedāvā bloga "Viensplusviens.lv" autore Laura Grēviņa.
Melleņu un mandeļu miltu pīrāgs
Smalka kūka, kas gatavota pēc vislabākajām konditoru tradīcijām. Melleņu tarte lieliski iekļausies ogu sezonas ēdienkartē. Īpašu maigumu un garšu piešķirs ne tikai sastāvā esošais sviests, bet arī gardie mandeļu milti.
Pufīgais pīrāgs ar brūklenēm
Ļoti vienkāršs, gards un pufīgs pīrāgs, ko pagatavot dienās, kad tiešām ledusskapī ir tikai olas, bet saldētavā – ogas. Sulīgo pīrāgu var uztapināt mazāk nekā stundas laikā, recepti raksturo Maija.
Vienkāršā melleņu jogurta kūka bez cepšanas
Ir ļoti laba doma melleņu sezonu ieskandināt ar vienkārši pagatavojamu jogurta kūku, kuras pildījumam pievienots iebiezinātais piens, gaisīgs putkrējums un krietna sauja pirmo melleņogu, kas kūkai piešķir īpaši skaistu krāsu un patīkamu garšu.