Ne velti latvieši kartupeļus jau izsenis dēvē par otro maizi – tas tādēļ, ka vienkāršie tupeņi ir lēti, varen sātīgi un pagatavojami tik daudz un dažādos garšīgos veidos, ka ar tiem var mieloties kaut trīs reizes dienā. Kartupeļu salāti ir pierādījums, ka salāti tiešām var pildīt pilnvērtīga pamatēdiena lomu bez gaļas piedevas, jo, arī papildināti ar dažādiem sulīgiem sezonas dārzeņiem, kā arī sālījumiem un marinējumiem, tie būs gana kreptīgi un dūšu piesienoši.
Tomēr nav taisnība tiem, kas domā, ka kartupeļu salāti obligāti jāpapildina ar treknu majonēzes mērci un krietnu daudzumu kausēta sviesta. Liesākā variantā salātu aizdaram vari izmantot, piemēram, mazsālīto vai marinēto gurķu marinādi, eļļas-etiķa mērci, kas papildināta ar graudu sinepēm vai vieglu, krēmīgu mērcīti uz bezpiedevu jogurta bāzes ar kapātiem aromātiskiem garšaugiem. Savukārt austrumniecisku garšas niansi kartupeļiem piešķirs mērcei pievienota šķipsna karija.