20 viegli dārzeņu sautējumi atslodzei pirms izēšanās brīvdienās
Jolanta Roze
Brīvdienās daudzi steigsies doties pēc iespējas tālāk prom no pilsētas dunas, lai pie dabas krūts atvilktu elpu un pie viena arī nodotos grilēšanas priekiem. Kā zināms, svaigais gaiss veicina zvērīgu apetīti, tādēļ izēšanās un pat pārēšanās nedēļas nogalē ir garantēta. Rīkojies tālredzīgi un nedēļas nogales gaidās vakariņu reizei pagatavo vieglu sautējumu no vitamīnu pārpilnajiem, sulīgiem dārzeņiem.
Domājot par to, ko tad likt sautējuma katliņā, vari neuztraukties, jo nav tādas nepareizās kombinācijas – viss atkarīgs no tā, kādi dārzeņi ir tava personīgā topa augšgalā, tos tad arī izmanto sautējuma pamatā, pa druskai pievienojot arī kādus vēl neiepazītus eksemplārus, lai pakāpeniski pierastu un "iedraudzētos" ar tiem.
Lai sautējums būtu gardāks, iepriekš nedaudz apcep dārzeņus – vislabāk sviestā, jo tas piešķirs ēdienam īpaši patīkamu garšu. Ja nevēlies uzņemt liekas kalorijas, apcepšanas fāzi vari izlaist, saliekot visus dārzeņus katliņā, pārlejot ar nelielu daudzumu buljona vai ūdens un zem vāka lēni sutinot, līdz tie ir mīksti. Nepievieno pārāk daudz šķidruma, lai sautējums nebūtu pārlieku šķidrs, jo arī no dārzeņiem izdalīsies sula.
Burkāni ar zirnīšiem saldajā krējumā vai ziedkāposti ar kartupeļiem, burkāniem un skābo krējumu – tā ir bērnības sautējumu klasika, kas lielākoties visiem garšo arī pieaugušā vecumā. Bet ir vērts atkāpties no pārbaudītas klasikas un izmēģināt jaunus garšu salikumus, nobaudot, piemēram, ratatuju – dārzeņu sautējumu ar olīveļļas un zaļumu aizdaru franču gaumē, indiešu versiju par sautējumu – lēcu un saldo kartupeļu kariju vai sātīgu dārzeņu sautējumu ar kokosriekstu piena piedevu.
Ja šādi eksperimenti tev šķiet pārāk radikāli, tad sāc ar to, ka pamēģini vienkāršā ziedkāpostu–burkānu sautējuma garšu paspilgtināt, pievienojot tam nedaudz sildošā ingvera.
Sautējumu pasniedz ar viegliem, kraukšķīgiem dārzeņu salātiem, kas patīkami konstrastēs ar tā maigo tekstūru.
Bet, ja tev šķiet, ka ar dārzeņiem vien pie sāta sajūtas tikt nebūs iespējams, tad pievieno sautējumam rīsus, bulguru vai kādu sauju iepriekš izmērcētu zirņu, lēcu vai grūbu. Laika ekonomijas nolūkos vari izmantot sautējuma papildināšanai arī konservētās pupiņas vai turku zirņus.
Lai labi garšo!
Bagātīgs baklažānu sautējums sicīliešu gaumē jeb 'caponata'
Sātīgs baklažānu sautējums sicīliešu gaumē, kas lieliski garšo gan silts, gan atdzisis. Tad kaponatu vari likt uz grauzdētas maizes šķēlēm.
Tradicionāli čili con carne gatavo no maltās gaļas, taču nezinātāji pat nepateiks, ka šajā receptē no gaļas nav ne kripatiņas, jo tā aizstāta ar soju, tāpēc netrūkst ne sātīguma, ne arī tipiskā garšvielu pikantuma.
Sildošs ziedkāpostu un burkānu sautējums ar pikantām garšvielām – ingveru, koriandru, kariju un kurkumu. Lieliska un viegla veģetārā maltīte pusdienām vai vakariņām.
Ja ledusskapī aizķērusies bundžiņa konservētu pupiņu, konservētu tomātu, kukurūza un kāds sīpols vai puravs, tad sātīga un sildoša pusdienu vai vakariņu maltīte ir garantēta.
Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.
Liesais kabaču-tomātu sautējums ar adžiku – gatavs 15 minūtēs
Kamēr pannā uzkarst lāsīte eļļas, veikli sagriez dārzeņus gabalos. Tad atliks tikai tos strauji apcept, pikantumam pievienot adžiku un jau pavisam drīz varēsi mieloties ar garšīgu sautējumu, kas nekaitēs arī slaidajai līnijai.
Sātīgais un sildošais dārzeņu sautējums ar kokosriekstu pienu
Līdz ar pirmajām patiesi aukstajām ziemas dienām, rodas vēlme vakariņās pasniegt kaut ko sildošu un sātīgu, un šādam kārdinājumam nevajag pretoties. Tā kā pēc svētkiem šķiet, ka gaļa baudīta par daudz, tad dārzeņu ēdieni atslodzei ir tieši laikā. Tāpēc padalos ar savu iecienīto sautējuma recepti, kas varbūt nav tā fotogēniskākā, tomēr neliek vilties nevienā gatavošanas reizē.
Brīnišķīgs, smaržīgs, nedaudz eksotisks un sātīgs vakariņu sautējums. Pēc garās darba dienas viegli un ātri pagatavojams. Pasniedz ar karoti jogurta un gabalu nāna maizes.
Ātrais dārzeņu sautējums ar fenheli, tomātiem un pupiņām Toskānas gaumē
Gards dārzeņu sautējums itāliešu labākajās tradīcijās – fenhelis tā vien sauc pēc Toskānas un saules. Papildinājumā ar burkāniem, seleriju un tomātiem recepte liks siekalām saskriet mutē un pusdienās vai vakariņās pagatavot šo vienkāršo ēdienu.
Aromātisku veģetāru maltīti iespējams pagatavot jebkurā gadalaikā, izmantojot saldētus dārzeņus. Lieti noder veikalos nopērkamie saldēto dārzeņu maisījumi - kombinācijas ir tik dažādas, ka sev piemērotāko atradīs jebkurš! Saldētie dārzeņi "atsvaidzinās" un lieliski papildinās nedaudz apnikušo kartupeļu garšu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit