No itāļu valodas "panna cotta" tulkojams kā "gatavots krēms". 2000. gadu sākumā "panna cotta" tika atzīta par Pjemontas reģiona Itālijā vienu no tradicionālajiem ēdieniem. Ar ko tad šis saldais ēdiens izpelnījies savu popularitāti? Visticamāk, ar vienkāršību, jo tas gatavots, uzsildot saldo krējumu, pienu un cukuru, un masai pēc tam pievienots uzbriedināts un izkausēts želatīns, kas ir arī tā konsistences galvenais noslēpums.
Panakotas "brālēns" ir no franču virtuves nākušais brilē krēms, tikai tā pagatavošana, kā jau franču virtuvē piedien, ir nedaudz sarežģītāka, jo krēmam tiek pievienoti olu dzeltenumi, bet želatīna sastāvā nav.
Klasiskais spāņu deserts "crema catalana" bieži vien tiek jaukts ar franču "creme brulée". Izrādās, par desertu strīdas arī paši spāņi un franči - pēdējie uzskata, ka spāņi viņiem "nozaguši" brilē, sākot to gatavot pa savam, savukārt spāņi apgalvo pretējo, proti, ka ideju "nozaguši" tieši franči. Šo desertu galvenās atšķirības: "crema catalana" iebiezina ar kukurūzas cieti un aromatizē ar kanēli, savukārt "creme brulée" tiek iebiezināts ar olu un aromatizēts ar vaniļu.
Izmēģini "Tasty" receptes un komentāros padalies, kurš deserts tev garšoja vislabāk – itāliešu, franču vai katalāniešu.
Lai labi garšo!
Brilē krēms – itāļu variants
Itāļu versija par klasisku franču desertu.
Soli pa solim: Brīnumgardais deserts 'panna cotta'
Itāļu virtuvei varam teikt paldies par daudziem ēdieniem – tiramisu, spageti, lazanju un citiem. Taču to vidū izceļas vienkāršais saldais ēdiens, kas gardi pārsteidz ar savu tekstūru – "panna cotta". Arī šī deserta pagatavošanā ir savi knifi, ko der ielāgot, lai rezultāts izdotos lielisks.
Kataloniešu krēms jeb 'crema catalana'
"Spānijas Katalonijas puses gardums "crema catalana" ir ļoti līdzīgs franču "creme brulée", taču kataloniešu krēms netiek nogatavināts cepeškrāsnī. Šis deserts ir ļoti ātri un vienkārši pagatavojams un tiešām gards, ka nenoēsties!" skaidro garšīgā kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.
Soli pa solim: 'creme brulee' ar kraukšķīgu cukura kārtiņu
Brilē krēms (Crème brûlée) ir viens no tiem klasiskajiem desertiem, ko atrast daudzu restorānu ēdienkartēs. Izdaudzinātais saldais ēdiens nudien ir īpašs, taču par aplamu uzskatāms tas, ka to grūti pagatavot. Ja vien ir pareizā recepte un aprīkojums, bagātīgi krēmīgo desertu ar kraukšķīgi lūstošu cukura virskārtiņu itin viegli var pagatavot arī mājās.
Itāļu deserts 'Panna Cotta' ar ogu mērci
Itāļu deserts „Panna Cotta” ar ogu mērci garšos gan mazajiem, gan lielajiem.
Klasiskais spāņu deserts 'crema catalana'
Klasiskais spāņu deserts "crema catalana" bieži vien tiek jaukts ar franču "creme brulee". Izrādās, par desertu strīdās arī paši spāņi un franči - pēdējie uzskata, ka spāņi viņiem "nozaguši" "creme brulee", sākot to gatavot pa savam, savukārt spāņi apgalvo pretējo, proti, ka ideju "nozaguši" tieši franči.
Brilē krēms
Brilē krēma vienkāršotu recepti piedāvā "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs.