Ja latviešiem un lietuviešiem svēta lieta ir biešu aukstā zupa, tad spāņiem, precīzāk, Andalūzijas reģiona iedzīvotājiem, tā ir gaspačo (gazpacho) aukstā tomātu zupa. Tradicionāli gaspačo pasniedz kā uzkodu, lai iesildītos brangām pusdienām vai vakariņām, bet ar šķēli grauzdētas maizes šī patīkami atsvaidzinošā zupa var tikt celta galdā arī kā viegls un vasarīgs pamatēdiens, ko varēsi pagatavot nieka piecu minūšu laikā.
Pirmsākumos gaspačo bija Andalūzijas apgabala nabadzīgo zemnieku ēdiens, ar ko atvēsināties karstās vasaras dienās, strādājot olīvu plantācijās un vīna dārzos. Zupas sastāvdaļas bija lētas un visiem pieejamas, arī pagatavošana vienkārša. Savukārt mūsdienās šis vienkāršo ļaužu paēdiens tiek celts galdā smalkākajos restorānos un ir viens no atpazīstamākajiem Spānijas virtuves simboliem.
Interesanti, ka pirmsākumos gaspačo netika pievienoti tomāti, jo Kolumbs vēl tos nebija tos atklājis un atvedis uz Eiropu. Gaspačo sākotnējā versija sastāvēja no apkaltušas maizes, kas tika pārlieta ar vēsu ūdeni, izmērcēta un satrīta kopā ar ķiplokiem, olīveļļu un šķipsnu sāls. Tradicionāli gaspačo zupa tika gatavota lielā piestā – tajā zupa saglabājās auksta un tai bija nevienmērīga konsistence, kas ļāva sagaršot līdz galam nesasmalcinātos dārzeņu gabaliņus. Mūsdienās gan ierasts zupu gatavot blenderī, šādi nozīmīgi ietaupot zupas gatavošanai veltīto laiku. Lai ietaupītu laiku arī uz zupas dzesēšanu, pirms pasniegšanas pievieno tai ledus gabaliņus.
Mūsdienās gaspačo ir neskaitāmi daudz variāciju, bet visbiežāk šīs zupas pamatā ir tomāti, gurķi, paprika, sīpoli, ķiploki, baltvīna etiķis, ūdens, sāls un apkaltusi maize. "Zaļajā" versijā tomātus var aizstāt ar sezonā aktuālajiem cukīni, kuru garšu lieliski papildinās saujiņa svaigas piparmētras. Vieniem patīk zupai pievienot tā pavairāk etiķa, citiem – teju nemaz. Kāds zupu izberž caur sietu, cits – sablendē. Arī eļļa jāliek pēc sajūtas. Tie, kas kāro izbaudīt neparastākas garšu kombinācijas, var pagatavot zemeņu vai arbūzu gaspačo.
Lai vai kā, auksts gaspačo ir lielisks vasaras ēdiens, ko noteikti ir vērts pagatavot vismaz vienreiz, lai, ļoti iespējams, iemīlētu uz mūžu.
Lai labi garšo!
Pikantais gaspačo
Mazliet pikanta gaspačo aukstā zupa no dārzeņu sulas, dārzeņiem un čili mērces asumam. Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.
Vakariņas 5 minūtēs: gaspačo jeb tomātu aukstā zupa
Kad termometra stabiņš sasniedz vai pat pārsniedz 30 grādu atzīmi, darbināt cepeškrāsni nav prāta darbs, tādēļ labāk baudīt tādus ēdienus, ko iespējams pagatavot bez termiskas apstrādes. Vien piecu minūšu laikā pagatavojama aukstā zupa būs ideāls risinājums gardai maltītei uz ātru roku. Pagatavo lielo katlu, lai ar gardo zupu varētu mieloties arī nākamajā dienā!
Arbūzu gaspačo
Vasaras karstumā veldzējumu sniegs arbūzu gaspačo. Nelielais asumiņš uzmundrinās un dos enerģiju.
Zaļais gaspačo
Dzīvespriecīga un krāsaina aukstā zupa. Pirms zupas sablenderēšanas, zaļās paprikas karstā cepeškrāsnī izcep, lai pēc tam varētu novilkt paprikām miziņu.
Baltā gaspačo zupa latviešu gaumē
Spānijā iecienīto gaspačo zupu ir ierasts iebiezināt ar sakaltušas maizes šķēlēm. Es aizņēmos šo ideju, lai, liekot lietā izdomu, no ledusskapī atrastajiem produktiem pagatavotu balto gaspačo latviešu gaumē. Eksperimenta rezultāts bija varen garšīgs un atspirdzinošs.
Gaspačo ar ķiploku grauzdiņiem
Gaspačo - brīnišķīgā vasaras zupa, kuru tik viegli un ātri var sakult ar blenderi. Toties, lai pagatavotu ķiplokgrauzdiņu kubiņus, vispirms saspiestu, bet nesmalcinātu ķiploku apcep eļļā, tādējādi to aromatizējot. Pēc tam eļļu izmanto maizes kubiņu grauzdēšanai cepeškrāsnī.
Zemeņu gaspačo
Pavisam neparasta aukstā zupa, kurai saknes meklējamas Spānijas virtuvē.
Cukīni vai jauno kabacīšu aukstā zupa - zaļais gaspačo
Kad es vēl biju pavisam maza, manai mammai bija milzīgs sakņudārzs, kurā auga zaļie salāti, tomāti, ķirbji, pupiņas, pipari un daudzi citi dārzeņi. Mana mamma ir apbrīnojama dārzniece un īpaši labi viņai padevās cukini. Ražas laikā it visur bija cukini - viņa gatavoja cukīni maizi, pankūkas, kēksiņus.
Jāņu mātes vasaras tomātu zupa - gaspačo
Netradicionāla, garšīga un veselīga recepte Līgo svētku galdam, kas piemērota arī tiem, kuru ikdiena ir cukura diabēts. Receptes autore - uztura speciāliste Liene Sondore.
Andalūzijas gaspačo recepte
Andalūzijas gaspačo - tradicionālā recepte spāņu aukstajai tomātu zupai.
Aukstā tomātu zupa uz tomātu sulas bāzes
Aukstā tomātu zupa - karstas vasaras dienas glābiņš.
Gaspačo ar baziliku
Atvēsinošais un pikantais gaspačo ar baziliku.
'Smoky gaspačo Mary' kokteilis
Pikanti sildošs kokteilis, ko pasniegt viesiem vēsos ziemas vakaros. Glāzē ielietais tomātu, čili, mārrutku un degvīna dzēriens ar katru malku atgādinās karstasinīgo spāņu gaspačo. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bāra "XIII" bārmenis Rolands Burtnieks.
Spirdzinoša dārzeņu aukstā zupa ar tomātu sulu
Aukstā zupa ir vienīgais ēdiens, uz ko nesas prāts tveicīgās vasaras dienās. Pavisam ātri pagatavojamas dārzeņu un tomātu sulas zupas recepti iesaka garšīgās "Instagram" lapas button_food autore Ērika Siliņa.